Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Jaunieši jāuzrunā stilīgi

Aizver muti! Pietiek politiķim publiski izkliegt šādu frāzi, un viņa vēlētāju loks paplašinās. Šāds iespaids rodas, aptaujājot jauniešus un jaunatnes lietu ekspertus, kāda varētu būt Latvijas jauniešu izvēle gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Teju neviens nenoliedz, ka jaunieši ir pasīvāki par vecākas paaudzes vēlētājiem, taču tie, kuri piedalīšoties vēlēšanās, izvēli lielākoties izdarīšot, pamatojoties uz kandidātu atraktivitāti un reklāmu «stilīgumu», nevis partiju piedāvājuma izvērtējumu.

Esot vieglprātīgāki

Aptaujājot vairākus jauniešus ar sociālo tīklu palīdzību, nereti jāsastopas ar jauniešu nevēlēšanos atbildēt uz jautājumu vai arī atbildi, ka politika viņus neinteresē. Arī tie, kuri atbild, ka dosies vēlēt, norāda, ka to darīs pilsoņa pienākuma pēc, taču lielākā daļa vēl īsti nezinot, par ko atdot balsi, jo ir skeptiski pret politiķu līdzšinējo darbu. «Jaunieši no politikas ir diezgan tālu. Ar retiem izņēmumiem,» saka Liepājas Jaunatnes centra pārstāve Liene Jankovska, prognozējot samērā nelielu jauniešu aktivitāti vēlēšanās. Bijušais jauniešu ministru prezidents Dzintars Kalniņš uzskata, ka «lielākā problēma ir iemaņu un informācijas trūkums, kam nāk klāt neizskaidrojams biklums un malā pasēdēšanas sindroms».

Optimistiskāka ir jaunatnes lietu eksperte Eva Ikstena-Strapcāne, kura prognozē gana lielu jauniešu aktivitāti, jo viņi redzot iespēju pašiem ko darīt, lai panāktu pozitīvas pārmaiņas. Pēdējā laikā jauniešiem esot tendence apvienoties, lai rīkotu pasākumus, piemēram, labdarības projektus, un E. Ikstena-Strapcāne ievērojusi, ka par politiku arī jauniešu kolektīvā tiekot runāts vairāk. Vairāki aptaujātie jaunieši gan norāda, ka par politiku draugu vidū nespriež.

No sociologu Aigara Freimaņa un Arņa Kaktiņa teiktā izriet - nav pamata domāt, ka jauniešu uzvedība būtiski atšķirtos no sabiedrības kopumā, taču gados jaunie vēlētāji esot vieglprātīgāki pret tiesībām vēlēt. «Viņiem politika ir zemās lojalitātes prece: aizgāju, neaizgāju - tam nav nozīmes,» saka A. Freimanis. A. Kaktiņš nav pārliecināts, ka zema aktivitāte būs arī tiem jauniešiem, kuriem tiesības vēlēt šogad ir pirmoreiz, jo viņi varētu piedalīties ziņkārības pēc. Šis ir pirmais gads, kad Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties arī cilvēki, kuri dzimuši neatkarīgā Latvijā. A. Freimanis pieļauj, ka tam būs vairāk simboliska nozīme, jo savu vērtību pamatu šie jaunieši būs ieguvuši ģimenē. Pēc A. Freimaņa domām, jāpaiet vismaz trim Saeimas vēlēšanu cikliem, lai būtu kādas reālas izmaiņas.

Atbalstīs populārākos

Atraktivitāte - to kā vienu no galvenajiem kritērijiem, kas noteiks, par kuru politisko spēku jaunā paaudze atdos savas balsis, min eksperti. Jaunatne esot atvērtāka populistiskiem piedāvājumiem. Lielu lomu nospēlēs reklāmas - jaunieši balsos par pazīstamiem cilvēkiem, krietni mazāk iedziļināsies partiju programmās vai izvērtēs iepriekš doto solījumu izpildi.

Kuri politiķi jauniešu vidū būs populārākie? Tukumnieks Dainis Akmens (22), pieļaujot, ka jaunieši vairāk balsos par uzvārdiem, nevis partiju, norāda, ka viens no populārākajiem kandidātiem varētu būt Ingmārs Līdaka (ZZS), kura «Aizver muti!» iespiedies prātā daudziem. Vēl jaunieši, politiķi un eksperti kā populāru jauniešu vidū min Aināru Šleseru (LPP/LC). «Daudziem viņš patīk, jo viņš ir darītājs. Solvita Āboltiņa (JL) patīk, jo viņa runā par vērtībām,» stāsta E. Ikstena-Strapcāne. No dažu partiju pārstāvju izteikumiem izriet, ka tās rēķinājušās - jauniešu vidū populāri būs sportisti, mūziķi, priekšrocība ir politiķiem, kuri ir līdzīgāka vecuma ar jauniešiem. Partiju pārstāvji līderi kā potenciāli populārākos jauniešu vidū vispirms min sevis pārstāvētos spēkus un tuvākos konkurentus, pieļaujot, ka jauniešu balsu proporcija būs tāda kā vēlēšanu rezultāti kopumā. Jaunieši ir ļoti dažādi, tāpēc nevar izvirzīt vienu tēmu, kas aizrautu visus jaunos vēlētājus, saka Vienotības kampaņas veidotājs Edgars Jaunups. Viņš atsaucas uz socioloģiskajiem datiem, kas rādot, ka jauniešu vidū populārākais politiķis ir Aivars Lembergs.

Piecu lielāko politisko spēku pārstāvji sniedz ļoti līdzīgas atbildes uz jautājumu, kā plāno uzrunāt jaunos vēlētājus. Visi norāda, ka centīsies jauniešus uzrunāt internetā, darboties sociālajos tīklos, kur jaunieši pavada daudz laika, izvērst savu jaunatnes organizāciju darbu, kam tādas ir.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?