Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Izmeklēšanu veic pat Kenijā

Robertu Miķelsonu, kurš Nīderlandes varas iestādēm atzinies 33 bērnu seksuālā izmantošanā, nu jau apsūdz 56 iespējamo upuru ģimenes. Latvijas policijas aicinājumam neviena varmākas upura ģimene gan vēl nav atsaukusies, bet Nīderlandē nerimst baumas par gaidāmajiem citu dzimumnoziedznieku arestiem. Izrādās, aizdomās turētais aktīvi «iesaistījies» bērnu tiesību aizsardzībā, jau dzīvodams Latvijā, un kā brīvprātīgais pastrādājis ne tikai bāreņu namā Kenijā, bet arī Vācijā, uz kurieni aizbraucis ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas palīdzību (LELB).

Ārvalstu medijos turpina nākt gaismā arvien jauni fakti par R. Miķelsona darbību. Izrādās, 2008. gadā viņš kopā ar vīru Nīderlandē centies adoptēt bērnu, tomēr tas pārim atteikts. Vietējās bērnu aizsardzības organizācijas pārstāve medijiem paziņojusi, ka lūgums atteikts pēc tam, kad izpētīta abu adoptēt gribētāju pagātne, tomēr nemācēja pateikt, vai atteikums pamatots ar aizdomām par noslieci uz pedofiliju.

Tāpat klīst runas, ka viens no abiem bērnudārziem, kur strādājis R. Miķelsons, drīz tikšot slēgts, tomēr, iespējams, tam ar notikušo saistības nav, jo atklājies, ka tas jau vairākus gadus saņēmis ļoti sliktus vērtējumus dažādu inspekciju veiktajās pārbaudēs.

Savukārt bērnunamā Kenijas galvaspilsētā Nairobi, kur latvietis mēnesi strādājis kā brīvprātīgais, tiks veikta izmeklēšana, vai arī tur viņam nav bijuši upuri. Bērnunama vadītāja Lūsija Kajiva nīderlandiešu žurnālistiem stāstījusi, ka R. Miķelsons bērniem vakaros palīdzējis pildīt mājasdarbus, bet pa dienām darbojies bērnunamā un palīdzējis bāreņiem. Bāreņi, ar kuriem viņš strādājis, bijuši vecumā no diviem mēnešiem līdz 18 gadiem, tomēr, kā varēja noprast no R. Miķelsona profila Draugiem.lv, visvairāk viņš pieķēries tieši jaunākajiem tā iemītniekiem. Savā emuārā R. Miķelsons pats rakstījis, ka par brīvprātīgā darbu Āfrikā sapņojis jau kopš 14 gadu vecuma.

Kenija gan nebija pirmā ārvalsts, kur R. Miķelsons «nodarbojies ar labdarību». Kaut gan iepriekš izskanēja ziņas, ka viņš no Latvijas aizbraucis jau 2001. gadā, izrādās, vēl 2002. gadā viņš ar LELB Jaunatnes departamenta starpniecību devies Eiropas Savienības Jaunatnes programmā Eiropas brīvprātīgo darbs uz Vāciju. Ko viņš īsti tur darījis, LELB preses pārstāvis Ivars Kupcis nemācēja pateikt, tikai skaidroja, ka konkrētos pienākumus brīvprātīgajiem piešķīrušas sadarbības organizācijas Vācijā. Baznīca uzsver, ka R. Miķelsons nekad neesot bijis LELB Jaunatnes departamenta darbinieks, un nav arī nekādu ziņu, ka viņš būtu bijis piederīgs kādai draudzei.

Izrādās, R. Miķelsons Latvijā vidusskolu nav pabeidzis. Rīgas Raiņa 8. vakara (maiņu) vidusskolas direktors Juris Šmits Dienai teica, ka viņš esot daudz «bastojis» un nav pabeidzis 12. klasi. Savukārt uz Nīderlandi emigrējušā puiša klases audzinātāja Loreta Bierne stāstīja, ka R. Miķelsons skolas laikā bijis vienpatis un tuvu draugu viņam neesot bijis, bet ne ar ko īpašu atmiņā palicis viņš neesot. Arī to, ka puisis bijis homoseksuāls, neviens zinājis neesot. Klases biedri viņam pāri neesot darījuši. «Par sekmēm kopumā neatceros, bet manā priekšmetā - angļu valodā - tās bija diezgan labas. Viņš bija diezgan sīkumains, uztraucās par atzīmēm un gribēja būt varbūt mazlietiņ labāks, nekā patiesībā bija,» viņa stāsta.

Skolā visi esot zinājuši, ka R. Miķelsons bijis aktīvi iesaistīts Rīgas Bērnu tiesību aizsardzības centra darbā. Toreizējais nu jau likvidētā centra direktors Jānis Gulbis gan Dienai noliedza, ka vispār atceroties tādu Robertu Miķelsonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?