Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Jūras mēle, sīvais un kultūra

«Ir labāk nekā domājām,» tā situāciju tūrismā vērtēja Johans Šenners, Austrijas tūrisma attīstības vadītājs, uzstājoties tūrisma mesē ACTB (Austrian and Central travel business) tās 1600 dalībniekiem.

Ceļojumu plānošana esot kļuvusi pārdomātāka. Ja savulaik cilvēki aizbraukuši uz iecerēto valsti un tad domājuši, ko darīt, patlaban viss esot izplānots līdz sīkumam. Arī Petra Stolba, Austrijas tūrisma reklāmas biroja vadītāja, norādīja uz tendenci - ceļojumi kļuvuši pārdomātāki. Pie tam cilvēki tērē mazāk, galamērķa izvēlē noteicošā ir cena un atvaļinājumi kļuvuši īsāki, taču ļoti nedaudz. J.Šenners uzskata, ka naudas izdošanas ziņā nav atšķirības - ceļojums ilgst 7 vai 10 dienas, jo «brīvdienās neviens negrib knapināties, tāpēc nerēķina līdz pēdējam santīmam, bet ņem līdzi tik daudz, lai varētu teikt - nauda ir». Abi eksperti norāda, ka tūroperatoriem patlaban jādomā par cenas samazināšanu un piedāvājumu dažādošanu, kā arī to produktu nostiprināšanu, kas jau ir spēcīgi un mīlēti. Austrijā tā ir kultūra, kalnu slēpošana un snovbords, slidošana, taču patlaban nauda tiekot ieguldīta pakalpojumos, kas liek cilvēkiem justies jaunākiem.

Zalcburga uzsāk jaunu tūri Via-Culinaria, aicinot piedzīvot gastronomisko baudījumu gaļēdājiem, zivjēdājiem, saldummīļiem. Mājaslapā Via-culinaria.com atrodamas arī receptes. Lasot tās, cilvēks tiek iekārdināts un saprot, ka pagatavot mājās pats to nespēs. Kur gan dabūt, piemēram, svaigu kolorābi, firziķus un tik reto un dārgo zivi jūras mēli. Salzburgā zina - kur un - arī kā gatavot - restorānos to darīs augstas raudzes pavāri no dažādām valstīm. Par dzērieniem: Zacburgas tūrisma cilvēki saskaitījuši, ka šogad darbosies 13 alus un sešas sīvā darītavas.

Ungārija par šī gada tūrisma notikumu nodēvējusi Eiropas kultūras galvaspilsētu Peču (ap 200 km no Budapeštas), kas piedāvā daudz kultūras pasākumu. Tomēr nevajagot aizmirst arī F-1, vīna darītavas un mūzikas festivālus: Sziget, VOLT un Balaton Sound pie Balatona ezera, kā arī Red Bull Air Race - lidaparātu paraugdemonstrējumus. Savukārt netālu no Austrijas un Ungārijas robežas, Neusiedler See nacionālajā parkā, kas lepojas ar aizsargāto dabu un retajiem augiem, var manīt planējam kādu iespaidīgu putnu Great Busturd: tēviņš sver no 10-16kg, spārnu plētums ap diviem metriem.

Slovākija un Slovēnija, būdamas ES dalībvalstis kopš 2004.gada, izjutušas tūristu pieplūdumu un vēlmes, sāk domāt par šaurākiem nišas produktiem. Abas valstis sadarbojas futbola tūru rīkošanā, taču katra atsevišķi stingri turas pie sava. Slovēnijas Tūrisma centra vadītājs Bojans Medens atzina, ka «zaļajai jaunavai» Slovēnijai (60% teritorijas aizņem meži), pērn bijis 2% tūristu kritums, taču tas nekādi neietekmēs tūrisma prioritātes. Slovēnija sevi turpinās pozicionēt kā ekotūrisma zemi. «Mēs esam vienīgā valsts Eiropā, kuras nosaukumā ir vārds LOVE, to arī izmantojām sauklī,» pārstāvis norādīja uz saukli I feel Slovenia. Bet mums Latvijā pašiem ir meži, ko skatīt pie jums? «Jums nav alu pa kurām braukt ar laivām, jeb ir?» Nav. Slovēnijā alu labirinti ir pat 500 kvadrātkilometru plaši un līdzinās maziem alu ciematiem. Savukārt tūrisma cilvēki no Slovākijas, kura sevi dēvē par Little Big country, uzskata, ka latviešiem jāturpina braukt slēpot uz Tatriem. Avioreisi esot neizdevīgi, tāpēc grupas ierodoties ar autobusiem. Tatru virsotnes ar saviem 2000 metriem nevarot sacensties ar Austrijas kalniem, taču serviss neesot ne par matu sliktāks. Pie tam cenas šogad esot pārrēķinātas atbilstoši krīzei.

Lai arī Rumānijas dalība mesē bija knapa, toties prese relīze - bagātīga. Par festivāliem, vīna darītavām, jauniem avioreisiem, taču šie divi jaunumi bija uzmanību piesaistošākie: 1.lētāk kā Rumānijā nevar būt; 2.Rumānijā atvērta pirmā nesmēķētāju viesnīca (Golden Tulip Times) - ar to norādot, ka restorānā ierīkota speciāla telpa smēķēšanai. Vēl knapāka ir Serbijas dalība mesē. Serbijas tūrisma pārstāvis to komentēja šādi: «Mēs nevaram atļauties kaudzi bukletu, taču tas nenozīmē, ka pie mums nav, ko darīt. Ticiet man, Serbijā ir labi. Kā Emira Kustaricas filmās un arī moderni festivāli mums ir, piemēram, Exit

Vīnē šis un nākamais gads būs komponista Gustava Mālera zīmē, jo aprit 100 gadi kopš viņa nāves. Savukārt tiem, kuri nav mākslas cienītāji, ieteicams uz Vīni doties 18.aprīlī, kad gar muzejiem un pilīm, piemēram, Schonbrunai, varēs skriet Vīnes maratonā. Lētai nakšņošanai - Wombat's hosteļi, vasarā atvērsies jau trešais Wombat's. Vai Vīne ir sociālajā tīklā twitter.com? Vīnes tūrisma pārstāve norādīja, ka tviteris ir dienas kārtībā, jo patlaban visi spēki tiek veltīti facebook.com profilam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

*Autore bija Austrijas tūrisma biroja viešņa

Latvijas tūristi Austrijā

Iebraukuši - 15 600 2009.gadā (-38,1% pret 2008.gadu)
Naktis - 59 100 (-33,3%)
Avots: Austrijas statistikas birojs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?