Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Kā paslēpties no karstuma un svešiem skatieniem

Žalūzijas vasarā pasargā no svelmes un vienlaicīgi papildina interjeru ar interesantu akcentu. «Plānie aizkari ir dekoratīvs elements, bet žalūzijas pilda biezo aizkaru funkcijas. Tās neaizņem daudz vietas,» uzsver veikala Alan Deko dizainere Annija Janovska.

Plastikāta vai auduma vertikālās žalūzijas savulaik tika uzskatītas par tipisku biroja telpu elementu. Ar tām viegli nosegt lielas stiklotas platības. Viens mīnuss gan tām ir - vertikālo žalūziju apakšējā mala savienota ar ķēdīti, ko var diezgan viegli noraut, tāpēc, ja mājās ir mazi bērni vai suns, var rasties problēmas. Horizontālo žalūziju, kas izgatavotas no plastikāta, alumīnija, koka vai bambusa, mīnuss savukārt ir tāds, - ja žalūziju stiprina priekšā logam, jārēķinās, ka, lai vēdinātu telpu, būs jāceļ uz augšu visa žalūzija, tādējādi atbrīvojot logu atvēršanai. Savilktā, t. i., uz augšu paceltā veidā žalūzija aizņem apmēram 20-35 cm atkarībā no materiāla.

«Aktuālākās šobrīd ir rullo žalūzijas,» zina teikt A. Janovska. Tās ir kompaktas, dažādās krāsās, arī caurspīdīgas, gaismu kliedējošas. Piemēram, sauli atstarojošas žalūzijas aizvērtā veidā pat regulē temperatūru 3-5 grādu robežās, jo neļauj telpai uzkarst. Rullo žalūzijas iespējams stiprināt pie griestiem, durvju ailēs, mansardu logos, kā arī pakešu logu rāmjos. Šīs žalūzijas labi sader kopā ar plānajiem aizkariem, veidojot siltu atmosfēru viesistabā, bērnistabā un patīkamu krēslu guļamistabā. Tās var likt vietās, kur parasti aizkari nav izmantojami, piemērām, stiklotā lodžijā vai virtuves logā. Ērtas un praktiskas lietošanā, šīs žalūzijas netraucē atvērt logu arī vēdināšanas režīmā.

Romiešu žalūzijas no modes nav izgājušas simtiem gadu. Tās iespējams gan iekārt loga ailē vai virs tās, gan piestiprināt pie durvīm, gan izmantot telpas nodalīšanai. Saules gaisma tiek klusināta, izmantojot dažāda blīvuma audumus. Romiešu žalūzijas izskatās mājīgāk nekā rullo žalūzijas. Jārēķinās, ka savilktā veidā tās aizņems 25-30 cm vietas virs loga. Romiešu žalūzijas var darināt no auduma divās kārtās, piemēram viena puse (odere)vienkrāsaina. «Virtuvei tās var būt raibas, rakstainas, puķainas. Aktuāli ir zaļie un dzeltenie toņi,» informē A. Janovska.

Jumta logiem ir īpašas Velux žalūzijas, bet var likt arī rullo žalūzijas. Romantiski jumta logus var noformēt ar aizkariem, kurus fiksē ar stangu, saka A. Janovska: «Šis variants gan nav funkcionāls, bet vairāk dekoratīvs, jo nav ērti aizkarus pārbīdīt.»

Žalūziju mehānismi kļūst aizvien attīstītāki. Žalūziju rullīšu piedziņa var būt vadāma ar roku, elektromehāniska vai darbināma ar distances vadības sistēmu. Ar vienu pulti var regulēt pat piecas žalūzijas, kā arī var ieprogrammēt konkrētu laiku - kad žalūzijām jāaizveras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?