Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kāpēc FKTK trīs dienas piesed za Antonovu?

Finanšu tirgus un kapitāla komisija (FKTK) jau šī gada septembrī zināja, ka Latvijas krājbankas (LK) pēdējā pamatkapitāla palielināšana nav bijusi pārāk tīra, taču kardinālus soļus nespēra, var secināt no publiskajā telpā izskanējušās informācijas. Neskaidrības apvij arī citus Krājbankas sāgas aspektus - kāpēc, uzzinot par nelikumīgām finanšu ķīlām 100 miljonu latu apmērā, kā arī uzklausot bankas lielākā akcionāra Vladimira Antonova atzīšanos nelikumīgos nodarījumos, FKTK lēmumu par bankas slēgšanu novilcināja par trim pilnām dienām vai, otrā variantā, kāpēc nenoticēja V.

Antonovam un nenogaidīja, lai viņš naudu atdod. Uz šiem Dienas uzdotajiem jautājumiem FKTK visas trešdienas garumā tā arī neatbildēja.

Vēl 16. novembra vakarā, kad pēc divu dienu ilgušas Lietuvas Ģenerālprokuratūras izmeklēšanas Lietuvas valdība nolēma pārņemt Snoras banku, kas ir LK mātesbanka, FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece medijiem izsūtīja paziņojumu - Snoras notiekošais nekādā veidā neietekmēs LK darbību, jo LK ir Latvija banka, ko uzrauga FKTK. Situācija izvērsās citādi. Jau 16. novembrī Krājbankas valdes locekļi, izrādās, bija uzaicināti FKTK, kur ar parakstu apliecinājuši visu atbildību par bankas līdzekļu saglabāšanu, 22. novembra vakarā LTV1 raidījumā 100.pants klāstīja I. Krūmane. Šīs pašas dienas vakarā Rīgā ieradies V. Antonovs, kur ticies ar pašreiz jau apcietināto LK prezidentu Ivaru Priedīti. «Apspriedām situāciju, kāda izveidojusies, paspiedām roku,» vēl 17. novembra rītā LR1 ēterā klāstīja bankas nu jau bijušais prezidents.

Lai arī publiski FKTK izteicās, ka bažu par bankas darbību nav, jau 17. novembrī tika izsludināts ierobežojums - kalendārā mēneša laikā no bankas konta nevarēja izmaksāt vairāk kā 100 000 eiro, tas - lai nebūtu jāiedarbina nodrošinājumu garantijas shēma. Tomēr līdz ar publiskajām darbībām FKTK bija izdevusi arī rīkojumu konsolidēt visus līdzekļus, kas atrodas dažādos LK korespondentbanku kontos, otrdienas vakarā stāstīja I. Krūmane. Neatbildēts paliek jautājums - kāpēc bija nepieciešama konsolidācija, ja 17. novembra vakarā informācija par nepieejamiem finanšu līdzekļiem vēl neesot bijusi FKTK rīcībā.

Par to, ka LK vairs nav pieejami ap 100 miljoni latu, kas nelikumīgi ieķīlāti trešajām personām, FKTK uzzinājusi tikai 18. novembrī, pēc tam kad LK nav spējusi pārskaitīt konkrētas naudas summas, akumulējot tās vienā kontā. FKTK ieradusies bankā, lai noskaidrotu situāciju, I. Priedītis apstiprinājis, ka pārkāpis pilnvaras. Kā stāsta I. Priedīša advokāts Saulvedis Vārpiņš, vasarā bankas prezidents parakstījis darījuma dokumentus, kas apstiprina finanšu ķīlas. I. Priedītis apzinājies, ka pārkāpj savas pilnvaras, taču to darījis ar domu, ka tas ir tikai pagaidu risinājums - uz dažām dienām, lai nodrošinātu finansējumu citiem V. Antonova projektiem, trešdienas rītā LNT raidījumā stāstīja par Krājbankas pilnvarnieku ieceltais FKTK vadītājas vietnieks Jānis Brazovskis. 18. novembrī videokonferences formātā esot notikusi arī trīspusēja saruna starp FKTK, I. Priedīti un V. Antonovu, kuras gaitā V. Antonovs solījis nelikumīgās darbības novērst pēc iespējas ātrāk, atgriežot bankā visus finanšu līdzekļus. Šajās sarunās nepiedalījās I. Krūmane, kura laikā no 16. novembra vakara līdz 18. novembra plkst. 19 atradusies komandējumā ārpus valsts.

Par spīti tam, ka jau 18. novembrī FKTK rīcībā bija informācija par nelikumīgiem finanšu darījumiem, arī paša V. Antonova atzīšanās, nekāda rīcība nesekoja līdz 21. novembra vakaram, kad FKTK paziņoja par nepieciešamību LK slēgt. FKTK nav sniegusi atbildi, kāpēc pilnas trīs dienas nav sekojusi nekāda rīcība attiecībā uz LK darbību un kāpēc tieši tajā brīdī tad galu galā tika nolemts banku slēgt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

FKTK neatbild

Līdz laikraksta nodošanai tipogrāfijā atbildes netika saņemtas uz šādiem jautājumiem.
Kāpēc, konstatējot neatbilstības likumdošanai LK pamatkapitāla palielināšanā jau septembrī, FKTK nekādus ierobežojumus nenoteica jau tad?
Kāpēc rīkojums par līdzekļu konsolidāciju LK kontos tika pieņemts jau
17. novembrī, kad publiski tika ziņots, ka ar LK viss ir kārtībā?
Kāpēc FKTK ziņojumu Ģenerālprokuratūrā iesniedza tikai 21. novembrī, ja informācija par likumpārkāpumiem tās rīcībā esot bijusi jau 18. novembrī?
Kurā valstī un kādā nolūkā I. Krūmane atradās laikā no 16. novembra vakara līdz 18. novembrim?
Ko tieši FKTK darīja 19. un 20. novembrī, lai glābtu situāciju LK?
Vai tad, kad Lietuva slēdza Snoras banku, Latvijas un Lietuvas finanšu uzraugi savā starpā sazinājās?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?