Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kārdinošā naftas straume sarīda Rīgu ar Ventspili

Rīga un Ventspils sākušas vārdu kauju par to, kura no abu pilsētu ostām būtu piemērotāka uzņemt tankkuģus ar Baltkrievijai domātu Venecuēlas jēlnaftu. Runa ir par visai lielu apjomu - 10 miljoniem tonnu gadā, tas kopējo Latvijas tranzītu audzētu teju par 20%.

Ventspilī saka, ka Rīgas osta tehniski nespētu nodrošināt naftas tranzītu, bet Rīgas ostā par to domas dalās. Tomēr arī Ventspilī varētu neiet tik gludi - privātie labu attiecību vārdā ar Krieviju, ar kuru Baltkrievijai ir visai saspīlētas attiecības, var laist šo iespēju gar degunu. Zināms, ka baltkrievi vētī naftas tranzīta ceļus arī pārējās Baltijas valstīs.

Ventspils priekšā

Jautājums, kura no abām Latvijas ostām varētu nodrošināt naftas tranzītu, šonedēļ aktualizējās pēc Rīgas vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) un Baltkrievijas ārlietu ministra Sergeja Martinova tikšanās, kurā abas amatpersonas pārrunāja Rīgas iespējas nodrošināt lielo naftas tranzītu. Rīgas brīvostas pārstāvis Vladimirs Makarovs Latvijas Radio paziņoja, ka ir daudz strādāts, piemēram, šogad tiks pabeigta kanāla padziļināšana, lai Rīgas osta varētu uzņemt arī lielos kuģus. Savukārt Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs Dienai pauda skepsi par ostas infrastruktūras atbilstību. Tomēr, ja baltkrievi garantētu, ka caur Rīgas ostu vismaz desmit gadu garumā ik gadu tiktu vesti 10 miljoni tonnu naftas, ostas infrastruktūra tiktu pielāgota divos mēnešos, noteica ostas pārvaldnieks. Pa dzelzceļu naftu uz Baltkrieviju varētu aizgādāt no abu pilsētu ostām, no Rīgas tas pat būtu lētāk. Taču Ventspils priekšrocība ir naftas vads, pa kuru pirms vairākiem gadiem no Baltkrievijas plūda Krievijas nafta. Kā norādīja Satiksmes ministrijā (SM), baltkrievus interesē iespēja naftu plūdināt otrā virzienā - no Ventspils uz Baltkrieviju. Lielā mērā arī šī aspekta dēļ Ventspils osta pirms vairākiem mēnešiem uzrunāta sarunu sākšanai par naftas tranzītu.

Privātie var nobremzēt

Ventspils mērs Aivars Lembergs Dienas Biznesam izteicies, ka naftu plūdināt pa vadu būtu lētāk nekā vest pa dzelzceļu. Taču vads un arī terminālis pieder privātiem uzņēmumiem, arī divām Ventspils naftas (VN) holdingā esošām kompānijām, kam ir būtiska sadarbība ar Krieviju. Ja tām būs jāizvēlas starp attiecībām ar Krieviju un baltkrievu naftas kravām, tās varētu izdarīt izvēli par labu Krievijai, teicis A. Lembergs. VN holdingā Dienai trešdien nepaspēja sniegt atbildi uz jautājumu, vai holdingu interesē sadarbība naftas tranzītā, tikai norādīja: «Termināļa mērķis ir attīstīt pakalpojumu spektru.»

Pirmajam tankkuģim Ventspilī vajadzējis ienākt jūlijā. LETA ziņoja, ka tankkuģis ar Baltkrievijai paredzētu eksperimentālu naftas kravu no Venecuēlas drīzumā pienāks Klaipēdā. Baltkrievi jau izmēģinot Tallinas ostu. Kā norādīja SM, Klaipēdas un Tallinas osta uzskatāmas par abu Latvijas ostu konkurentēm, taču mūsējās ir tuvāk naftas tranzīta galamērķim Polockai. Latvijas ekonomikai nav svarīgi, kuru mūsu ostu baltkrievi izvēlēsies, bet gan lai vispār izvēlētos, piebilda ministrijā. Sākotnēji caur Baltijas ostām iecerēts vest četrus miljonus tonnu naftas gadā, taču apjomus plānots audzēt līdz 10 miljoniem tonnu.

Baltkrievija, kur naftas produktu pārstrādei ir liela loma, audzē Venecuēlas naftas importu, jo Krievija paaugstināja eksporta nodevas savai naftai. Šis solis, iespējams, vairāk skaidrojams ar Baltkrievijas vadoņa Aleksandra Lukašenko saspīlētajām attiecībām ar Kremli, jo ekonomiska pamatojuma tam nav. Par Venecuēlas naftu baltkrievi maksā par 67% vairāk nekā pirms tam par Krievijas naftu, liecina Reuters vēstītais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?