Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kā mīlēt kino

Interese par kino mani ir atvedusi uz Franciju, kur studēju kino zinātnes. Agrāk uz jautājumu, kas man Latvijā pietrūks no šejienes dzīves, ilgi nedomājot, atbildēju, ka nu nekādi nespēšu iztikt bez dažiem veikalu plauktos atrodamajiem gastronomijas produktiem, turpretim tagad saku: man pietrūks kino. Ne specifiski Francijas kino, bet kinomīlestība, kas šai valstij ir gluži vai asinīs.

Francijā notika pasaulē pirmais publiskais kinoseanss. Jā, nudien, iespēja skatīties kustīgās bildītes frančiem ir jau kopš 1895. gada 28. decembra, kad brāļi Limjēri Parīzē demonstrēja kinematogrāfu. Šo pirmo projekciju franči diez ko labi neesot uzņēmuši - viņus sabiedēja uz ekrāna redzamās vilciena pienākšanas reālās dimensijas. Krietna daļa skatītāju panikā pameta zāli, lai nepakļūtu zem riteņiem. Kad publika bija pārliecinājusies par ekrāna objektu nekaitīgumu, Francija kļuva par vadošo kino ražotāju pasaulē. Diemžēl pēc diviem pasaules kariem šīs valsts, tāpat kā visas Eiropas, kinoindustrija vairs nespēja panākt Holivudu.

Franču kino jaunais vilnis piecdesmito gadu beigās tomēr neatgriezeniski mainīja kinomākslas novecojušos pamatprincipus - formātus, tehniku, konceptu. Līdzīgi Itālijas neoreālismam tas ir uz sabiedrību vērsts kino. Sešdesmitajos septiņdesmitajos gados kino izgāja no prestižo kino skolu vides un ienāca valsts universitātēs. Tagad teju visas lielākās šīs valsts universitātes piedāvā iespēju apgūt kino zinātnes. Lūk, arī kinomīlestības atslēga! Tās ir karjeras iespējas, darbs, mācības, nenoliedzami arī izklaide. Lillē, kas apmēros līdzīga Rīgai, ir 12 kinoteātru, kur rāda visu, sākot ar grāvējfilmām, beidzot ar visabstraktāko eksperimentālo kino.

Bez prestižā Kannu festivāla notiek daudzi citi, mazāki, kas piedāvā ieskatu pasaules kino, animācijā un īpaši nostalģiskiem kinomīļiem - jau par leģendām kļuvušās filmas. Viens no efektīvākajiem vietējo filmu popularizēšanas paņēmieniem neapšaubāmi ir Avant-premiᅢᄄre - filmu pirmizrādes režisoru un/vai aktieru klātbūtnē. Tās pieejamas visiem, ar vienu ierobežojumu - zāles ietilpību.

Parasti uz skatītāju uzdotajiem jautājumiem pēc filmas atjoko vietējie stāri, reizēm tie mēdz būt tik ikoniski režisori kā Fransuā Ozons vai Klods Lelušs. Atceros to īpašo gaisotni Leluša filmas prezentācijā, kur zāli pildīja galvenokārt pusmūža cilvēki. Man aizmugurē sēdošais kungs režisoram atzinās, ka ir uzaudzis ar viņa filmām. Režisora Ērika Lartigo filmas prezentācija pagāja franču superstāra Romāna Djurī ēnā. Traģikomiski, bet skatītāji režisorā klausījās maz. Satracinātie meiteņu pūļi nebeidza staipīt kaklus durvju virzienā, lai visbeidzot ar spiedzieniem atzīmētu Djurī parādīšanos.

Skatītāju un kino attiecības ir interaktīvas; tās nebeidzas brīdī, kad skatītāji iziet no zāles. Kino pieņem dažādas formas, lai atgrieztos jaunās filmās, kas veido notikumus. Aptuveni šādu nākotni es vēlētos redzēt Latvijas kino.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?