Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kā klājas, dokumentālais kino?

Rudenī plānotā cāļu skaitīšana izvērtusies gana iespaidīga - izrādās, kinoskatītājus tik dikti vilina jaunākās latviešu dokumentālās filmas, ka publikas apmierināšanai kinoteātros jārīko papildseansi (Roberta Rubīna Kā klājas, Rūdolf Ming?, Andra Gaujas Ģimenes lietas), publiskajā telpā tiek lauzti šķēpi par dažu filmu tabuizēto, riskanto tematiku (Kaspara Gobas Homo@lv, Ģimenes lietas, Ināras Kolmanes Pretrunīgā vēsture), galgalā - vienkārši jāatzīst un jākonstatē, ka Latvijā šogad uz nīkulīgā spēlfilmu fona (patiesībā - uz šo filmu demonstrēšanas apsolījumu fona) jau ir tapušas un pirmizrādes piedzīvojušas vairākas teicamas filmas dokumentālajā jeb dzīves žanrā!.

Par to varētu priecāties vismaz divu iemeslu pēc. Pirmkārt, ekonomiskās krīzes un finansiālo žņaugu situācijā (Diena par to rakstīja 16. septembra rubrikā Tikai Dienā) ražošanas izmaksu ziņā salīdzinoši lētākās dokfilmas ir viens no glābiņiem daudzskaitlīgajām Latvijas filmu studijām un darba iespēja kinorežisoriem. Otrkārt, aktuālā dzīve izrādījusies līdzvērtīgs māneklis skatītājiem - latvju kino entuziastiem, kas, lai arī pieraduši pie ikdienas ziņu un realitātes šovu diktatūras TV, tomēr diezgan naski vēlas baudīt dokfilmas tieši digitālajā kino formātā un uz lielāka ekrāna. Visbeidzot, filmās skartās tēmas un to dziļums, kura mākslinieciski adekvātā atspoguļošanā kategoriski nepietiek ar televīzijas sižeta formu. Jāpiebilst arī, ka tieši latviešu animācija un dokumentālais kino ir tā Latvijas (neesošās) kinoindustrijas produkcija, kas visbiežāk piesaista ārzemju kinofestivālu rīkotāju un dažādu reprezentatīvu kinoprogrammu sastādītāju uzmanību. Dokumentālā filma - Lailas Pakalniņas Pa Rubika ceļu šogad Latviju pārstāvēja Venēcijas Starptautiskajā kinofestivālā, arī vairākas citas dokumentālās filmas ir izraudzītas prestižām starptautiskām skatēm: Ginta Grūbes un Dāvja Sīmaņa filma Pasaules skaņa - dalībai Leipcigas kinofestivāla konkursā, savukārt skandalozās Andra Gaujas Ģimenes lietas piedalīsies prestižajā dokumentālo filmu festivālā Amsterdamā, turklāt tā konkursa programmā.

Mums šķita svarīgi uzzināt pašu ieinteresēto, procesā iesaistīto pušu viedokli jautājumā par latviešu jaunā dokumentālā kinoviļņa atdzimšanu, tādēļ režisoriem un/vai producentiem uzdevām divus būtiskus jautājumus.

1. Kāpēc jums bija svarīgs dokumentālā kino formāts?

2. Kur un kā attīstīties latviešu kino? Prognoze

Antra Cilinska

filmas Kā klājas, Rūdolf Ming? producente

1. Dokumentālais kino man ir svarīgs tāpēc, ka tas fiksē laiku, cilvēkus, sabiedrību, notikumus un ir patiesāks. Esmu pārliecināta, ka caur katru emocionāli uzrunātu skatītāju tas spēj arī mainīt pasauli. Nu, vismaz cilvēku viedokļus un uzskatus - noteikti.

2. Latviešu kino klupdams un krizdams noteikti virzīsies uz priekšu. Ar naudu vai bez naudas. Un esmu droša, ka mēs piedzīvosim patīkamus pārsteigumus! Nesenās dokumentālās filmas jau to pierāda.

Andris Gauja

filmas Ģimenes lietas režisors

1. Formāts kā tāds galīgi nešķiet svarīgs. Tas, kas mani interesē un kas vienmēr raksturo labu dokumentālo filmu un kino vispār - tas katarsiskais mirklis, kad atklājas neapstrīdamā patiesība, tā fascinējošā realitāte, kuru nemaz nevar inscenēt. Kad nojūk siena starp realitāti un spēli, kad «aktieris» (un tāds taču ir arī ikvienas dokumentālās filmas cilvēks) vairs pat neapzinās, ka viņš izspēlē savu dzīvi. Bet tas notiek reti. Arī Ģimenes lietās Zanda pamazām kļuva par tādu filmas «aktrisi» - viņas dzīve vairs nepiederēja tikai viņai vien, tā jau piederēja arī filmas veidotājiem, kam viņa uzticējās. Man kā režisoram svarīgi bija šo uzticēšanos panākt.

2. Mūsdienās tehniskie brīnumi rada revolūcijas kino. Tagad ikviens jauns un talantīgs cilvēks var ar mazu kameru, pat ar fotokameru realizēt savu ieceri un uzņemt kvalitatīvu filmu. Nav jāgaida, kad tiksi pie 35 mm filmlentes un kaudzes naudas. Kaut gan - ja ir nauda, arī labi, nauda nav šķērslis labai filmai (smejas). Bet vispār kino tehniskajā ziņā vairs nav tik ļoti dārgs. Mēs ar fotokameru un labu optiku pat pie «Iļjiča spuldzītes», faktiski - gandrīz tumsā, esam uzņēmuši tādas pasakainas epizodes, kuras uzreiz var montēt filmā. Ģimenes lietās tādas ainas ir. Mēs to saucam par metadokumentālo kino - varbūt, ka tāda nākotnē būs katra laba filma, jo šie jocīgie dalījumi - aktierfilma, dokfilma - izzudīs?

Kaspars Goba

filmas Homo@lv režisors

1. Dokumentālajā kino ienācu no dokumentālās fotogrāfijas un žurnālistikas. Veidojot filmas, sapratu, ka tā ir iespēja pilnīgāk, dziļāk un atraktīvāk parādīt notiekošo. Tieši dzīvē notiekošo.

2. Mūsu sabiedrībā ir ļoti daudz interesantu cilvēku un notikumu, ko varētu un vajadzētu filmēt. Un, kamēr vien būs cilvēki, kas spēs tajos saredzēt stāstus un aizraujošā veidā izstāstīt tos pārējiem, mūsu kino attīstīsies.

Laila Pakalniņa

filmas Rubika ceļš režisore

1. Es neesmu atradusi labāku atbildi uz šo jautājumu, kā viens slavens krievu režisors teicis - tāpēc, ka dzīve ir talantīgāka par mani. Dzīve piespēlē tādas situācijas un notikumus, kādus pat ģeniālākais režisors vai scenārists nevar izfantazēt. Un pat ja viņi tādu stāstu vai situāciju izgudrotu, visi teiktu - jūs pārspīlējat! Tas ir tas lielais dzīves noslēpums. Es savās dokumentālajās filmās neko uz filmēšanas laukuma «neinscenēju», viss notiek tā, kā notiek. Uz montāžas galda, jā, tur gan es filmu radu - no dzīves materiāla.

2. Situācija dokumentālajā kino ir laba, jo beidzot ir ļoti dažādas filmas, nav vienas receptes vai ģenerālās līnijas, kādas filmas jātaisa. Lai arī valsts naudas kino ir maz, atšķirībā no spēlfilmām vismaz dokumentālajā nozarē līdzekļu trūkums labu svaigu ideju nevar pilnībā nobremzēt. Tomēr, pat ja nauda latviešu filmām pēkšņi uzrastos, es nespēju iedomāties, kā iespējams vadīt māksliniecisku procesu, pasūtīt filmas - tā ir kaut kāda totalitāro režīmu domāšanas palieka, ka var izveidot komisiju, kas noteiks režisoriem, ko filmēt un ko nefilmēt. Katrs režisors tomēr pats zina, kā un par ko viņš filmēs. Tāpēc, es domāju, agri vai vēlu, bet tīri pragmatisku iemeslu dēļ, talantīgi cilvēki strādās dokumentālajā kino. Jo valstij spēlfilmas latviešu valodā laikam taču nav vajadzīgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?