Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Jau nosauc par gada notikumu mūzikā Hermanim jādomā, vai nav laiks pirkt māju Zalcburgā

Vispirms trīs neapstrīdami fakti.

Latviešu teātra režisors Alvis Hermanis pirmdienas vakarā ar triumfāliem panākumiem debitēja prestižajā Zalcburgas festivālā. Kā notikuma aculiecinieks varu ziņot - atonālās mūzikas meistardarbs B. A. Cimmermaņa Die Soldaten/Armijnieki jeb Kareivji, jo man īsti nepatīk vāckrieviskie Zaldāti, kuru daļa XX gadsimta mūzikas pētnieku uzskata par «nozīmīgāko operu pēc Otrā pasaules kara», publikā izsauca nepārprotami pozitīvu reakciju - viss iesākās ar versmaini labvēlīgiem aplausiem, kuri pēc 10 minūtēm pārauga ritmiskās, grandiozās stāvovācijās. Manuprāt, notika teātros šad tad vērojamais laimīgais paradokss - tieši uzvedums, kopums, izrādes muzikālā, režisoriskā, aktieriskā un vizuālā meistarība un grandiozais mērogs lielākajai auditorijas daļai izsauca sajūsmu par mūziku/operu, kura kā atsevišķa «muzikāla vienība» šai publikai varētu pat aktīvi nepatikt. Bet tā gadās, un Cimmermaņa opuss, kas robežojas ar apokaliptisku teju četru simfonisko orķestru kopradītu muzikālu ārprātu, tādu kā grandiozu cilvēka nervu sistēmas sabrukuma ainu, ko režisors ietērpis vizuāli jaudīgos tēlos, izmantojot gan Felsenreitschule akustiski lieliskā amfiteātra un 40 metru platās skatuves klintīs kalto arku vidi, kopā ar muzikālo izrādes vadītāju Ingo Mecmaheru izvietojot mūziķus orķestra bedrē, abos skatuves sānos, bēniņos, - tas viss rada satriecošu stereoskopisku, pat kvadroskopisku efektu, kādu, starp citu, bija sapņojis komponists sešdesmitajos gados, kad opera tapa.

Bet izrādē gan ar solistu un ansambļa dalībnieku sastāvu (ap 50 cilvēku), gan ar foto/video instalācijām, Cirque du Soleil akrobāti un dejotāju virs skatuves tiek panākts spilgts skatāmais tēls. Tā ir polifona izrāde - simfonija, kurā elegantu statiku nomaina vizuāli kolāžu «uzbrukumi», scēniskā darbība organizēta precīzi, ne sekundi nerada mākslinieciskā haosa iespaidu. Kaut arī pats operas izrādes stāsts, bez šaubām, ir traģisks (bet par to sīkāk parīt - Kultūras Dienā, 24. augustā).

Otrām kārtām karsto ziņu tīkotāji jau «cepas» par to, ka Alvis Hermanis izrādi esot veltījis Pussy Riot apcietinājumā esošajām meitenēm. Precizēsim. Protams, izrādi iecerot, nekādu domu radošajai komandai šo operu kādam «veltīt» nav bijis prātā. Izrādi «veltīt» - manuprāt, nozīmē to gatavot ar domu par veltījuma objektu. A. Hermanis preses konferencē skaidri un gaiši formulēja, ka tagad «izrāde ir ieguvusi politisku kontekstu», un kā piemēru minēja Pussy Riot, kad brutāla «varas mašinērija iznīcina indivīdu sapņus un cerības».

Kareivji/Armijnieki ir vispārhumāns vēstījums par sievieti - cietēju, sava veida mūslaiku (izrādes darbība pārcelta uz Pirmā pasaules kara laiku, bet arī šis pārcēlums drīzāk ir ar mākslinieciski stilistisku nepieciešamību, ne jau kā atsauce konkrētām XX gadsimta pirmās divdesmitgades reālijām) Mariju Magdalēnu, krustā sisto grēkā kritušo. Kāds «politisks mesidžs» saskatāms Hermaņa preses konferencē izskanējušajā frāzē «My work is dedicated to support Pussy Riot girls» - katrs var spriest pēc savas «samaitātības pakāpes». Ir veltījumā politisks zemteksts vai nav tā. Operā Die Soldaten, ko 20. augustā izrādīja Zalcburgas pārpildītajā Felsenreitschule telpā, nekāda veltījuma nav. Toties izrādes finālā, jā - virs skatuves iedegas tulkošanas mašīnas lampiņu rinda ar saukli «Free Pussy Riot».

Tā jau notiek. Lētu politisku sensāciju kārajiem žurnālistiem vairāk interesē septiņi zirgi, kas atrodas uz skatuves, nevis tas, cik izcils ir Vīnes Filharmonijas orķestris un Marijas lomas tēlotājas solistes dievišķā vokālā meistarība. Jo profesionālo meistarību, arī režisora Hermaņa, nevar pārdot kā «karstu ziņu», toties Pussy Riot lietu - var. Arī pasaules mediji virsrakstos akcentē politisko Pussy Riot skandālu un Hermaņa paziņojumu Zalcburgā, nevis raksta, ka šīs operas iestudējums Hermaņa režijā mūzikas speciālistu aprindās jau ir nosaukts par Zalcburgas šī gada galveno muzikālo Notikumu. Taču kritikas izvērtējums jau ir nepārprotams - uzvarējusi ir operas izrāde un režijas māksla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Tuvākās operas Die Soldaten izrādes: 22., 24., 26., 28. augustā
Zalcburgas festivāla mājaslapa:

Bez nosaukuma

Līga Ulberte,
teātra kritiķe
A. Hermaņa Die Soldaten satriec ar vērienu. Režisors, kurš ir arī scenogrāfs, milzīgo spēles telpu, saglabājot tās autentiskumu, iedarbinājis vairākos līmeņos, lai muzikāli, dramatiski un vizuāli izstāstītu stāstu par sievietes bojāeju vīriešu pasaulē. Uz skatuves ir nemitīgas simultānas norises, kurās spēlē visi: aktieri - dziedātāji (brīnišķīga galvenajā lomā ir Lora Aikina), mūziķi, zirgi, siens. Iestudējumā ir gan Hermaņa rokrakstam raksturīgā ironija un metaforiskums, gan agrāk nebijis mērogs, kas sajūsmina un fascinē.

Inga Šteimane,
mākslas zinātniece
Tas bija brīnišķīgs, lielisks pārdzīvojums! Skatoties izrādi, man radās kultūrpolitisks lepnums. Sēžot Zalcburgas zālē un vērojot publikas reakciju, bija lepnums par to visu, par ko mēs priecājamies Rīgas Jaunajā teātrī - Hermaņa paņēmieniem, viņa stilu. Tas, ko mēs augstu vērtējam Rīgā, ir lielisks arī plašākā kontekstā. Kā absolūti veiksmīgu vērtēju Hermaņa modernisma valodu. Bernda Aloīza Cimmermaņa mūzika lieliski saderēja kopā ar Hermaņa stilu. Varbūt līdz galam neizpratu operas morālo problēmu loku, bet, manā skatījumā, forma ņēma virsroku. Iespaidi ir tādi, ka tas viss kopā izskatījās lieliski.

Sarmīte Ēlerte,
premjera ārštata padomniece
Kareivja iestudējums Zalcburgas festivālā ir ārkārtīgi iespaidīgs veids, kā Alvis Hermanis ir iegājis Eiropas uztverē jaunā žanrā, - jo mēs jau zinām, ka viņš savā laikā ir iestudējis operu Ugunī un naktī. Šis iestudējums ir tik iespaidīgs, ka, es domāju, tam sekos daudzi uzaicinājumi. Veids, kā Kareivja stāstu ir izstāstījis Hermanis, atver arī mūziku - tu nevari palikt vienaldzīgs pat, ja mūzika šķiet sarežģīta un grūti uztverama. Spriežot pēc publikas reakcijas, tas bija neapšaubāms panākums, patiesībā dubults panākums, jo arī skatuves un telpas risinājums ir Hermaņa, - viņš ir izrādes režisors un scenogrāfs. Domāju, ka brīnišķīgs pienesums operai ir Hermaņa kā dramatiskā režisora spēja iestudējumam piešķirt dziļumu, attiecību skaidrību un izstrādātas detaļas, kas rada kopējo iespaidīgo inscenējumu. Pirms Hermaņa Kareivju pirmizrādes Zalcburgas festivāla direktors teica - Hermanim būtu jādomā par to, vai nav laiks pirkt māju Zalcburgā. Nozīme tam ir pilnīgi skaidra, jo acīmredzot arī turpmāk uz šo pasaules mūzikas galvaspilsētu Hermanim būs jauni un jauni uzaicinājumi.

Ģirts Rungainis,
investīciju baņķieris
Es nepretendēju, ka es būtu izsmalcināts savā mākslas izpratnē, bet pietiekami ilglaicīgs un biežs kultūras pasākumu apmeklētājs gan esmu. Mēs ar kundzi esam ilglaicīgi Zalcburgas festivāla apmeklētāji, esam redzējuši daudz un dažādus iestudējumus, tāpēc varu teikt, ka Hermaņa Kareivji bija ļoti spēcīgs notikums. Lai arī diezgan abstraktā mūzika nesagatavotam klausītājam varētu izklausīties diezgan kakofoniska, kopējais efekts ir ļoti spēcīgs - lieliska režija, spilgta, bet ne pašmērķīga scenogrāfija, kas izcēla un darbojās kopā ar visu pārējo - mūziku, sižetisko līniju. Neskatoties uz to, ka operas pamatā ir visai veca luga, uz pilnīgi cita fona tā padarīta saprotama arī mūsdienu kontekstā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?