Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

JL aicinās veidot jaunu partiju, nevis apvienoties

Jaunais laiks piedāvās partneriem Vienotībā - Pilsoniskajai savienībai un Sabiedrībai citai politikai - uz Vienotības pamata veidot jaunu partiju, nevis mehāniski apvienot trīs politiskos spēkus, Dienai teica viens no apvienošanās procesa vadītājiem Edgars Jaunups. Viņa sacītais atšķiras no tā, ko pēc Pilsoniskās savienības novadu domes sēdes sestdien Diena uzzināja no PS valdes locekļa Kārļa Šadurska.

PS aicinās partnerus dibināšanas kongresā pirmo jaunās partijas valdi veidot pēc kvotu principa, lai visi trīs sadarbības partneri valdē iegūtu līdzīgu pārstāvniecību, jo «mums ir jāizvēlas mehānismi, kas vairotu savstarpējo uzticību, nevis padarītu nervozāku pirmskongresa gaisotni», sacīja K. Šadurskis. Arī _Vienotības_ priekšsēdētāja amatā PS novadu dome redz cilvēku, kuram ir vislielākais atbalsts visās trijās dalīborganizācijās.

Vēl nav zināms, kad varētu notikt Vienotības partijas dibināšanas kongress. Pirms tam notiks partiju kopsapulces. Jaunajam laikam (JL) tā paredzēta 26. februārī, Sabiedrībai citai politikai (SCP) - 9. aprīlī, Pilsoniskajai savienībai (PS) - 16. aprīlī. Pēc tam Vienotības konferencē lems par kongresa sasaukšanu. To, ka Vienotībai jāpārtop partijā, tās dalībnieki atskārta pēc valdības veidošanas. Tajā grūtības radīja sarežģītā ministru amatu dalīšana pēc partiju kvotu principa. SCP arī izmantoja veto tiesības, lai liegtu valdībā iesaistīties Visu Latvijai!-TB/LNNK, kuru koalīcijā uzaicināja premjers Valdis Dombrovskis.

Nav arī zināms, kas varētu vadīt jauno partiju. K. Šadurskis personīgi domā, ka tam vajadzētu būt V. Dombrovskim, kuram pateicoties Vienotība uzvarēja vēlēšanās. E. Jaunups arī vērtē V. Dombrovski kā nopietnu kandidātu, jo viņam ir autoritāte sabiedrībā un pārējo partiju vidū. Taču E. Jaunups minēja vēl vairākus nosacījumus - partija jāvada cilvēkam, kurš sevi ir pierādījis kā līderis un kurš pats vēlas to darīt. Taču JL pārstāvis nepiekrīt priekšlikumam, ka priekšsēža izvēlē kādai partijai varētu būt veto tiesības. Līderis ir jāvēl dibināšanas kongresā.

E. Jaunups uzskata - ja tiek veidota jauna partija, nevis notiek triju spēku apvienošana, arī valdi nevar vēlēt pēc kvotām, jo tas liegtu uz to pretendēt tiem, kas nav nevienā no trim partijām, bet vēlas iestāties jaunajā politiskajā spēkā. Uz jautājumu, vai nav riska, ka kāds līderis tā var palikt ārpus valdes, ja pārējie divi sabloķējas, E. Jaunups atbildēja: «Arī Pilsoniskajā savienībā ir spilgti cilvēki, un tā nav nekāds pabērns. Ģirts Valdis Kristovskis vienmēr ir guvis lielus panākumus. Taču mēs diskutēsim un atradīsim kompromisu.» PS dome rezolūcijā arī atbalsta Vienotības kā atvērtas partijas veidošanu, lai tajā varētu iesaistīties visi, kuriem ir pieņemami nacionālas partijas pamatprincipi. To vidū minēts, ka Vienotība var sadarboties valdībā tikai ar tādām partijām, kas atzīst Latvijas okupācijas faktu. E. Jaunups piekrīt, ka tas ir svarīgi, un, kamēr «Saskaņas centrs nespēs atzīt tādas lietas, ko ir absolūti nepieciešams atzīt, tikmēr Saskaņas nebūs valdībā».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?