Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Īstie pircēji nākot agri no rīta

Šajā nedēļas nogalē jau 42. reizi pēc kārtas Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks gada lielākie amatniecības svētki - Tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus. Tas solās būt kvalitatīvāks nekā citus gadus, teic Igors Ziemelis, muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītājs. Viņš stāsta, ka šogad, lai atšķirtu «labu mantu no sliktas», tika veidota komisija, kas vērtēja amatniekus.

«Gribējām, lai gadatirgus Brīvdabas muzejā tik tiešām ir latviešu amatnieku tirgus, lai nav tirgotāju, piemēram, no kaimiņiem - Lietuvas un Igaunijas. Lai nav arī tādu, kuri uzpinuši trīs groziņus, bet pārējos desmit iepirkuši no vairumtirgotājiem un uzdod par saviem.»

Šis patiešām ir viens no kvalitatīvākajiem amatnieku gadatirgiem ne tikai Latvijā, bet arī ārpus valsts robežām, uzskata ilggadējs gadatirgus dalībnieks - seno latviešu un baltu tautu rotu kopiju meistars Vitauts Straupe. Viņš savulaik piedalījies tirgos arī ārzemēs un stāsta, ka, piemēram, Gotlandē par amatnieku gadatirgiem tiek domāts daudz. «Lai radītu viduslaiku auru, tirgotājiem jāierodas senajos tērpos un tiek aizklātas ceļa zīmes - lai nebojā skatu, bet preces ir no vairumtirdzniecības bāzes - Ķīnā ražoti plastmasas zobentiņi.» Tāpēc tirgus Brīvdabas muzejā esot vienīgais, kurā nu piedalās galerijas Baltu rotas īpašnieki. Tik kvalitatīvu gadatirgu kā Brīvdabas muzejā neesot arī Zviedrijā un Igaunijā, vērtē meistars.

Latvijā šis ir viens no slavenākajiem gadatirgiem arī pēc amatnieku un apmeklētāju skaita - spriež I. Ziemelis. «Gadatirgus pirmsākumā piedalījās ap 100 amatnieku, tagad jau tūkstoš.» Pērn gadatirgu apmeklējuši 25 tūkstoši apmeklētāju. Tas nav daudz, atzīst I. Ziemelis. Apmeklētāju skaits sarucis krīzes un ieejas biļetes cenas dēļ, kas daudziem apmeklētājiem šķitusi augsta - četri lati pieaugušajiem, stāsta muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītājs. Tāpēc šogad cena no četriem latiem pazemināta uz trim. Viņš arī atzīst, ka gadatirgus ir viens no lielākajiem Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja ienākuma avotiem gadā.

Kāpēc būtu vērts apmeklēt gadatirgu Brīvdabas muzejā? «Tur prece ir lētāka nekā veikalā,» saka Straupe, «un cenu var arī nokaulēt - ar to rēķinās gan pircējs - un tāpēc nāk -, gan arī pārdevējs.» Cik daudz amatnieki nomet no cenas, esot atkarīgs no kaulēšanās talanta. Vaicāts, kā krīze ietekmējusi patērētāja vēlmi pirkt, ilggadējais gadatirgus dalībnieks stāsta, ka cilvēku vienmēr bijis gana, jo paralēli amatnieku un vietējo pārtikas preču ražotāju produkcijas tirgošanai notiek arī bagātīga kultūras programma. «Ja krīzes laikā vēlme pirkt arī saruka, amatniekam tā tomēr nav liela bēda. Svarīgākais, kāpēc amatnieki piedalās gadatirgos, ir iespēja parādīt sevi. Ja arī cilvēks nenopērk, viņš piestāj, preci apskata, un tas ir daudz - tā ir reklāma amatniekam. Pircējs atradīs meistaru un preci nopirks tad, kad būs nauda,» atzīst Vitauts Straupe. Cilvēks, kurš ir gatavs pirkt, parasti nākot sestdienā agri no rīta, jo zina, ko vēlas un arī to, ka otrā dienā kāroto var nedabūt. Savukārt nesteidzīgākie - kultūras baudītāji - nākot svētdienā, tā esot ģimenes diena, stāsta meistars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?