Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Ja veicas, dienā varot ietirgot simts latus

Ziemassvētku tirdziņus vairākos Vecrīgas laukumos ievērojuši gan pilsētas iedzīvotāji, gan tūristi, tomēr ar šo šībrīža pilsētas vizītkarti saistās noslēpumainība - organizētāji nevēlas precīzi izklāstīt, cik amatniekiem, suvenīru pārdevējiem un pārējiem tirgotājiem izmaksā piedalīšanās tirdziņos. Runātīgāki ir vienīgi paši pārdevēji.

«Summa ir pie tūkstotš latiem,» tā par tirdzniecības vietas īres maksas lielumu Doma laukuma Ziemassvētku tirdziņā saka lina ražojumu pārdevēja Biruta un norāda, ka tirdziņos piedaloties jau vairāku gadu garumā. «Cenas precēm nav mainījušās vismaz gadus trīs četrus,» stāsta pārdevēja. Lai arī prece esot ļoti pieprasīta, tirdzniecība pirms vairākiem gadiem veikusies nesalīdzināmi labāk. Tagad jācīnās par pircējiem un par peļņu, stāsta Biruta.

Vineta Suvorova, kas tirdziņā piedāvā Ulbrokas medus ražotāja SIA Deiva produkciju, atklāj, ka īres nauda šai pašā tirdziņā esot ap 800 latiem. «Domāju, ka, ja tas neatmaksātos, tad jau ražotājs droši vien nepiedalītos,» spriež Vineta. Uzņēmuma Deiva produkciju Doma laukumā viņa esot tirgojusi arī pagājušgad. Pircēju skaits esot vienmērīgs visas nedēļas garumā. «Ja agrāk varēja teikt, ka piektdienas un sestdienas ir populārākās dienas, tad tagad var būt tā, ka piektdien ir maz pircēju, bet pirmdien - daudz,» stāsta pārdevēja un piebilst: «Ir ļoti daudz faktoru, kas ietekmē tirgošanu, ne tikai reklāma un laba prece, bet pat laika apstākļi var būt svarīgi.» Ja veicas, dienā varot ietirgot simts latus. Tad esot iespējams nomaksāt gan īri, gan arī mazliet nopelnīt. Šobrīd vispieprasītākā prece ir Ziemassvētku sveces.

«Doma laukumā esam pirmo gadu,» stāsta uzņēmuma Cinnamon pārstāve Aleksandra Stepanova. Uzņēmums, kas ražo ar rokām darinātas cepures, šalles, matu lentes un citus izstrādājumus, īrei par tirdzniecības vietu izdevis ap 700 latiem, atklāj Aleksandra. Precīza summa gan viņai neesot zināma. Vaicāta, vai izdosies atpelnīt iztērēto naudu, Aleksandra norāda, ka «tirdzniecību nevar prognozēt». Līdzīgi kā citi tirgotāji, viņa uzsver, ka apgrozījums atkarīgs no daudziem un dažādiem apstākļiem, pat veiksmes. Šogad jau kopš tirdzniecības sākuma 1. decembrī izdevies ietirgot «viennozīmīgi vairāk» nekā simts latus dienā.

Savukārt Ieva Druveniece, kas tirdziņā pārstāv suvenīru uzņēmumu Riga Gift Shop, izklāsta, ka uzņēmuma galvenā prece tirdziņā ir sadarbībā ar va/s Latvijas pasts veidotais Šokopasts - pa pastu nosūtāma šokolāde. «Šajās dienās esmu novērojusi, ka cilvēki nāk tikai apskatīties piedāvājumu, bet pirks preces, kad tuvāk būs Ziemassvētki. Patlaban pircēji ir galvenokārt ārzemnieki,» skaidro Ieva. Uzņēmuma preces ir nelielas, nav dārgas, tāpēc 30-40 latu dienā esot labs ietirgotā līmenis, teic Ieva. Brīvdienās gan esot iespējams nopelnīt «daudz, daudz vairāk».

Preces par 3-5 latiem

«Mēs šeit esam divi amatnieki - viens, kas gatavo karotes un lāpstiņas, es pats gatavoju latvju zīmes,» saka amatnieks Mārtiņš Ķizulis. Doma laukuma tirdziņā viņš tirgojoties pirmo gadu. «Nu grūti būs daudz nopelnīt, bet atpelnīt īri jau varēs,» saka Mārtiņš, kad vaicāju par prognozējamo peļņu. «Mēs gaidām, kad ieradīsies tūristi no Krievijas. Vērienīgākie pircēji Latvijā ir tieši krievi un Krievijas tūristi,» bez aplinkiem nosaka Mārtiņš. Visejošākās lietas esot preces cenā līdz trim latiem, topa dāvana - knaģītis iepakojumu aizvēršanai, to lielā skaitā pērkot gan ārzemnieki, gan vietējie. Par tirdzniecības panākumiem patlaban spriest vēl esot grūti, dāvanu laiks vēl nemaz neesot sācies, skaidro Mārtiņš.

Tirgotāju skaits aug

«Tirgotāju vēlme piedalīties Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā gadu gaitā augusi,» apgalvo Doma laukuma tirdziņa organizatore SIA Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš izpilddirektore Ingūna Vucena. Šogad tirdziņš tiekot rīkots jau 12 reizi, un kopā sapulcēti ap 100 tirgotāju, amatnieku, individuālā darba veicēju un uzņēmumu. Esot arī ciemiņi - trīs lietuviešu amatnieki un viesi no Bavārijas, kuri tirgojot īstas bavāriešu desiņas.

Uz tirgotāju skaita pieaugumu norāda arī Līvu laukuma Ziemassvētku tirdziņa pārstāve Laila Pāvula: «Ar katru gadu tirgoties gribētāju skaits pieaug - pagājušgad tie bija 25 tirgotāji, šogad -jau 35.»

«Nomas maksa Doma laukumā sastāv no Ziemassvētku tirdziņa ciematiņa uzbūves, nojaukšanas un elektroinstalācijas, diennakts apsardzes, atkritumu izvešanas, Doma laukuma tīrīšanas, tualetes īres maksas, patērētās elektroenerģijas izmaksām, dažādām aktivitātēm, kultūras programmas nedēļas nogalēs, kā arī autortiesībām par mūzikas atskaņošanu,» uzskaita I. Vucena un norāda, ka īres maksa ir diferencēta, «karstvīna tirgotājs un ēdinātājs maksā vairāk nekā amatnieks». Viņasprāt, nomas maksa, kas svārstoties ap 10-20 latiem par dienu, «acīmredzot atmaksājas», jo pieaug tirgotāju skaits. Izņemot PVN svārstības, šī summa neesot mainījusies jau vairākus gadus. Tikmēr uz summas pieaugumu norāda Līvu laukuma tirdziņa pārstāve: «Nomas maksa katru gadu pavisam nedaudz, bet pieaug, jo ir pieprasījums.»

Reģionos lētāk

«Siguldā šādi tirdziņi tiek rīkoti nu jau vairākus gadus pēc kārtas. Jau trešo gadu šiem tirdziņiem tiek veidota arī īpaša kultūras programma,» stāsta Siguldas novada Kultūras centra pasākumu organizatore Dace Pleša. Šobrīd dalību tajā esot pieteikuši ap 30 tirgotājiem. Tirdzniecības vietas maksa amatniekiem ir Ls 3,50 dienā, tirdzniecība notiek no deviņiem rītā līdz trijiem pēcpusdienā. Dalības maksa gan esot samazināta - vasaras tirdziņā tā esot bijusi Ls 5,50. Gan pircēju, gan tirgotāju atsaucībai esot tendence pieaugt.

«Ziemassvētku tirdziņš šī gada veidolā Daugavpilī notiek pirmo reizi,» stāsta Daugavpils pilsētas domes Biznesa attīstības nodaļas komercdarbības speciāliste Tatjana Migele. Šobrīd dalību tirdziņā, kas norisinās no 7. decembra līdz 14. janvārim, esot pieteikuši 20 tirgotāji, visi - juridiskas personas, taču tirgotāju skaits vēl varot palielināties. Tirdzniecības vieta šajā tirdziņā ir bez maksas, savukārt kiosku izmantošanas ilgums tiek panākts, savstarpēji vienojoties, kāds tirgojas tikai dažas dienas, bet ir tādi, kas gatavi tirgoties visu tirdziņa darbības laiku.

Vairākās Latvijas pilsētās Ziemassvētku tirdziņš šogad nenotiek vispār: Jelgavā tirdziņš nenotiek Hercoga Jēkaba laukuma rekonstrukcijas dēļ, savukārt Liepājā pārtraukumu paša uzturētajā tradīcijā nolēmis paņemt tirdzniecības centrs Kurzeme.

Kaimiņiem viens tirdziņš

Latvijas kaimiņvalsts Lietuvas galvaspilsētā darbojas viens oficiāli organizēts brīvdabas tirdziņš - Rātslaukumā, stāsta Viļņas Tūrisma informācijas centra pārstāve Kazimira Astratoviene. Viļņas Ziemassvētku tirdziņa rīkotāja Vilma Balčūniene norāda, ka dalība Rātslaukuma tirdziņā no 25. decembra līdz 7. janvārim tirgotājam izmaksā ap 800-2500 litiem (ap 160-240 latiem), kas ir aptuveni 11-17 latu par vienu tirgošanās dienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?