Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Jaunrade iespējama vienmēr

Laika grāmatā pāršķirta vēl viena lapa. Sākam rakstīt jaunu, visi kopā un katrs savu.

No lata esam atvadījušies. Skumji. Latam vārda sakne kopēja ar Latviju, un, šķiet, ka valūta, himna un karogs pieder pie valsts pamatiem. Bet noteikumus diktē Eiropa. Ko vēl bez eironaudas šogad vezumā atvilks zirgs? Zinām, ka tā būs jauna valdība. Gribētos jau, lai tās darbošanās būtu mērķtiecīga, ambīcijas veselīgas, un taisnīga attieksme pret sabiedrību apvienotos ar augsti organizētu prātu. Pagaidām starp valdību un reālo situāciju valstī ir milzīga distance.

Sociālās nevienlīdzības mazināšana varas elites izpratnē ir starpības likvidēšana starp nabagu un vēl nabagāku. Citiem vārdiem - bomzis materiālā ziņā tiks pielīdzināts pensionētam skolotājam, kas visu mūžu godprātīgi strādājis.

Starp citu, par tiem pašiem bomžiem. Būtu ļoti interesants pētījums, kā viņi par tādiem kļuvuši, kas bijuši agrāk, no kā tagad pārtiek, kur nakšņo, un cik viņu, kaut aptuveni, ir. Kas ir tie cilvēki, kuri sēž uz ietves ar vai bez sunīša pie autoostas un tunelī ar ziedojumu kastīti. Vai tie ir kapitālisma upuri, kuri nav spējuši orientēties skarbajā realitātē? Bet arī viņi, jādomā, ir mūsu valsts pilsoņi, potenciāli vēlētāji.

Labklājības ministre paziņojusi, ka tuvākajos piecos gados jaunrade šai jomā nav iespējama. Neticu. Jaunrade iespējama vienmēr, jo dzīve nekad nesastingst.

Mainās sabiedrība, mainās izpratne par morāli, kultūru, mākslu. Man patika Krievijas filma Tantiņas - bez vardarbības un agresijas, lieliska aktieru spēle. Izgāju no kinoteātra gaišā noskaņā. Bet profesionālu kinokritiķu atsauksmēs uzzināju, ka šī filma pie mums nokļuvusi krievu komerckino invāzijas dēļ un domāta skatītājiem, kuri atminas vienoto PSRS kultūrtelpu. Nebija jau šī kultūrtelpa tik noniecināma. Toties tagad cieņā kinoopusi ar supermodernizētu vidi un primitīviem, agresīviem mačo - trilleri un šausmu filmas.

Arī mūsu budēļus un ķekatas no latviskās kultūrtelpas gandrīz izspieduši Helovīni. Bet runāt latviski ar angļu akcentu ir stilīgi. Saka, ka valodas un kultūras mijiedarbojas... Mūsu gadījumā mijiedarbība ir vienpusēja. Ar kropļotu valodu, bez savām tradīcijām drīz kļūsim pelēki eiropilsoņi.

Izlasīju godājama, talantīga, tautā iemīļota skaņraža rakstītās domas. Komentēt grūti, jo, būdami laikabiedri, šķiet, esam dzīvojuši dažādās pasaulēs, līdz ar to mainījies arī skatījuma leņķis.

Rīga kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu, un zirgs savā vezumā atvilcis milzumu kultūras pasākumu. Tā ir dāvana mums visiem. Kā teica Valsts prezidents, tad izbaudīsim to!

Bet, domājot par dažādiem uztraukumiem kā sabiedrības, tā personīgajā dzīvē, gribas atcerēties augstākās gudrības patiesības. Garīdznieka dievkalpojuma beigu vārdi mēdz būt: «Miers ar jums!» vai «Ejiet ar mieru!» Tad lai ir miers mūsu mājās un sirdīs šai satraukumu pilnajā laikmetā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?