Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kā tu saprati to vietu, kur...?

Mans bērns nelasa - šī frāze ir kā mantra, ko itin bieži atkārto vecāki. «Bet, ja šim pieaugušajam pavaicā, cik bieži bērns redz jūs ar grāmatu rokā, parasti iestājas klusums,» apgalvo Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra (turpmāk BLC) galvenā bibliotekāre Iveta Krūmiņa. Tieši tādēļ - lai veicinātu vecāku interesi par grāmatām un dialogu ar savām atvasēm par izlasīto - 12 gadus pēc kārtas notikušajai lasīšanas veicināšanas programmai Bērnu un jauniešu žūrija, ko dažādās vietās Latvijā un arī latviešu diasporās ārzemēs realizē pašvaldību un skolu bibliotēkas, šogad klāt nākusi arī Vecāku žūrija.

Tas nozīmē, ka literatūras eksperti ir atlasījuši dažas grāmatas tieši vecāku auditorijai, pēc kuru izlasīšanas, gluži kā bērniem un jauniešiem, viņiem ir jāaizpilda anketa - savs vērtējums par grāmatām. I. Krūmiņa stāsta, ka šoreiz vecākiem izraudzīti četri ārzemju autoru literārie darbi, kuros iztirzātas pieaugušā un bērna attiecības: Marka Hedona Savādais atgadījums ar suni naktī (Jāņa Rozes apgāds), Daniela Penaka Skolas sāpes (izdevniecība Omnia Mea), Džordi Sjerras i Fabras Kafka un ceļojošā lelle (Pētergailis) un Ērlenna Lū Doplers (Nordsk). Kā piekto vecāks ir aicināts izlasīt kādu darbu no bērnu un jauniešu auditorijai paredzētajām grāmatām, ko pēc tam vēlams apspriest kopā ar savu bērnu. Lasīšanas maratons beigsies decembrī, savukārt nākamā gada martā Ķīpsalā notiks gadskārtējie Lielie lasīšanas svētki, uz kuriem no katras programmā iesaistītās bibliotēkas dosies viens žūrijas eksperts un svinīgi tiks izziņots balsojums par vislabākajām grāmatām.

Jāatgādina, ka pēdējā laikā projekts, kas uz grāmatu lasīšanu ikreiz spēj pamudināt no 13 līdz 15 tūkstošiem bērnu, ir saņēmis krietni mazāku finansiālo atbalstu grāmatu iegādei no valsts un pašvaldībām, tādēļ jo nozīmīgāka ir izvērtusies pērn iesāktā ziedošanas akcija Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa. 2011. gadā ar ziedotāju atbalstu tika iegādātas 2098 bērnu grāmatas 200 bibliotēkām. Arī šogad palīdzību gaida tikpat bibliotēku, un patlaban žūrijām nepieciešamo grāmatu iepirkšanai vēl pietrūkst 8000 latu. Ziedošanas akcijā iesaistījušies un par projekta vēstniekiem kļuvuši vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, viņu vidū televīzijas producente Daina Jāņkalne, dziesminieks Kārlis Kazāks, TV3 raidījuma Bez tabu vadītāja Evelīna Strazdiņa, mūziķi Andris Sējāns, Kārlis Kazāks, Ingus Ulmanis, aktieri Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Lienīte Osipova, fotogrāfs Gatis Rozenfelds un citi. Ikvienam ir iespēja atbalstīt mazus un lielus lasītgribētājus, ziedojot portālā Ziedot.lv un www.gaisma.lv vai zvanot uz tālruni 90006889 (viens lats).

Kamēr Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija tikai palēnām uzņem apgriezienus, jo lielākais piedalīties gribētāju birums vairāk nekā 500 bibliotēkās sāksies tieši septembrī līdz ar skolas laiku, Kultūras Diena viesojās Vidzemē - Mārsnēnu bibliotēkā Priekuļu novadā, kur tikās ar divām aktīvām Vecāku žūrijas dalībniecēm un bibliotekāri Laumu Zaļaiskalnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Daniels Penaks. Skolas sāpes. Omina Mea. 263 lpp.

Bez nosaukuma

Džordi Sjerra i Fabra. Kafka un ceļojošā lelle. 111 lpp.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?