Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Jāievēro vakcināciju grafiks

Pilsētas dzīvoklī dzīvnieka galvenā sūtība ir sagādāt patīkamus brīžus savam saimniekam. Viena no svarīgākajām profilakses procedūrām ir vakcinācija, kas ir vienīgais drošais veids, kā pasargāt dzīvnieku no bīstamām infekcijas slimībām, dažas no tām (trakumsērga, leptospiroze) ir bīstamas arī cilvēkiem.

Visbiežāk suņus Latvijā vakcinē pret gaļēdāju mēri, infekciozo hepatītu, parvovīrusa infekciju, leptospirozi un trakumsērgu. Iespējama arī vakcinācija pret suņu klepu, atsevišķos gadījumos pret Laimas un citām slimībām. Nav vienas pareizās shēmas par pirmās vakcinācijas laiku. Veterinārārsti, vadoties no vakcīnu ražotājfirmu rekomendācijām, savas pieredzes un konkrētā dzīvnieka, nedaudz var mainīt vakcinācijas grafiku. Jau pirms dzīvnieka iegādes vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu ne tikai par vakcināciju, bet arī par izvēlētās šķirnes iespējamām veselības problēmām. Tad nebūs nepatīkamu pārsteigumu, ka lielākajai daļai vācu aitusuņu un rotveileru ir iedzimtas locītavu slimības, šarpejiem - ādas slimības vai kokerspanieliem - ausu iekaisumi. Pirmo vizīti pie veterinārārsta ieteicams veikt jau sešu nedēļu vecumā, bet ne vēlāk kā deviņu nedēļu vecumā. Vizītes laikā dzīvnieks tiks izmeklēts, ja nepieciešams veikta attārpošana un apstrāde pret parazītiem. Ja tas izdarīts jau iepriekš un dzīvnieks ir vesels, var tikt veikta pirmā vakcinācija - pret gaļēdāju mēri, infekciozo hepatītu un parvovīrusa infekciju. Ja kucēnu māte nav vakcinēta un kucēns nevar saņemt aizsargvielas ar mātes pienu, vakcināciju ieteicams veikt agrāk - jau četru nedēļu vecumā. 3-4 nedēļas pēc pirmās vizītes kucēns atkal būtu jāved uz klīniku, lai atkārtotu vakcināciju pret tām pašām slimībām un arī leptospirozi (nedēļu pirms vakcinācijas atkal nepieciešama attārpošana). Trešā vizīte parasti notiek, kad kucēns ir sasniedzis vismaz 12 nedēļu vecumu - tad tiek saņemta pēdējā kucēna vecuma pote - pret visām iepriekšējām slimībām un arī trakumsērgu. Pieaugušus suņus vakcinē vienreiz gadā, nedēļu pirms tam veicot profilaktisko attārpošanu.

Kaķus vakcinē pret infekciozo rinotraheītu, kalici vīrusa infekciju, panleikopēniju (kaķu mēris), leikēmiju, trakumsērgu. Vakcinācijas shēma ir līdzīga kā suņiem - pirmā pote 6-9 nedēļu vecumā pret kaķu mēri un augšējo elpceļu infekcijām (nedēļu pirms vakcinācijas veicot attārpošanu). Pēc trim nedēļām - otrā vizīte, kuras laikā vēlreiz notiek vakcinācija pret šīm slimībām un, ja kaķis ir 12 nedēļu vecs, arī pret trakumsērgu. Jaunākiem kaķiem nepieciešama vēl viena vizīte pēc trim nedēļām.

Istabas (dekoratīvie) truši sešu nedēļu vecumā jāvakcinē pret ļoti bīstamām slimībām miksomatozi un hemorāģisko septicēmiju, vakcinācija jāatkārto pēc četrām nedēļām.

Istabas seski ir jāvakcinē pret gaļēdāju mēri un trakumsērgu.

Vakcinācija nav nepieciešama žurkām, kāmjiem, jūras cūciņām, reptiļiem, akvārija zivīm, Latvijas apstākļos arī putniem.

Rakstā minētās vakcinācijas shēmas ir tikai aptuvenas. Katrs veterinārārsts, vadoties no saviem ieskatiem par dzīvnieka veselības stāvokli, riskiem, vakcīnu īpatnībām un citiem apstākļiem, var mainīt vakcinācijas shēmu pēc vajadzības.

Lai samazinātu ar dzīvnieku turēšanu saistītos nepatīkamos brīžus - slimības un dažādas citas problēmas -, jāatceras par regulārām vizītēm pie veterinārārsta. Vizītes laikā veterinārārsts dzīvnieku rūpīgi izmeklē un pārrunā visus dzīvnieka īpašnieku interesējošus jautājumus par turēšanu, ēšanu, kopšanu un uzvedību.

*Universitātes Vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?