Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kā rodas «melnie caurumi»

Mūsdienu dinamiskajā pasaulē sarunas par bērnu audzināšanu iegūst arvien neviendabīgāku raksturu. Strauji mainās infrastruktūra, attieksme un vērtības sabiedrībā, arī cilvēku savstarpējās attiecības. Par audzināšanu šodien runājam pēc pingponga bumbiņas principa - vieni pārmet skolai jaunatnes neaudzinātību, otri vaino ģimeni neieinteresētībā, citi - visu sabiedrību krīzes un vērtību deformācijas aizsegā.

Protams, bērni un jaunieši dzīvo tādā vidē, kādu mēs, pieaugušie, esam radījuši. Līdz ar to atbildība par audzināšanas vai neaudzināšanas rezultātiem jāuzņemas visiem kopā. Šodien informācijas apstrādes ātrums prasa no mums ātrus lēmumus, nākas emocijas nolikt maliņā, jo tās ir neproduktīvas. Grūti atzīt, bet tādā steigā zūd lietu, parādību uztveres dziļums. Arī daudzi skolotāji orientējas uz to, ka galvenokārt ir atbildīgi par audzēkņu zināšanu kvalitāti, tāpēc arī radošie meklējumi, jaunākās pedagoģiskās tehnoloģijas tiek virzītas uz audzēkņu intelektuālo attīstību. Nereti audzēkņu personības, emocionālā un sociālā brieduma jautājumi tiek atstāti otrajā plānā, diemžēl arī ģimenēs šīm lietām atliek pārāk maz laika. Parādās ļoti satraucoša tendence - skolās audzināšana tiek aizstāta ar izglītošanu, kurā nepietiekami atvēl cilvēka personības veidošanai, pasaules uzskata un vērtīborientācijas konstruēšanai. Savukārt audzināšanai ģimenē laika neatliek gandrīz nemaz, jo tiem vecākiem, kuri vēl ir Latvijā un paši audzina savus bērnus, aktuālāki ir eksistences un sociālas dabas jautājumi. Rodas «melnais caurums».

Izglītības sistēma Latvijā ir reformu gaidās, iespējams, mainīs standartus, mācību procesa organizāciju, bet, vai izdosies reanimēt kultūrpersonības veidošanās, nacionālās un valstiskās identitātes, emocionālās inteliģences un augstas saskarsmes jautājumus, vēl nav zināms, ja sabiedrība kopumā, un īpaši ģimene, neiestāsies par šīm vērtībām un nenovels visu atbildību tikai uz skolu. Bērns nepieder valstij, skolai, bērns pieder pašiem tuvākajiem - savai ģimenei, kuriem tad arī būtu jāuzņemas smagākā nasta audzināšanā un jāiet roku rokā ar skolu. Lai cik veiksmīgas būtu reformas un profesionāli pedagogi, vecāki ir un būs tie īstākie un labākie savu bērnu audzinātāji, bez sadarbības ar viņiem skolotājs ir tikai saucējs tuksnesī.

Lai mūsdienu informācijas pārbagātajā telpā atrodas laiks sarunām ar Cilvēku - bērnu, vecāku, pedagogu. Un tas jau būs labs un cerīgs sākums ceļā uz audzināšanu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?