Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Izdejos, izdziedās un izspēlēs laika ritu

Diāna Kārkliņa

4. maija svētku vakarā plkst. 18.00 uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves atdzīvosies Edvarta Virzas darbs Straumēni - to teatralizētā koncertuzvedumā Pie Daugavas izspēlēs tautas deju ansambļi Pērle, Daiļrade, Dancis, koris Aura, aktieri, pazīstami solisti un mūziķi.

Viss notiks maksimāli «dzīvajā» - dejotāji redzētas un neredzētas horeogrāfijas izdejos nevis ieraksta pavadījumā, kā ierasts tautas deju koncertos, bet gan muzicējot koristiem, solistiem Ancei Krauzei, Madarai Botmanei, Julgi Staltei, Ingaram Puncuļam un mūziķiem Gidonam Grīnbergam (vijole), Aijai Dimzai (flauta), Rolandam Zelčam (akordeons), Alvīnei Eriņai (klavieres), Inesei Vaļiniecei (klavieres), Mārcim Vasiļevskim (ģitāra), Jānim Rubikam (basģitāra) un Jānim Ločmelim (bungas). Turklāt atsevišķi deju numuri būs pārtapuši vienotā sižetiskā stāstījumā par gadalaiku ritējumu un cilvēka mūžu. Savukārt pasākuma otrajā daļā stāsts turpināsies kā vēstījums par cilvēku satikšanos, mīlestību, kāzām un bērna piedzimšanu. Dejotājiem, korim un mūziķiem palīdzēs aktieri Ance Kukule, Ance Strazda, Jānis Kronis un Uldis Sniķeris.

«Man tas formāts, kādā parasti notiek deju koncerti tautas namos un citviet, liekas nepiemērots,» skaidro koncertuzveduma režisore Laura Zemvalde, kas to cenšas mainīt, jo tad mainās arī publikas uztvere. Parasti šādos koncertos uz skatuves iznāk dāma ar mapīti, piesaka, kas un ko dejo, bet deju numuri ir un paliek atsevišķi deju numuri; arī dejot pie dzīvās mūzikas dejotājiem sanāk vien lielos pasākumos. Koncertuzvedumā Pie Daugavas viss ir viens liels, dzīvs veselums, un visi iesaistītie mēģinājumos tāpēc staro, L. Zemvalde stāsta.

Ideja par šādu skatuves piedzīvojumu viņai un kora Aura diriģentam Edgaram Vītolam, kas ir uzveduma mākslinieciskais vadītājs, radusies pirms pāris gadiem. 2014. gada aprīlī bijusi pirmizrāde Lielajā ģildē. «Pērn mūs 18. novembrī uzaicināja uz Līvāniem, kur bija liels novada pasākums. Visu vēlreiz sastellējām no jauna, uzlabojām. Un Līvānos sapratām, ka uzvedums jārāda vēl, jo publika cēlās kājās, sauca uz bis, bija ļoti priecīga. Vēlāk pat dabūjām Līvānu novada Gada notikuma balvu,» atceras L. Zemvalde un sola, ka Pie Daugavas tiks rādīts arī turpmāk.

Laura pati ir deju kolektīva Pērle dejotāja un būs uz skatuves arī 4. maija vakarā, bet koncertuzveduma režijā ļāvusi vaļu savām profesionālajām prasmēm. Viņa ieguvusi kinorežisora diplomu VGIK (Viskrievijas Valsts kinematogrāfijas institūtā) Maskavā, kādu laiku tur strādājusi kā režisore, bet tad sapratusi, ka negrib dzīvot ārzemēs, un atgriezusies. Rīgā Laura darbojas reklāmā, filmē klipus, bet gribējies arī ko savu. Uzņemt kino ir dārgs prieks, taču nu viss saslēdzies tā, ka Lauras kinorežijas pieredze izpaužas deju uzvedumos. Viņa veidojusi arī deju iestudējumu paSaules koks, ko Latviešu biedrības namā tūrisma sezonā rāda ārvalstu viesiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija ir sekundārais mērķis šajā operācijā

Par riskiem, ko rada Latvijas ieraušana FDD orķestrētajos krievu opozīcijas karos, par sarkanajiem karodziņiem, kas neizlēca, un par to, kā neitralizēt neērto situāciju ar Hodorkovsk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?