Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Karjeras pakāpieni kopā ar mazuli

«Darba dzīve manas paaudzes sievietēm ir vieglāka nekā jebkad iepriekš,» savā slejā britu avīzē The Guardian raksta angļu žurnāliste Medeleina Buntinga. Līdz ar iespēju strādāt nepilnu darbalaiku un brīvāku darba grafiku arvien vairāk sieviešu spēj savienot bērnu audzināšanu ar veiksmīgu karjeru. «Šīs izmaiņas pielikušas punktu industriālajam modelim, kurā vīrieši strādāja, kamēr sievietes sēdēja mājās ar bērniem,» raksta M.Buntinga. «Katru reizi, kad redzu vīrieti stumjam ratiņus, cepumiem nodrupinātu mēteli un ar rotaļlietām piebāztām kabatām, manā galvā skan klusi aplausi.»

Strādāt vai auklēt

Es atgriezos darbā strādāt pilnu slodzi 16 nedēļu pēc bērna piedzimšanas, atceras M.Buntinga. «Taču tagad redzu arvien vairāk jaunu sieviešu pazūdam uz gadu, lai atgrieztos strādāt pilnu vai nepilnu slodzi - atkarībā no tā, kas, pēc viņu uzskatiem, labāk sader ar bērnu audzināšanu. Mūsdienu sievietei var piederēt viss - gan darbs, gan ģimene,» raksta žurnāliste.

Situācija Latvijā joprojām gan ir nedaudz atšķirīga, uzskata sociālantropoloģe Aivita Putniņa. «Padomju laikos ar uzņēmumu bērnudārziem un silītēm sievietes maksimāli tika iesaistītas darba tirgū, bet pēc neatkarības atgūšanas, pozicionējot visu ar padomju laikiem saistīto kā sliktu un nepareizu, atgriezāmies pie modeļa, kurā sieviete mājās pieskata bērnus un nestrādā,» skaidro A.Putniņa. Taču šodienas ekonomiskajā situācijā vairs nav iespējams izdzīvot tikai ar viena pelnītāja algu kā XX gadsimta sākumā, viņa stāsta. ES veiktie pētījumi pierāda, ka valstij ir izdevīgāk, ja vecāki savieno karjeru ar bērnu audzināšanu. Turklāt, nolemjot bērnu dēļ pamest novārtā karjeru, sieviete riskē ar iespēju izkrist no darba tirgus, saņemt minimālu pensiju un ir neaizsargāta, ja vīrietis izlemj ģimeni pamest. Skandināvijā veiktie pētījumi parāda, ka (valstij) uzņēmumiem ekonomiski visizdevīgākā ir situācija, kurā abi vecāki velta vienlīdzīgu laiku karjerai, saka A.Putniņa. Arī Latvijā krīzes situācijā ģimenēm, kurās abi partneri saglabājuši iespējami labu kvalifikāciju, ir vieglāk pielāgoties darba tirgus izmaiņām un amortizēt risku, ilgtermiņā nodrošinot bērnam labvēlīgu vidi.

Protams, situācija uzlabojas, viņa uzsver. Sievietēm (vecākiem) ir iespēja strādāt nepilnu darbalaiku, uzņēmumi atbalsta ģimenes ar bērniem, veidojot bērnu istabas un piedāvājot elastīgāku darbalaiku.

Vieglāka dzīve

«Pirmo bērnu audzināt bija daudz sarežģītāk. Rāpulīšus deva uz cilvēku. Lai dabūtu četrus rāpulīšus, stāvēju rindā kopā ar tēvu, jo vīrs bija darbā. Autiņi bija jāmazgā. Bet tiku galā arī toreiz,» atceras Zanda Melkina (42 gadi). Viņas meitai ir 18 gadu, dēliņam - pieci. Meitu Zanda gaidīja barikāžu laikā. Pārtrauca pedagoģijas studijas, to vēlāk nožēloja. Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma aizgāja no darba skolā, jo vēlējās pavadīt vairāk laika kopā ar meitu. «Biju droša, ka kārtīgs, strādīgs cilvēks pēc tam atradīs darbu.»

Pēc dēla piedzimšanas Zanda atgriezās darbā jau pēc gada. «Mainījās mani uzskati. Strādāju par preses sekretāri un gribēju šo darbu saglabāt.» Divus gadus viņa strādāja pa nullēm, jo visa alga aizgāja ceļam uz darbu un auklei.

Šodien ir vairāk lietu un iespēju, kas mammām atvieglo dzīvi. Var strādāt mājās. Savukārt mīnuss ir auklīšu un privāto dārziņu lielās izmaksas, bet uz pašvaldības dārziņiem jāstāv garās rindās, saka Zanda. Taču savienot darbu ar bērna audzināšanu nav jābaidās, uzskata Zanda, jo svarīga ir kopā būšanas kvalitāte. «Kad vēl dzīvojām centrā, izbaudīju laiku, kad kopā ar dēlu, braucot uz Jaunmārupes dārziņu, vairāk nekā stundu pavadījām sabiedriskajā transportā un runājāmies.»

Strādā mājās

Arī Ineta Līdemane (44 gadi) vecāko meitu izvēlējās nesūtīt bērnudārzā, bet jau no divarpus gadu vecuma ņēma līdzi uz darbu Mālpils meliorācijas muzejā, kur strādāja pusslodzi. «Meitai tur patika, arī kolēģu attieksme bija ļoti pretimnākoša,» skaidro Ineta. «Nezinu, vai tagad kas tāds ir iespējams.» Pēc dēliņa piedzimšanas 1991.gadā viņa izlēma palikt mājās un rūpēties par bērnu, nevis strādāt.

Inetas jaunākajai meitai tagad ir četri gadi. Lai gan Ineta patlaban lielākoties strādā mājās, viņa izvēlējusies sūtīt meitu bērnudārzā. «Nedomāju, ka es ikdienā varētu pietiekami ar viņu darboties. Negribu, lai meitiņas rīti paiet pie multfilmām,» saka Ineta.

Viņa šaubās, vai tagad bērnu audzināt ir vieglāk nekā pirms desmit piecpadsmit gadiem, jo mammas krīt un dreb par savu darbavietu. «Protams, ir iespēja strādāt pusslodzi, ja ar to naudu var iztikt.»

Revolūcija turpinās, slejā raksta M.Buntinga. Protams, ceļa gaitā jāpieņem lērums nepatīkamu kompromisu - saistītu ar nepiepildītām karjeras ambīcijām vai pilnībā neapmierinātās ģimenes žēlabām. Taču sabiedrības priekšstati par tēva un mātes lomu mainās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?