Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kants un politiskais kosmopolītisms

Ir nākusi klajā vācu domātāja Otfrīda Hefes neliela apjoma grāmata Kants un pašdomāšana. Šajā izdevumā ievietoti divi teksti, kas savā ziņā mēģina aktualizēt Kanta uzskatu nozīmīgumu arī mūsdienās. Viens no šiem tekstiem ir Rīgā lasītā lekcija, bet otrs - veltīts Kanta raksta Kas ir apgaismība? skaidrojumam.

Kanta minēšana var likt domāt, ka izklāstītās idejas ir saistošas tikai filozofijas vēstures interesentiem. Taču šajā gadījumā ar Kanta uzskatu īsu izklāstu tiek aktualizētas arī idejas, kas sasaucas ar plašāku problemātiku, un to izvērsums lasāms arī citā latviski iznākušajā Hefes grāmatā Taisnīgums: «Kantam ideja par universālo miera un tiesisko kārtību ir nevis nejauša tēma, bet gan visas viņa domas pamatmotīvs. Patlaban, daudzveidīgās globalizācijas laikmetā, tas kļūst īpaši aktuāli.» Kanta politiskās filozofijas devums tiek apskatīts kā mēģinājums saprast veidus, kā ir iespējams risināt konfliktus no universālām pozīcijām, kas rezultātā valstis novestu pie «mūžīga miera».

«Mūžīgā miera» stāvoklis nav iespējams, ja noteiktā nozīmē netiek veikta domāšanas pārorientācija uz kosmopolītismu. Tas nenozīmētu, ka ir jāatsakās no savas nacionālās identitātes vai pilsoniskās piederības, bet gan ir jāsāk ar empīrisku faktu, ka zemeslode ir ierobežota un noteiktā nozīmē eksistē savstarpēja atkarība. Tāpēc, kā apgalvo Hefe, jāpievēršas nevis «etnocentriskai, bet gan interkulturāli un transkulturāli nozīmīgai argumentācijai». Šāds politisks kosmopolītisms būtu saistīts arī ar citiem kosmopolītisma līmeņiem. Piemēram, epistemoloģisks kosmopolītisms attiektos uz zināšanu objektīvu un kritisku izvērtējumu. Morālais - pieņemt, ka eksistē rīcības modelis vai universālas normas, kas nav vēsturiski nosacītas vai atkarīgas no kultūras, piemēram, cilvēktiesības u. tml. Hefem domāšanas modelis, kas atbilst minētajai kosmopolītiskajai domāšanai, protams, ir Kanta filozofija. Tā ir izdevīga, lai vērstos pret relatīvismu un skepticismu. Tomēr viens teorētisku diskusiju objekts varētu būt jautājums, vai globālu problēmu risināšanai Hefem nepieciešams pieturēties pie Kanta utopiskās visu pasauli aptverošās federatīvas republikas idejas? Sevišķi tāpēc, ka ir starptautiskas organizācijas, kas jau tagad risina specifiskas problēmas globālā līmenī. Cits diskutējams jautājums ir kosmopolītiskas domāšanas saskanība ar valsts interesēm. Hefe otrajā grāmatas esejā par apgaismību skaidro Kanta nošķīrumu starp privāto un publisko prāta izmantojumu. Ieņemot amatus, tiek īstenots privātais prāts, kas pilda savas funkcijas. Tieši publiskā prāta izmantojumā, piemēram, brīvi kritizējot valsts nepilnības, parādās kosmopolītisms, jo auditorija nav tikai atsevišķa kopība, bet gan visa cilvēce.

Protams, Kanta vai Hefes pārdomas ne visiem varētu šķist pieņemamas vai arī atrautas no reālpolitikas, kas nepakļaujas idealizētai spriešanai. Taču būtiskākais, kāpēc ir vajadzīgs iepazīties ar citu pārdomām, ir nevis, lai apstiprinātu savus uzskatus, bet gan, lai diskusijās iegūtu papildu dimensijas. Šādi neliela apjoma teksti ļauj ātri apgūt noteikta domātāja uzskatus par kādu jautājumu, līdz ar to tie ir apsveicama iniciatīva nišā, kas Latvijā joprojām ir maz apgūta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?