Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kam tabu, kam norma

Mežoņi neesam, elementāras pieklājības normas visi vairāk vai mazāk pārzinām un lielākoties pēc tām vadāmies arī savā darbavietā. Tomēr, cik uzņēmumu un darba kolektīvu, tik arī variantu, kādi rakstīti vai nerakstīti labā toņa noteikumi ir spēkā katrā no tiem. Organizāciju psiholoģe un SIA O.D.A. vadošā konsultante Gitāna Dāvidsone gan ievērojusi - ja nepieņemamas uzvedības gadījumi darbavietā nav kliedzoši, par tiem skaļi nerunā.

Tā ir katras organizācijas iekšējā virtuve, un, kas vieniem tabu, otriem - norma. Kopumā Latvijā darba attiecībās tomēr ir arī visai plaša «pelēkā zona», kur, īsti nezinot, kā vajadzētu vai nevajadzētu rīkoties, taustās gan darbinieki, gan vadītāji. «Norādes tomēr mobilizē, lai arī, tās ieviešot, sākumā mēdz būt šūmēšanās,» teic G. Dāvidsone.

Jāvadās pēc godaprāta

Cik formāli vai neformāli darbiniekam jāuzvedas darbā, atkarīgs no uzņēmuma iekšējās kultūras. «Piemēram, ir uzņēmumi ar ļoti formālu, pastīvu vidi, lai gan nozare to neprasa un citas šīs jomas kompānijas līdzinās draugu pulkam. Tā bieži vien ir vēsturiski izveidojusies tradīcija,» stāsta G. Dāvidsone. Viņa norāda, ka vairāk rakstītu korporatīvās uzvedības noteikumu ir jomās, kuras ir stingrāk regulētas un kurās iespaids par profesionalitāti un uzticamību ir visbūtiskākais, - bērnu un veselības aprūpē, finanšu jomā, sevišķi bankās. Nereti te darbiniekiem papildus tiek skaidrots, kā uzvesties arī pavisam konkrētās situācijās.

«Ja organizācija darbojas saskaņā ar savām vērtībām, ikdienas uzvedībai nav nepieciešama stingra reglamentācija,» tomēr norāda Nordea bankas Personāla vadības departamenta vadītāja Helma Purvinska. Lai arī banka ir visai formāla iestāde, tās iekšējā vide esot demokrātiska un gana brīva, un attiecībā uz etiķeti labākais padomdevējs darbiniekiem ir veselais saprāts un godaprāts. Vēlamā vai nevēlamā uzvedība bankā pamatā tiek noteikta saistībā ar ko citu. «Ar neiecietību varētu rēķināties kolēģis, kurš pavirši vai vieglprātīgi izturējies pret bankas klientu datu drošības un fiziskās drošības prasībām. Nepieļaujama ir arī elektronisko datu drošības apdraudēšana, neapdomīga e-pasta lietošana, caurlaižu, paroļu, atslēgu, datu nesēju pavirša glabāšana vai nozaudēšana,» stāsta H. Purvinska.

Mediju aģentūrā Inspired tieši neformālisms kolektīvā kļuvis par veiksmes ķīlu. Aģentūras vadītājs Kārlis Gedrovics teic, ka strikta korporatīvā etiķete ir nepieciešamāka lielos uzņēmumos un tajos, kas sevi pozicionē kā korporatīvu uzņēmumu - tādas ir arī liela daļa no mediju aģentūrām. «Mēs šajā vidē izceļamies, jo mums, līdzīgi kā radošajās aģentūrās, nav strikti izstrādātu iekšējās kārtības vai uzvedības noteikumu. Mums ir izdevies radīt brīvu, nepiespiestu, pat ģimenisku gaisotni, sapulcinot ap sevi līdzīgi domājošas personības. Tas ir veicinājis darbinieku motivāciju un radošo atmosfēru,» stāsta K. Gedrovics. Uzvedības kodekss aģentūrā funkcionējot līdzīgi kā ģimenē - visa pamatā ir nerakstītas normas un katra paša sajūta par to, kas varētu traucēt pārējiem vai ietekmēt darba rezultātu. «Ja kāds virtuvē aiz sevis nenovāc traukus, kolektīvā noteikti kāds par to aizrādīs, to izrunās iknedēļas sapulcē, un problēma tiks atrisināta.»

Sušķi! Lūdzu, satīriet!

Tieši ar nesavākšanu pēc sevis pie darba galda, virtuvē, tualetē saistās redzamākie labā toņa pārkāpumi Latvijas uzņēmumu kolektīvos, vērtē G. Dāvidsone un nosmaida, ka latviešu kultūras iezīme ir par to skaļi neko neteikt, bet gan izkārt rakstiskus aicinājumus «Lūdzu, satīriet pēc sevis!». Līdzīgi grūti ejot ar aizrādīšanu par personīgās higiēnas vai pieņemtā dreskoda neievērošanu - ne darbinieki, ne vadītāji īsti nezina, kā par to runāt. Ierašanos darbā dzērumā vai rupjību runāšanu G. Dāvidsone sauc par galējībām, ko neakceptē nekur, tāpat darba devēji cenšas kontrolēt, lai darbinieki darbalaikā pārlieku nenododas privātām lietām.

Diplomāte Aija Odiņa savā grāmatā Etiķete un protokols (apgāds Zelta grauds; 2009) kā netaktiskus gājienus darbā min aizrādījuma izteikšanu zemāka līmeņa vadītājam padoto klātbūtnē, darbinieku kritizēšanu, viņiem neesot klāt, uzņēmuma darbības apspriešanu nepiederošu personu klātbūtnē, arī kolēģu privātās teritorijas (galda un lietu) aiztikšanu. Tāpat minēts, ka labs darbinieks neiet pie vadītāja, lai sūdzētos vai aprunātu citus, darbavietas tehniskos līdzekļus izmanto tikai darbam, ievēro noteikto darbalaiku, nedemonstrē, ka strādā vairāk par citiem, nedzīvo uz citu darba rēķina un netincina kolēģus par viņu privāto dzīvi. Sava uzmanība grāmatā veltīta arī mobingam, kas nekādi neiekļaujas korporatīvās etiķetes rāmjos, lai gan ir realitāte. G. Dāvidsone papildina, ka arī par konfliktēšanu dažādos uzņēmumos ir dažāda pieļaujamības izpratne: vienuviet tā ir ikdiena, citviet - kas ārkārtējs.

Katrā valstī sava izpratne

Kas nu kuram norma - tas attiecas arī uz uzvedību darba ballītēs. Lai gan etiķetes rāmji te atslābst, nevienā uzņēmumā nav atrunāts, cik daudz iedzert un līksmot jau būtu par daudz. «Dažviet cilvēki zina nosacīti pieņemto robežu, bet citviet kolēģi kopīgi piedzeras, kopīgi pēc tam to visu atceras un kopīgi aizmirst,» saka G. Dāvidsone.

Viņa pieļauj, ka ārvalstīs, sevišķi lielos biznesos, savs korporatīvās uzvedības kodekss izstrādāts arī ballīšu gadījumiem, jo darbinieku labā toņa rokasgrāmatas tur mēdz būt visai apjomīgas. Tiesa, attīstīto valstu darbavietās ir arī daudzi citi sensitīvi momenti, kam Latvijā nepievēršam tik lielu vērību, piemēram, par dzimumu līdztiesību. Tāpat dažādās sabiedrībās atšķiras attieksme pret atklātu konfrontāciju darba attiecībās - eiropieši un amerikāņi atklāti konfliktēt ir daudz gatavāki nekā austrumnieki. Uzvedību darbā diktē kultūras nospiedumi. Japānā daudzās korporatīvās etiķetes normas nevienam netraucē, jo ikviens japānis jau no bērnības aug blīvā uzvedības noteikumu ielenkumā. Savukārt Vācijas Etiķetes biedrība, atsaucoties uz sūdzībām, nesen aicināja vāciešus atteikties no saskūpstīšanās ar kolēģiem, no rīta satiekoties, - tas ietverot šo to erotisku, terorizējot darbabiedrus, kuri to neatzīst, un neesot vācu biznesa vidē pieņemami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?