Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kārļa Ulmaņa laiks

Sandris Točs

Tagad, kad esam brīvi un vairs negaidām no augšas vai ārienes pabalstu un palīdzību, paši veidosim savu dzīvi. Uzplauks atkal lauksaimniecība, mūsu rūpniecība un tirdzniecība, atjaunosies dzīvība visā mūsu dzimtenē vēl spilgtāk kā agrāk un pārspēs visu, kas līdz šim mums bijis, tā savā uzrunā 1918. gada 18. novembrī sacīja Latvijas pirmais Ministru prezidents Kārlis Ulmanis.

Vai tie nav vārdi, kurus vēlamies dzirdēt šodien? Nav tālu laiks, kad Latvijas valsts svinēs simtgadi. Mūsu valsts gan nav tik veca - tās mūžs ir bijis saraustīts. Vismaz piecdesmit gadu no 18. novembra Latvijas miesas izplēsuši kari un svešu valstu okupācijas. Un tādi mēs šodien esam - it kā veci, bet ļoti jauni.

Divdesmit gadu atjaunotajā Latvijā ir niecīgs laiks valstij. Tas ir niecīgs laiks cilvēkiem, lai saprastu, kas notiek, kas ir valsts, ko mēs ar to varam darīt. Vai vispār varam būt neatkarīgi laikā, kad robežas noskalo globalizācija, visu pasauli pārvēršot vienā mazā ciemā? Nē, mēs nevaram būt neatkarīgi, mums saka cilvēki, kuri sauc sevi par «reālistiem».

Kopš 2004. gada Latvija attīstās Eiropas Savienībā, un tā ir realitāte. Kopš 2008. gada nogales Latvijas valsts vadītājiem blakus ir redzami starptautiskie aizdevēji ar somu plecos. Pat lielvalstu vadītāji savu neatkarību šodien salāgo ar varenībā uzblīdušo finanšu tirgu viedokli. Šādā laikā, vēderu saķērušam, jāsmejas par runām par neatkarību.

Bet neatkarība ir iekšēja lieta. Tas ir garīgs stāvoklis. Izmēram te nav nozīmes. Tikai dūšai. Un mums ir tāda mācība, un ir tāda pieredze - 1919. gada 11. novembris. Bija jābūt ļoti lielam «nereālistam», lai stātos pretī Bermonta pārspēkam. Reālists sacītu - nav izredžu, esiet reālisti, latvieši! Iespējams, tieši tā latviešiem sacīja Bermonta sūtņi. Bet latvieši nepieņēma svešu realitāti - un realitāte mainījās.

Tas ir novembra jautājums. Un tas ir šodienas jautājums - var vai nevar būt Latvija neatkarīga valsts? Tas ir jautājums Valsts prezidentam. Tas ir jautājums Saeimas priekšsēdētājai. Tas ir jautājums Ministru prezidentam. Un tas ir jautājums Latvijas Bankas vadītājam. Un mēs gandrīz zinām, ko viņi mums atbildēs. Ko domājam mēs? Jo tas ir jautājums mums katram. Ja mēs domāsim, ka Latvija nevar būt neatkarīga valsts, Latvija pavisam noteikti nebūs neatkarīga valsts. Jo kas gan valsti padara neatkarīgu, ja ne cilvēki.

Tagad padomāsim, ko mums šodien sacītu mūsu pirmais Ministru prezidents. Ko teiktu Kārlis Ulmanis, ja viņam vajadzētu mūs uzrunāt šodien? Ko darītu Ulmanis, ja viņam vajadzētu vadīt valsti šodien? Nē, ne 1940. gada Ulmanis, kas teica «palieciet savās vietās», bet 1918. gada Ulmanis, kas iedvesmoja Latvijas valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?