Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Izšķiras palikt pie labējas koalīcijas ar 63 balsīm

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), respektējot valdības partiju vairākuma viedokli, ir izšķīries veidot valdību bez Saskaņas centra uz tagadējās koalīcijas bāzes ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) un Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK, kam kopā ir 63 balsis. Vienotība galīgo lēmumu gan vēl nav formulējusi.

To var uzskatīt par abpusēju izšķiršanos, jo arī Saskaņas centrs (SC) ir paziņojis, ka nevar būt vienā valdībā ar Visu Latvijai!, un ir gatavs iesaistīties tajā tikai ar līdzvērtīgiem nosacījumiem kā koalīcijas partneris. Premjers SC bija piedāvājis atbalstīt valdību uz atsevišķa līguma pamata.

Vienotība būs izpildījusi solījumu vēlētājiem, un valdību veidos labējie politiskie spēki Vienotība, ZZS un VL - TB/LNNK. Cilvēki vēlēšanās bija balsojuši par V. Dombrovski, lai nepieļautu Saskaņas centra nonākšanu pie varas. Šim politiskajam spēkam ir līgums ar Krievijā ietekmīgo partiju Vienotā Krievija. Esošās koalīcijas saglabāšana radītu arī lielāku pārliecību par ārpolitiskā kursa nemainīgumu un starptautiskās aizdevuma programmas turpināšanu. Tagadējo valdības partiju politiķi arī ir atzinuši, ka lielāko daļu no 29 Saeimā ievēlētajiem SC deputātiem viņi nepazīst un nav skaidrs šo cilvēku viedoklis daudzos jautājumos, jo izteikumi pirms vēlēšanām ir bijuši dažādi, ieskaitot brīdinājumus, ka lielas vēlētāju daļas ignorēšana varētu kaitēt politiskajai stabilitātei.

Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis, lūgts to komentēt, pieļāva, ka no starptautisko aizdevēju viedokļa valdošajai koalīcijai ir jābūt iespējami plašai, lai pieņemtu nepopulāros lēmumus. Sociologs arī atgādināja, ka SC ir liela darba pieredze opozīcijā un šim politiskajam spēkam ir augsta reputācija savu vēlētāju vidū - šajā sabiedrības daļā tam arī neesot neviena vērā ņemama konkurenta. Arī Jaunā laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atzina: «Ja iesim vieglāko ceļu, atstājot spēcīgu politisko spēku opozīcijā, tad arī šī Saeima var piedzīvot trīs valdības.» Vairāki viņa kolēģi ir atzinuši - tagad noteicošais politiskais spēks koalīcijā ar SC būtu Vienotība, bet, ja SC kopā ar apvienību Par labu Latviju! nogāztu V.Dombrovska valdību, tad šie politiskie spēki būtu nākamais varas centrs.

Tas nozīmē, ka koalīcijai ir jābūt ļoti vienotai. Var secināt, ka premjeram arī nāksies respektēt ZZS intereses, lai šī sadarbība būtu noturīga. No ZZS Saeimā ir ievēlēts, piemēram, Daugavpils domnieks Rihards Eigims, kurš zaļajiem zemniekiem pievienojās īsi pirms vēlēšanām. Taču ZZS vadība nedomā, ka šādi cilvēki varētu rīkoties atšķirīgi, jo nebūtu loģiski atstāt valdošo politisko spēku un pieslieties opozīcijai. Šajā Saeimā arī nav iespējama deputātu pārbēgšana, jo Kārtības rullis paredz, ka deputāts, kurš ir izstājies no frakcijas, vairs citā nevar iestāties. Par riska faktoru tiek uzskatīta arī VL - TB/LNNK frakcija, kurā būs tikai divi tēvzemieši. Par VL līderi Raivi Dzintaru valdības partiju pārstāvji saka to labāko, turpretim ne tik labvēlīgi savos izteikumos viņi ir par vairākiem citiem šī politiskā spēka biedriem, kuri priekšvēlēšanu kampaņā esot izteikuši visai radikālas idejas, ko atzina JL līdere Solvita Āboltiņa. Premjers V. Dombrovskis intervijā Latvijas Radio trešdien sacīja, ka VL ir jauni kolēģi bez parlamentārās darba pieredzes, taču viņš cerot uz TB/LNNK lomu, kas nodrošinās vienotu šīs frakcijas darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?