Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Izcept maizīti, baltu kā saulīti

Reibīgi salda, ne ar ko nesalīdzināma svaigas baltmaizes smarža kūp no krāsns mutes, drīz vien no speltes uz cepējas rokām saudzīgi tiek izcelti brūni kukulīši. Viļakas novada Susāju pagasta saimniecei Annai Strupkai maizes cepšana ir ikdiena, tāpēc viņa šo prasmi labprāt rāda un māca citiem. Susāju pagasta muzejs Vēršukalnā ir viena no vietām, kur sestdien sākās Tradicionālo prasmju skola 2009, kas turpināsies četras sestdienas līdz 28.novem-brim vienlaikus visos Latvijas novados.

Šo unikālo projektu īsteno Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra, un tā mērķis ir veicināt tradicionālo prasmju un amatu pārmantojamību un popularizēšanu, lai apgūtu gan latviešu ēdienu gatavošanu, gan cimdu adīšanu, skalu deķu aušanu un petērņu pīšanu (tās ir no linu auklas pītas vīzes). Viļakas novada domes izpilddirektors Aldis Pušpurs domā, ka daudz kas šajā ziņā ir nokavēts un vecie amati nez vai vairs iedzīvosies, tomēr svarīgi ir vismaz iepazīties ar mūsu senču domāšanas veidu un labestību, kas nāk no šīm prasmēm. Nākamajā sestdienā visiem interesentiem Vēršukalnā būs iespēja iemācīties, kā gatavo Latgales putraimu desas.

Aldis vispirms ķeras pie mīkstu priežu zaru slotiņas pomeļnīka, lai izslaucītu krāsni. Tas, lai maizes apakšējā garoziņa būtu mīksta un nesadegtu. Anna Strupka pa to laiku skaidro, kā jājauc un jāmīca mīkla. Raugam noteikti jābūt svaigam, bet no miltiem cepēja izvēlas tikai Dobeles ekstra. Izrādās, ka baltmaizei mīkla jāmīca 40 minūtes, rupjmaizei veselu stundu un, pats galvenais, mīcot jādomā labas domas. Mīklas piku Anna vispirms rokās mīļi paglāsta un pašūpo gluži kā bērnu. «Juopamīlynoj maizeite!» Tad klaipiņš tiek apziests ar sakultu olu un ieguldīts ar eļļu izziestā cepešpannā. Agrāk cepējas izmantojušas gan skalbes, gan kļavu lapas, taču tad apakšējā garoza ir krietni cietāka. Klaipiņi krāsnī tiek likti ar īstu maizes lāpstu, kā smejas Aldis, Latgalē atšķirībā no citiem novadiem visu dara ar lāpstu - gan zemi rok, gan maizi krāsnī šauj. Anna aizliek krāsnij priekšā durtiņas, pārmet krustu, un sākas lielā maizes gaidīšana.

Grūti pateikt, ka Annītei jau pāri astoņdesmitiem, Lielās folkloras gada balvas laureātes, prasmīgās cepējas rokās maizīte sanāk balta kā saulīte. Nu būšot jāatsāk cept arī rudzu maizi, jo izdevies dabūt rudzu miltus, spriež Anna. Tomēr vislabākā maize izdodoties tikai no pašaudzētiem un roku dzirnavās maltiem graudiem, jo, maļot un mīcot ar mašīnām, maize vairs nesaņemot to labo enerģiju un domu spēku, turklāt no graudiem tiekot viss labums atsists nost. Viņa pati maizi cepot ik nedēļu, cepšanas prasmi apguvis arī mazdēls Juris, kurš mākot gan iejaukt, gan apmīcīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?