Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Kā jācep kartupeļi

Grozi, kā gribi, cepti kartupeļi ir un paliek viens no latviešu virtuves pamatēdieniem. Lēts, pierasts un sātīgs. Neticu, ka ir kāds latvietis, kas ne reizi dzīvē nebūtu cepis kartupeļus. Katrs to prot! Tomēr, vai zinām, kā tie jācep, lai sanāktu visgaršīgākie? Šo jautājumu žurnālā uzdevām slaveniem Rīgas pavāriem. Provansas šefpavāra Tomasa Godiņa kartupeļu recepti publicējam arī avīzē.

Koložvāras kāpostu sacepums ir viena no ungāru ēdienu receptēm, kuras žurnālā piedāvā Ungārijas vēstniecības Latvijā pārstāve Inguna Andžāne. Viņa 20 gadus nodzīvojusi Ungārijā un ungāru ēdienus gatavo bez ieskatīšanās receptēs.

Savukārt smalkās un skaistās ābolu rožmaizītes ir Viktorijas Puķes recepte. Uzcepamas vienkāršāk, nekā izskatās, no veikalā pirktas kārtainās rauga mīklas. Galvenais - skaisti sarullēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Koložvāras kāpostu sacepums

4-6 personām vajadzēs: 0,6 kg maltās gaļas (liellopa vai liellopa un jēra gaļas maisījums; ungāri visbiežāk lieto cūkgaļu), 1 kg skābētu kāpostu, 100 g rīsu, 300 g krējuma, 1 sīpolu, paprikas pulveri, sāli, maltus melnos piparus, eļļu vai taukus, kūpinātu vai žāvētu desu (pēc izvēles)
Uzkarsētā eļļā vai taukos apcep smalki sagrieztus sīpolus.
Pieber paprikas pulveri, samaisa, pieliek malto gaļu, sāli, melnos piparus, var pielikt ķiploku, samaisa, pielej mazliet ūdens un sautē, līdz gaļa gatava.
Otrā traukā apcep skābos kāpostus, pielej ūdeni un sautē, līdz tie gandrīz gatavi. Rīsus novāra un nosusina. Ietauko karstumizturīgu trauku, tajā liek kārtās kāpostus, rīsus, gaļu. Nobeidz ar kāpostu kārtu, kurai virsū liek krējumu. Trauku liek karstā cepeškrāsnī un cep 30-40 minūtes.

Rožmaizītes

Sastāvdaļas: 3-4 lieli āboli, glāze cukura, kārtainā rauga mīkla, šokolāde pēc vēlēšanās, pūdercukurs
Ābolus ar visu miziņu sagriež plānās šķēlītēs, tad šķēlītes liek bļodā, katru slāni pārkaisot ar cukuru. Atstāj uz vairākām stundām. Ābolu sula ar cukuru veidos sīrupu, kas padarīs augļus mīkstus. Ja kārtainā mīkla ir sasaldēta, tā jāatlaidina un jāļauj mazliet uzrūgt. Mīklu izrullē un sagriež plānās strēmelītēs. Uz katras strēmelītes uzliek ābolu šķēlītes citu aiz citas (kā zvīņas) un sarullē. Maizītes sasprauž ar zobu bakstāmajiem. Ābolu maliņas apziež ar izkausētu šokolādi un pārkaisa ar pūdercukuru. Cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes.

Kartupeļu kārtojums

2 personām vajadzēs: 180 g kartupeļu (5 mazi kartupelīši), 100 ml saldā krējuma, 40 g mocarellas siera (~ 3 šķēlītes), 20 g Parmas (vai cita cietā) siera, 1 daiviņu ķiploka, rozmarīnu, sāli, melnos maltos piparus. Sēņu piedeva: 40-50 g austersēņu (vai jebkuru citu sēņu), 1/2 baltā sīpola, 1 ēd. k. Vorčesteras mērces, 1 vidēju tomātu, 1 zariņu timiāna, 1 daiviņu ķiploka, olīveļļu
Saldo krējumu lej katliņā, pievieno nedaudz sasmalcināta rozmarīna, pusdaiviņu ķiploka, sāli, piparus un liek uz mazas uguns vārīties.
Kartupeļus sagriež plānās ripiņas un liek saldajā krējumā. Vāra, līdz kartupeļi pusgatavi.
Tad kartupeļus kopā ar krējumu liek cepamajā traukā aptuveni līdz pusei. Ja gatavo vairākiem cilvēkiem, kartupeļus var kārtot kūku vai kēksu formā.
Tad liek šķēlēs sagrieztu mocarellas sieru. Tam virsū atkal liek kartupeļus. Visu pārkaisa ar rīvētu Parmas (vai citu cieto) sieru.
Liek līdz 160-170 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 20 minūtes. Ēd siltu ar sēņu piedevu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?