Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Japānai draud kodolkatastrofa

Japānas iedzīvotāju ciešanas līdz ar piedzīvoto spēcīgo zemestrīci un tai sekojošo cunami vilni, kas prasījis tūkstošiem dzīvību, nav beigušās. Jau tā ievērojamajai postažai pievienojušās bažas par radiācijas noplūdi no zemestrīcē bojātām atomelektrostacijām (AES) un brīdinājumi par jaunas zemestrīces tuvošanos.

«Pēdējo 65 gadu laikā kopš Otrā pasaules kara šis Japānai ir smagākais un grūtākais periods,» sacīja valsts premjerministrs Naoto Kans, atsaucoties uz piedzīvoto dabas katastrofu un AES bojājumu izraisīto radiācijas noplūdi. Premjers mudināja tautu saņemt spēkus un iedvesmoja to kopīgiem spēkiem stāties pretim grūtībām.

Radiācijas draudi

Ziņas par iespējamu kodolkatastrofu satricināja jau tā baiļu pārņemtos Japānas iedzīvotājus. «Es neesmu gulējis kopš piektdienas zemestrīces pēcgrūdienu dēļ,» raidsabiedrībai CNN norādīja kāds Tokijas iedzīvotājs. «Tagad man ir jāuztraucas par atomelektrostacijām. Mēs zinām, ko darīt zemestrīces laikā, bet kas ir jādara tad, kad notiek radiācijas noplūde?»

Spēcīgākā Japānā jebkad reģistrētā zemestrīce, kas valsti satricināja ar 8,9 ballu spēku, radījusi bojājumus vairākos Fukušimas AES kodolreaktoros, no kuriem vienā varētu būt notikusi kodoldegvielas serdeņu kušana. Amatpersonas svētdien apstiprināja, ka situācija zemestrīces skartajā AES esot kritiska, jo pārstājusi darboties vēl viena kodolreaktora dzesēšanas sistēma, kas ievērojami paaugstina sprādziena draudus. Jāatzīmē, ka vienu sprādzienu tā piedzīvoja jau sestdien, izplatot apkārtnē radiāciju, kas ievērojami pārsniedza pieļaujamās normas.

Lai gan amatpersonas norādīja, ka situācija tiekot kontrolēta un pat sprādziena gadījumā netiktu radīti nopietni draudi cilvēku veselībai, svētdien tika evakuēti vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku, kas mitinās AES apkārtnē. Turklāt vismaz 19 personas hospitalizētas pēc saskarsmes ar radioaktīvo starojumu. Ārkārtas stāvoklis tika izsludināts arī Onagavas AES, kur radiācijas līmenis 700 reižu pārsniedzot normu, taču amatpersonas to skaidro ar radiāciju, kas izplatījusies sestdien pēc sprādziena Fukušimas AES.

Bailes par jaunu zemestrīci

Kamēr Japāna sāk apjaust līdzšinējās traģēdijas apjomus, eksperti jau brīdinājuši par jauniem zemestrīces draudiem, kas ar septiņu ballu spēku tuvāko dienu laikā varētu no jauna satricināt izpostīto zemi. Daudzi ciemi un pilsētas, pilnībā noslaucīti no zemes virsmas, nu atgādina gruvešu kaudžu pilnus dubļu laukus. Tomēr daļa teritoriju svētdien vēl aizvien atradās ūdens ielenkumā, glābšanas darbus padarot neiespējamus. Japānā ieradušies palīgi no 69 pasaules valstīm, lai meklētu pazudušos un palīdzētu pārvarēt traģēdijas sekas. Izziņoto nelaimes upuru skaits arvien turpina pieaugt. Vienā no cunami smagāk skartajiem reģioniem Mijagi prefektūrā vien bojāgājušo skaits tiek lēsts ap 10 tūkstošiem cilvēku. Daudzi izdzīvojušie jau kopš piektdienas dzīvo bez ūdens, elektrības vai pat ēdiena krājumiem. Simtiem tūkstošu cilvēku pulcējušies palīdzības centros, meklējot atbalstu. «Viss ir apgriezies kājām gaisā,» The Guardian citējis kādu izdzīvojušo. «Pēc cunami viss ir zudis. Bet mums ir jāmēģina dzīvot tālāk,» uzsvēra japānis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?