Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Jaundzimušie mirst mazāk

Sievietes Latvijā kļuvušas aizsargātākas no bērniņa zaudēšanas riskiem grūtniecības un pēcdzemdību periodā, secināts gadu pēc veiktā pētījuma, kurš atklāja, ka gandrīz katrs simtais bērns Latvijā mirst grūtniecības laikā vai sešas dienas pēc piedzimšanas. Tomēr joprojām ir jāveic vairāki pasākumi, lai uzlabotu situāciju, piemēram, jāievieš perinatālās mirstības audits, lai izvērtētu jaundzimušo mirstības iemeslus un tos nākotnē novērstu, un jāturpina darbs pie sabiedrības izglītošanas.

Latvijas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā Dace Rezeberga norādīja, ka ar katru gadu perinatālā mirstība Latvijā samazinās, piemēram, 2011. gadā tie bija 9,3 gadījumi uz 1000 jaundzimušajiem, bet pērn šis skaits bija 8,8 gadījumi uz 1000 jaundzimušajiem. Un, ņemot vērā īstenotos pasākumus, arī šogad situācija varētu būt uzlabojusies. Kā būtiskākos īstenotos pasākumus viņa norādīja medicīniskās dokumentācijas kvalitātes uzlabošanu, izmaiņas perinatālās aprūpes organizācijā un finansēšanā, ārstu un vecmāšu apmācības un prasību noteikšanu ultrasonogrāfijas speciālistu kvalifikācijā. Izveidota arī rokasgrāmata sievietēm Gribu būt māmiņa, kurā aprakstīts gan grūtniecības periods, gan dzemdības, gan laiks pēc dzemdībām. Grāmata būs pieejama internetā, pie ginekologiem, un to izplatīs arī pašvaldības. Jau šobrīd 11 000 no 20 000 grāmatu ir paņemtas, lai izdalītu sievietēm, pastāstīja D. Rezeberga.

Lai arī vairāki pasākumi ir veiksmīgi īstenoti, nepieciešams intensīvi turpināt darbu. Piemēram, būtiski būtu ieviest perinatālās mirstības auditu tāpat, kā tiek veikts mātes mirstības audits, Dienai sacīja D. Rezeberga. Šobrīd, kad tiek konstatēts mātes mirstības gadījums, par faktu tiek ziņots centrālajai audita grupai, kura rūpīgi analizē katru gadījumu. Uzdevums nav meklēt vainīgo, bet atrast konkrētas lietas, ka šajā aprūpē nestrādāja, lai pēc tam tās uzlabotu. Mērķis ir līdzīgu sistēmu ieviest arī bērniem, kuri miruši grūtniecības laikā vai sešas dienas pēc piedzimšanas. Tas ļautu noskaidrot, piemēram, vai bērns piedzima tur, kur viņam vajadzēja piedzimt. Jo, ja bērnam ir ķirurģiski koriģējama patoloģija, viņš nedrīkst piedzimt Daugavpilī, tam jānotiek Rīgā, norādīja D. Rezeberga. Šādu sistēmu varētu ieviest no 2014. gada.

Svarīgi ir atrisināt arī piekļuves jautājumu pie ārstiem lauku reģionos. Jo ir gadījumi, kad grūtniece pie ginekologa nevar tikt, jo konkrētajā vietā šāda speciālista nav. Diskusijas laikā izskanēja doma, ka nepieciešams organizēt speciālus autobusus, kas, piemēram, reizi mēnesī grūtnieces nogādātu pilsētā pie speciālista pakalpojumu saņemšanai. D. Rezeberga gan norādīja, ka šāds variants pašvaldībām ir piedāvāts, bet nav zināms, vai tiek īstenots.

Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule norādīja, ka svarīgi ir arī skaidrot grūtniecēm, ka nepieciešams savlaicīgi doties uz ultrasonogrāfiju, lai noskaidrotu, vai auglim nav kādas attīstības patoloģijas. Tāpat būtiski ir turpināt speciālistu apmācības.

Speciālisti diskusijā norādīja, ka viens no perinatālās mirstības faktoriem ir grūtnieču smēķēšana - to dara aptuveni 10% topošo māmiņu. Citi iemesli ir sociāli nelabvēlīgi apstākļi, piemēram, nepilnvērtīgs uzturs, alkohola lietošana, vardarbība. Tāpat mirstību ietekmē arī tas, ka grūtniece laikā nevēršas pie ginekologa un nestājas uzskaitē, kā arī nevēlamās grūtniecības, kad sieviete apzināti nerūpējas par gaidāmo bērnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?