Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Jāattīsta sociālā uzņēmējdarbība

Drosmīgu cilvēku Latvijā kļūst arvien vairāk un vairāk. To novēroju gan savā ikdienā, gan profesionāli, saskaroties ar cilvēkiem, kuri īsteno savu sapni un dara to, kam tic. Mūsdienās nav viegli izvēlēties par labu darbam, kurā, iespējams, var saņemt mazāku atalgojumu, bet darīt to, kas patiešām uzrunā.

Īss piemērs. Bērnudārzā bērniem viss ātri apnīk un tie gaida, kad ātrāk varēs iet skolā. Skolas solā bērni sapņo par augstskolu, kurā varēs darīt visu, ko vien vēlēsies. Savukārt, sēžot lekcijās, students nevar sagaidīt, kad nonāks tā saucamajā lielajā dzīvē. Kad tā ir klāt, nereti cilvēks saskaras ar faktu, ka vismaz piecas dienas nedēļā dodas uz darbu nelaimīgs un neapmierināts. Ne katrs būs tik drosmīgs un pieņems lēmumu, ka šāda situācija ir jāmaina. Tomēr, kā izrādās, tādu cilvēku Latvijā kļūst arvien vairāk. Šie drosmīgie izvēlas strādāt tādu darbu, kas viņus uzrunā, vienlaicīgi padarot pasauli labāku. Viņi kļūst par jauna veida uzņēmējiem, kādi Latvijā vēl nav plaši populāri, - par sociālajiem uzņēmējiem.

Divas šķietami nesavienojamas pasaules - sabiedrības labuma nodrošinātāji un biznesa veidotāji - nu ir satikušās sociālās uzņēmējdarbības jēdzienā. Sociālā uzņēmējdarbība risina sociālās problēmas ar uzņēmējdarbības principiem, nopelnītos līdzekļus ieguldot tālākā problēmas risināšanā. Sociālā uzņēmējdarbība pēdējos gados raisījusi ne vien atsevišķu valstu un apņēmīgu indivīdu, bet arī Eiropas Komisijas (EK) interesi. Pēc EK aprēķiniem, jau patlaban t. s. sociālās ekonomikas sektorā, kas ietver arī sociālo uzņēmējdarbību, Eiropā ir nodarbināti vairāk nekā 11 miljoni Eiropas Savienības valstu pilsoņu.

Līdz ar EK aicinājumu kā vienu no ekonomiskās lejupslīdes risinājumiem izmantot sociālās uzņēmējdarbības piedāvātās iespējas arī Latvijas valsts pārvaldei, biznesa vides pārstāvjiem, sabiedriskajām organizācijām, apņēmīgiem indivīdiem un ekspertiem pienācis īstais laiks par šo uzņēmējdarbības veidu runāt jaunā līmenī. Kāda ir sociālā uzņēmuma būtība un ieguldījums valsts tautsaimniecības izaugsmē? Kā sociālie uzņēmēji var atrisināt sociālās problēmas, ko nevar izdarīt pašvaldība, valsts vai biznesa sektors? Kā radīt labvēlīgāku vidi sociālās uzņēmējdarbības attīstībai?

Lai meklētu atbildi uz šiem jautājumiem un plašākā lokā diskutētu par sociālās uzņēmējdarbības vidi un pieredzi Eiropā, it īpaši Baltijā, jau piekto reizi norisināsies Sociālās uzņēmējdarbības forums. Drosmīgie un radošie cilvēki bieži vien atrodami kultūras pārstāvju rindās, tāpēc šogad forumā viens no galvenajiem punktiem būs saistīts ar mākslu un kultūru kā kopienu un sociālā kapitāla veidošanas instrumentu. Tāpat tiks skarti jautājumi par sociālās uzņēmējdarbības lomu pilsētvides uzlabošanā un sociālo jautājumu risināšanā.

Pirms nepilniem diviem gadiem EK apstiprināja Sociālā biznesa iniciatīvu, ES iekšējā tirgus komisāram Mišelam Barnjē pasludinot, ka ekonomiskā izaugsme un jaunu darbvietu radīšana nav iedomājama bez sociālās uzņēmējdarbības attīstīšanas. Šī iemesla dēļ vairāk nekā 200 foruma dalībnieku divās dienās Rīgā apskatīs arī sociālās uzņēmējdarbības konceptuālos jautājumus - tiesiskā ietvara izveide, partnerību nozīme un finanšu instrumentu loma sociālās uzņēmējdarbības veicināšanā.

* Sociālās uzņēmējdarbības foruma organizatore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?