Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Kāpēc vairot sāpes? Lai vairojas prieks!

Nevaru iedomāties, kāda būtu mana dzīve bez grāmatām. Lasīt iemācījos piecu gadu vecumā uzreiz vecajā un jaunajā drukā. Pirmā grāmata, ko ar vecmāmiņas palīdzību izburtoju, bija Kārļa Studenta 1925. gadā vecajā rakstībā izdotais kolportiera stāsts Nelūgtos ciemos. Tas man grāmatskapī ir vēl šodien - blakus mūsu klasiķu un Tagores kopotajiem rakstiem. Padomju laikā grāmatas pirkām bez sāta. Nu lielākā daļa ir novecojusi morāli un fiziski, bet vai cik grūti ir tās izmest kopā ar tukšajiem krējuma trauciņiem!

Mana paaudze ir izaugusi ar grāmatu rokās. Literatūra - tā bija glābiņš, kur patverties. Esam dažādi, un dažādām gaumēm rakstītāji cenšas izpatikt - gan acumirkļa izklaidei, gan negatīvo, tumšo pasniegt apbērtu ar spožiem vizuļiem, gan ļaujot ieskatīties savas individuālās personības smadzeņu tumšākajos kaktos. Vieglu nelabumu man uzdzen vulgāra, rupja valoda. Ar sulīgiem lamuvārdiem latviešu valoda nav bagāta. Tādēļ tiek ņemta talkā austrumu kaimiņzemes atbilstošā leksika. Tā skan no kinoteātru ekrāniem, no teātra skatuves un iekārtojusies uz palikšanu grāmatu lappusēs. Pirms kādiem gadiem man rokās gadījās latviešu autora grāmata, nenosaukšu - kura, iesieta, glīti noformēta ar lauku ainavu uz vāka. Kad biju to nolikusi, gribējās nomazgāt rokas. Izdomāju pat sodu autoram - publiski, skatoties acīs saviem lasītājiem, to nolasīt. Plūdi, kad tiek aizskalots vecais, nes līdzi dažādas drazas. Bet, kad ūdeņi noplok, tām jānosēžas. Kad skolas laikā 1. vidusskolā vajadzēja rakstīt sacerējumu par mīļāko grāmatu, rakstīju par J. Iļjinas Ceturto augstieni. Atradu to mājās, un pārlasīšu šīsdienas acīm.

Mīļa un tuva man ir Anna Brigadere, Rūdolfs Blaumanis, no dzejniekiem - Ārija Elksne, Bruno Saulītis. Esmu sākusi interesēties par latviešu rakstnieku darbiem emigrācijā. Tur atklājas vesela man jauna pasaule - kā dzīvojuši viņi, kuri, tāpat kā mēs, par Latviju teica «mūsu». Domāju, kā būtu veidojusies mana dzīve, ja es būtu viņu vidū un otrādi.

Rūta Skujiņa Vējš svaida kaijas, Reinis Birzgalis Šoreiz - bez grima, Angelika Gailīte Ceļiniece, Arveds Alksnis Hipokrāta spīlēs, Dr. Dāvids Bīskaps Dzīves vējos. Nosaucu dažas. Tur ir milzīgs faktu materiāls kultūrvēsturiskā kontekstā. Mūsdienu skatījumā tā jau ir vēsture. Atšķirībā no akadēmiskajām vēstures grāmatām - aculiecinieku vēstījums, emocionāls spraigums, līdzpārdzīvojums, izkopta latviešu valoda, kādā runāja mūsu vecāki un vecvecāki. Guvu iespēju izjust, izdzīvot ne tik seno pagātni kopā ar mūsu tautas brāļiem un māsām un smelt no viņu atmiņām daudz ko tādu, ko neviens cits vairs nevar pastāstīt. Nu bet atbilstoši tematam.

Kad ir grūti, man palīdz melderis baltajā kažociņā, murrādams: «Kāpēc vairot sāpes? Lai vairojas labāk prieks.» Un atkal iet vaļā riekstu un mandeļu gaņģi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?