Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kā no maestro Muti rokām

Divi izcili Latvijas dziedātāji, kuri aizņemtības dēļ dzimtenē dzirdami reti, satiksies uz mūsu Operas skatuves Džuzepes Verdi operas Otello koncertatskaņojumā. Titullomu atveidos Aleksandrs Antoņenko, kurš ar šo lomu 2008. gadā debitēja prestižajā Zalcburgas festivālā Rikardo Muti vadītajā iestudējumā. Vēlāk kopā ar R. Muti tenors piedalījās Otello iestudējumā Romas operā, pēc tam ar citiem diriģentiem - Vīnē un Maskavā.

Soprāns Inga Kalna Rīgā debitēs Dezdemonas lomā. Koncertuzvedumu diriģēs Normunds Vaicis. Jago lomā pirmo reizi iejutīsies Jānis Apeinis. Nelielā, taču ļoti atbildīgā Emīlijas loma uzticēta jaunajai dziedātājai Olgai Jakovļevai. Līdzās LNO orķestrim un korim koncertuzvedumā iesaistīts Rīgas Doma zēnu koris.

«Labāk skatīties labu koncertizpildījumu nekā sliktu iestudējumu, kas novērš uzmanību no mūzikas,» A. Antoņenko un I. Kalna nenožēlo, ka izpaliks izrādes teatrālie krāšņumi. Šīs operas mūzika ir ļoti smalka, dziļa un krāsaina. Turklāt beidzamo reizi še skanējusi Kārļa Zariņa 70 gadu jubilejā 2000. gada rudenī.

42 gadus vecā verdzību pārcietušā maura Otello vokāli un psiholoģiski sarežģīto lomu šodien visā pasaulē atveido tikai divi tenori Johans Bota un Aleksandrs Antoņenko, kuram 2006. gadā piezvanījusi aģente, sakot, ka «briest nenormāls projekts». Aleksandram bija jābrauc uz noklausīšanos Zalcburgā pie Muti. «Es aģentei jautāju - kas tieši man jāiemācās? Viņa teica: «Nekas! Aizbrauksi, pastrādāsi ar pianistu un parādīsies!» Aizbraucu, trīs dienas mācījāmies. Kad nodziedāju āriju, Muti ieinteresējās un 40 minūtes ar mani strādāja. Un, kad pirmā cēliena dueta beigās nodziedāju pianissimo, kas man pat šodien dažreiz neiznāk, Muti pateica: «Tu esi mans Otello!» Pēc tam braucu pie viņa uz Ravennu, Boloņu, Zalcburgu un Vīni. Viņš pats spēlēja klavieres un mācīja katru skaņu. Un varat iedomāties? Rīt Zalcburgā pirmizrāde, bet viņš mani izsauc uz stundu! Maestro bija apmierināts, taču lika gatavoties sliktai kritikai,» atceras A. Antoņenko.

Tā arī notika, jo šis iestudējums lauza stereotipus - bez kliegšanas un ar izkoptu legato. 2008. gada augustā, kad A. Antoņenko debitēja Zalcburgas festivālā, I. Kalna tur dziedāja Mocarta operā Burvju flauta. Aleksandrs noīrējis mašīnu un kopā ar Ingu un viņas ģimeni - dzīvesbiedru un mazo meitiņu - brīvbrīžos apbraukājis visu gleznaino apkaimi. Festivāla laikā R. Muti sarīkotajā noklausīšanās sesijā Inga Kalna tika izcelta labāko soprānu trijotnē. Kad nodziedājusi Mocarta āriju, maestro viņai jautājis: «Vai Dezdemonu dziedi? Nē? Kāpēc?! Parasti dziedi baroku? Un kā tu samazini balsi?!» Jau tolaik abi Latvijas dziedātāji runājuši, ka būtu lieliski dziedāt kopā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Koncertizrāde

Džuzepes Verdi Otello
Latvijas Nacionālajā operā 5. un 7. martā plkst. 19
Biļetes LNO un Biļešu paradīzes kasēs Ls 3-20

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?