Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kā iegādāties kucēnu

Cilvēks nolēmis iegādāties suni. Tas ir nopietns lēmums, jo suns ir dzīva būtne, ģimenes loceklis, kas būs kopā ne tikai ar cilvēku, kurš suni izvēlās, bet ar visiem ģimenes locekļiem dienās un nedienās vismaz desmit divpadsmit gadu garumā. No viņu saderības būs atkarīga kopā būšanas kvalitāte. Taču nereti cilvēki maz domā par suņa īpašībām un piemērotību sev un savai ģimenei.

Tāpēc jau ilgi pirms kucēna iegādes jāapsver, kādām vajadzībām kalpos suns. Vai viņš dzīvos laukos vai pilsētā, vai saimnieks būs sportisks vai lēnu pastaigu cienītājs, vai ģimenē ienāks pirmais suns, vai cilvēkiem jau ir pieredze suņu audzināšanā. Ne jebkuras šķirnes suns derēs jebkuram cilvēkam. Noteikti jāizzina viss par izvēlētās šķirnes plusiem un mīnusiem. Piemēram, šarpejiem bieži vien ir ādas problēmas, vācu aitu un citiem liela auguma suņiem nereti konstatē gūžu displāziju, kokerspanieliem ir ausu problēmas. Kādam negribēsies vākt garspalvaina suņa apmatojumu no paklāja. Tagad gandrīz katrā patversmē mīt pa kādam haskijam - cilvēki iegādājas mazu laimes kamoliņu ar fascinējoši zilām acīm, bet šī šķirne ir darba suņi, kuriem nepieciešama liela fiziskā aktivitāte. Haskijs nekad mierīgi negulēs visu dienu uz dīvāna, gaidot saimnieku. Nenodarbināts viņš ārdīsies pa māju, visu graus un grauzīs. Savukārt zeltainais retrīvers ir īsts ģimenes mīlulis. Pirmais padoms - noskaidrojiet visu iespējamo par šķirni, kuras pārstāvi esat iecerējuši vest mājās. Jau pirms kucēna iegādes konsultējieties ar potenciālo sava suņa veterinārārstu par turpmāko sadarbību, par šķirnes izvēli. Rūpīgi izvēlieties audzētavu, kurā kucēns piedzimis. Pagrīdes audzētavā kucēnu varat nopirkt lētāk, bet var gadīties ar milzu veselības problēmām. Svarīgs arī vēlamā suņa dzimums, lielums, tas, kā suns padodas apmācībai. Nepērciet kucēnu tirgū vai uz ceļa. Ierodoties audzētavā pirmo reizi, novērtējiet, kādos apstākļos dzīvo kucēni, apskatiet visu metienu, izvēlieties sev piemērotāko - aktīvo, draisko vai piemīlīgi lēnīgo. Vislabāk kucēnu iegādāties triju mēnešu vecumā, jo pirmās iemaņas un socializāciju kucēni iegūst no mātes.

Jābūt uzmanīgam ar pārmantotajām slimībām (gūžu displāzija, sirds un ādas slimības), lūdziet audzētājam uzrādīt vecāku veselības pārbaudes dokumentus. Pieprasiet no audzētāja ne tikai kucēna dokumentus, bet arī vakcinācijas grāmatiņu.

Attārpotai jābūt arī kucēna mātei, jo kucēni aizsardzību pret apkārtējās vides ietekmi saņem ar pirmpienu. Tajā esošās antivielas spēj pasargāt kucēnus līdz 2-3 mēnešu vecumam. Noskaidrojiet, kādu barību un cik reižu dienā kucēns saņem. Ja mainīsiet šo barību, dariet to pakāpeniski nedēļas laikā. No 12 nedēļu vecuma kucēnam jābūt vakcinētam pret trakumsērgu, un turpmāk tas būs jādara reizi gadā. 12 nedēļu vecumā kucēnam jau jābūt veiktām visām nepieciešamajām vakcīnām.

*Universitātes Vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?