Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kā Ārlietu ministrija var atvērt durvis uzņēmējiem

Andris Vanags*

Latvijas ekonomikas drīzākas atveseļošanās devīze ir nežēlīgi skaidra un šobrīd, šķiet, zināma jau ikvienam: «Eksportē vai nīkuļo!» Iepriekšējais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš mums, uzņēmējiem, apliecināja, ka Latvijas saimniecisko interešu aizstāvēšana ir viens no galvenajiem uzdevumiem viņa darbā, bet diemžēl savā atvēlēto pilnvaru laikā diplomātiskā dienesta prioritāšu maiņu līdz galam nepaguva īstenot. Mums jācer, ka tagadējais valsts ārlietu resora vadītājs Aivis Ronis sev atvēlētajos dažos mēnešos vēlēsies un spēs rīkoties kardināli, lai pēc sevis atstātu paliekošas un pozitīvas pārmaiņas Ārlietu ministrijas darbībā. Turklāt jaunajam ministram ir brīvākas rokas kā bezpartejiskam cilvēkam.

SAKRET pieredze rāda, ka tieši Ārlietu ministrijai iespējami ātrāk jākļūst par Latvijas biznesa galveno sabiedroto tā centienos ieiet un nostiprināties citu valstu tirgos. Turpat vai visās mūsu uzņēmumu preču un pakalpojumu eksportam svarīgākajās valstīs darbojas LR vēstniecības, kam jau ir pieejamas telpas, kontakti, statuss, tādēļ nav vērts veidot kaut kādas paralēlas struktūras, kas tikai dublēs izmaksas. Vēstniecības sekretāram, kas atbild par ekonomiskajiem jautājumiem, ir iespējas veidot sistēmu, kas attīsta un papildina lietišķos sakarus, tādējādi uzņēmēju acīs radot vēstniecībai būtisku pievienoto vērtību. Tieši vēstniecības sekretāri, no eksportētāju viedokļa raugoties, ir vēstniecības vērtīgākie darbinieki, un viņi savu triju līdz piecu gadu darbības laikā uzkrāto pieredzi var droši nodot sava amata pēctecim rotācijas kārtībā, kā arī papildināt Latvijas valsts datubāzes ar informāciju visdažādākajās nozarēs par attiecīgo eksportvalsti. Vēstniecības ir jāveido par «vienas pieturas aģentūrām» uzņēmējiem, un tām jāapkopo visa informācija par attiecīgo tirgu, jādibina un jāuztur kontakti ar vietējām firmām un to īpašniekiem.

Vēstniecībai uzņemoties iniciatīvu lietišķo kontaktu veidošanā, ir liela un pamatota varbūtība, ka uzņēmumu pārstāvjiem tiks atvērtas durvis, kas citkārt paliek aizvērtas, un tiks apstiprinātas tikšanās visaugstākajā līmenī. Mana pieredze liecina, ka jebkuram biznesa jautājumam, kura risināšanā piedalās diplomātiskie pārstāvji, jau no iesākuma ir ievērojami lielāks pozitīva rezultāta potenciāls ar citu statusu un profesionālo līmeni. Ja Latvijas uzņēmējiem ir nepieciešams tikties ar citas valsts augstām un pat augstākajām amatpersonām, tad to var ātri un kvalitatīvi noorganizēt tikai vēstniecības. Vēstniecībām ir pieejama arī informācija, kas jau sākotnēji var potenciālo eksportētāju novirzīt uz pareizajām sliedēm, iesakot vai neiesakot dibināt kontaktus ar konkrētām vietējām firmām. Jau iekrātā pozitīvā un negatīvā pieredze par Latvijas eksportētāju darbību attiecīgajā valstī ļaus ietaupīt laiku un līdzekļus, apkopojot citu mūsu uzņēmumu pieprasīto informāciju.

Daudz kas no manis teiktā jau tiek darīts, un, tieši pateicoties LR vēstniecību sniegtajam atbalstam, tika veiksmīgi īstenota arī SAKRET darbības uzsākšana kaimiņvalstīs. Tomēr Latvijas diplomātiskā dienesta saimnieciskās aktivitātes lielā mērā ir atkarīgas no konkrēta vēstnieka vai vēstniecības sekretāra labās gribas, uzņēmības un, protams, patriotisma. Taču tikai ar diplomātu personisku entuziasmu vai vēstniecību pretimnākšanu Latvijas eksporta veicināšanai vēl nepietiek - tam ir vajadzīgs pastāvīgs un proaktīvs ārpolitiskais serviss, tam ir nepieciešama apzināta un labi funkcionējoša sistēma. Tāpēc Ārlietu ministrijai pēc iespējas ātrāk jāpiesaka savas tālākās darbības vīzija: vai tā redz sevi un vēstniecības tikai kā valsts politisko pārstāvniecību vai uzņemas atbildību par valsts ekonomiku un kalpo saviem nodokļu maksātājiem kā to interešu pārstāvniecība un atbalstītāja. Ministrijas un tās vēstniecību galvenā vērtība ir informācija, tās ieguve, apkopošana un nodošana savas valsts uzņēmumu rīcībā - jo šī darba vērtība rodas un vairojas vien tad, ja informācija tiek praktiski izmantota un rada saimniecisku atdevi.

Domāju, ka arī pašas Ārlietu ministrijas un diplomātiskā dienesta vitālās interesēs ir pārskatīt savas darbības prioritātes par labu saimnieciskām aktivitātēm. Šodien, apzinoties, ka Latvijas lielie valstiski politiskie mērķi jau ir sasniegti pirms vairākiem gadiem, ministrijai un vēstniecībām ir īstais laiks droši ķerties pie uzdevumiem, kas saimnieciskās un politiskās krīzes nogurdinātās un nokaitinātās sabiedrības acīs attaisno to lietderību. Iespējams, dažā Latvijas pārstāvniecībā tās darbinieku skaits netiktu «optimizēts» līdz traģiskam minimumam, ja no valdības vēlmes ietaupīt uz diplomātisko korpusu rēķina viņus kareivīgi būtu aizstāvējis pašu radītais lobijs - pateicīgie eksportētāji.

* SIA SAKRET direktors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?