Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Izraēla izvērtē Mossad panākumus un kļūdas

Bez gudras vadības tauta iet bojā, bet ar gudriem padomniekiem tā piedzīvo uzplaukumu. Šo citātu no Svēto rakstu krājumiem par savu devīzi izraudzījies Izraēlas slepenais dienests Mossad, kura uzdevums ir rūpēties par izraēliešu drošību, veicot izlūkošanu un slepenās operācijas ārzemēs. Taču pēc nesenā skandāla Dubaijā, kur Mossad aģenti tika apsūdzēti palestīniešu komandiera slepkavībā, Izraēlā pastiprinājušās diskusijas par Mossad stratēģijas lietderību.

Daļa komentētāju uzskata, ka pienācis laiks atteikties no Izraēlas ienaidnieku iznīcināšanas ārzemēs, jo šādas operācijas nodara kaitējumu Izraēlas tēlam pasaulē.

Tumšās operācijas

Mossad atbalstītāji iebilst, ka Izraēlai ir tiesības izmantot visus iespējamos paņēmienus, lai aizstāvētu savas intereses un cīnītos par ebreju valsts izdzīvošanu. «Ja mēs, Izraēlas pilsoņi, gribam nodrošināt šīs valsts pastāvēšanu, mums jābūt gataviem cīnīties dienu un nakti, gaismā un tumsā,» ziņu aģentūrai AP stāsta bijušais Mossad aģents Rafi Satons.

Dubaijas slepkavība bija viena no Mossad «tumšo operāciju» izpausmēm. Izraēlas slepenais dienests gadu gaitā ieguvis izcili profesionālas un efektīvas organizācijas reputāciju, taču Dubaijas incidents parādīja, ka arī labākajiem dienestiem gadās kļūdas. Pati operācija sasniedza savu mērķi: Dubaijas viesnīcā tika nogalināts palestīniešu grupējuma Hamas kaujinieks Mahmūds el Mabhuhs, kurš organizēja ieroču sūtīšanu no Irānas uz Gazas joslu. Taču izraēlieši negaidīja, ka informācija par Mossad aģentu līdzdalību tiks izbazūnēta pa visu pasauli un izraisīs nopietnas nesaskaņas ar Eiropas valstīm. Eiropiešu dusmas izraisīja tas, ka Mossad aģenti, lai iekļūtu Dubaijā, izmantoja viltotas ES pilsoņu pases. Izraēlas reputāciju pirms gada jau iedragāja bruņotais konflikts Gazas joslā, tādēļ jaunas nesaskaņas ar Eiropas valstīm izraēliešiem nebūt nebija vajadzīgas.

Cīņa pret Irānu

Izraēlas presē izskanējis aicinājums atcelt no amata Mossad vadītāju Meiru Daganu, kurš pārāk aizrāvies ar palestīniešu līderu vajāšanu, lai gan lielākās briesmas Izraēlas drošībai rada Irānas režīms. Mossad spiegiem vajagot sakopot spēkus cīņai pret Irānu, kas tuvojas atombumbu iegūšanai. Izraēla apņēmusies nepieļaut šādu pavērsienu, jo tas radītu eksistenciālus draudus ebreju valsts drošībai.

M. Dagans gan neplāno atteikties arī no atsevišķu Izraēlas ienaidnieku iznīcināšanas. Mossad vadītājam joprojām ir daudz atbalstītāju Izraēlā, jo ļaudis uzskata, ka Mossad rīkojas pareizi, iznīcinot arābu kaujiniekus, kas plāno uzbrukumus Izraēlai. Taču citi iebilst, ka lielāku uzsvaru vajadzētu likt uz politiskiem konfliktu risināšanas paņēmieniem. Neatrisinot konflikta cēloņus, katra nogalinātā terorista vietā var parādīties trīs jauni. «Dažkārt man šķiet, ka šajās operācijās mēs ieguldām pārāk daudz enerģijas un resursu, jo tas ir vieglāk, nekā risināt stratēģiskus jautājumus, piemēram, izdomāt, ko iesākt ar Hamas,» sarunā ar AP secina bijušais Izraēlas izlūkdienesta virsnieks Ārons Kleins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?