Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Janukovičs ķēries pie Ukrainas kursa maiņas

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs pēc nākšanas pie varas nav kavējies ierosināt būtiskas pārmaiņas, kas varētu ievērojami mainīt Ukrainas stratēģisko kursu. Prezidents vēlas atteikties no līdzšinējās valdības centieniem panākt Ukrainas pievienošanos NATO, viņš plāno nekavējoties uzlabot attiecības ar Krieviju, joprojām tiek uzturēta ideja par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Neitrālā Ukraina

V. Janukovičs uzskata, ka parlamentam pēc iespējas ātrāk vajadzētu pieņemt likumu par Ukrainas ārpolitikas un iekšpolitikas principiem. Ārpolitikā viens no principiem būtu Ukrainas militāri politiskā neitralitāte, jo valsts atturētos no pievienošanās jebkādām militārajām aliansēm. Tas nozīmētu atteikšanos no iepriekšējā prezidenta Viktora Juščenko pasludinātā mērķa par Ukrainas pievienošanos NATO.

Ukraiņu politiķis Tarass Čornovils uzskata, ka šāds lēmums neko daudz nemainītu, jo «tuvāko piecu gadu laikā ne NATO ir gatava mūs uzņemt, ne mēs esam gatavi iestāties». Jaunā valdība apgalvo, ka vēlas turpināt «konstruktīvu sadarbību» ar NATO. Taču likumā būtu nostiprināts Ukrainas neitralitātes princips. Pēc politikas analītiķu domām, šāds priekšlikums ir absurds, jo tik svarīga valsts nevar palikt pilnībā neitrāla.

V. Janukovičs acīmredzot vēlas uzlabot attiecības ar Krieviju, kas pamatīgi cietušas oranžās revolūcijas līderu valdīšanas laikā. Viņš varētu spert vairākus Maskavai tīkamus soļus, piemēram, atļaut Krievijas kara flotei uzturēties Krimā arī pēc 2017. gada. Apmaiņā pret šādu labvēlību V. Janukovičs gribētu saņemt zemākus gāzes tarifus.

V. Janukovičs jau paguvis apmeklēt Maskavu, bet maija vidū vizītē Ukrainā ieradīsies Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. Abas valstis arī plāno saskaņot 9. maija Uzvaras dienas svinības. Par politiskās nostājas maiņu liecina arī tas, ka no Ukrainas prezidenta mājaslapas pazudusi sadaļa par Staļina režīma īstenoto ukraiņu mērdēšanu badā.

Valdība bez sievietēm

V. Janukovičs licis noprast, ka nav atmetis ideju par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. Ukraiņu nacionālistu sašutumu izraisīja arī Dmitrija Tabačņika iecelšana par Ukrainas izglītības ministru, jo D. Tabačņiku viņi raksturo kā «ukraiņu kultūras ienaidnieku». Jaunā valdība izceļas arī citā ziņā, jo premjers Nikolajs Azarovs valdības sastāvā nav iekļāvis nevienu sievieti. Ukraiņu sieviešu organizācijas FEMEN aktīvistes trešdien rīkoja protesta akciju pie valdības ēkas, lai paustu sašutumu par sieviešu ignorēšanu.

N. Azarovs paziņojis, ka «atšķirībā no priekštečiem mums ir profesionāļu komanda». N. Azarovs asi kritizējis savu priekšteci Jūliju Timošenko, jo pat mantojumā atstātā dienesta automašīna neesot lietojama. «Kāda kārtība var būt valstī, ja pat premjera dienesta automobilis nav kārtībā?» dusmojas N. Azarovs. Atbildot uz pārmetumiem, J. Timošenko pavēstīja, ka N. Azarovs ir cilvēks ar tik vecmodīgu domāšanu, ka viņam labāk būtu pāriet uz zirgu pajūga izmantošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?