Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kas ir laba skola?

Divu bērnu mamma

Līga Robežniece

Viss ir vienkārši: skola - direktors - skolotāji. Direktors, kurš nevis atsēž, bet strādā attīstībai, skolotāju komfortam darbā (jo tas ir ļoti svarīgi), atrod iespējas skolēnu motivācijām, mērķiem, sadraudzības iespējām. Skolotāji - sirds cilvēki, kuriem rūp, kuri piedalās, kuri iet līdzi laikam. Nav tā, ka visi gados vecie skolotāji ir norakstāmi, gluži otrādi - dažam labam nesen pabeigušam augstskolu būtu ko pamācīties, kā viens 60 gadu vecs pedagogs pārvalda izglītības attīstību Eiropas līmenī. Aizrautība, kaut kāda veida azarts un cilvēkmīlestība, cieņa - tas ir pats svarīgākais skolā.

Rita Grīnfogele

Triju bērnu mamma

Man un manam bērnam svarīgi, lai skola nebūtu liela un klasē būtu maksimāli 15 bērnu, jo tad ar skolotāju var izveidoties tuvas un mīļas attiecības. Lai ar skolu, konkrētāk, skolotāju, varētu vienoties, ka paliekam kādu dienu arī mājās un padarbojamies mājās, jo šobrīd pieejams ļoti daudz interesantas informācijas internetā. Lai nebūtu vai būtu pavisam maz mājasdarbu, jo arī mums, pieaugušajiem, nepatīk ņemt darbu uz mājām, bet bērnam tas ir vesels «kalns». Lai skolā būtu daudz radošo un praktisko nodarbību. Pats svarīgākais, lai skolotājs spētu saskatīt bērna stiprās puses un tām arī ļautu attīstīties.

Vita Žīgure

Triju bērnu mamma

Labas skolas kritēriji - tās, manuprāt, nav viennozīmīgi, standartizēti definējamas pazīmes vai rezultāti. Kādam no vecākiem laba skola ir ar labiem «reitinga», t. i., centralizēto eksāmenu, rādītājiem, kādam - mazs skolēnu skaits klasēs un individualizēta pieeja katram bērnam, citiem - laba ir tā, kas «durvju priekšā». Vienojošās pazīmes visām skolām varētu būt trīs galvenās ikviena cilvēka dzīves vērtības: miers - cik mierīgi, nosvērti norit gan pieaugušo, gan bērnu/pusaudžu/jauniešu ikdienas darbs un sadarbība, kādi ir konfliktu cēloņi un kā tie tiek risināti; prieks - cik dzīvespriecīgi, jautri, humora pilni, laimīgi un smaidīgi jūtamies skolas vidē; veselība - cik bieži slimo gan skolēni, gan skolotāji, veselīgs dzīvesveids/kaitīgie ieradumi (arī skolotāju smēķētāju uzskaite).

Linda Apine

Divu bērnu mamma

Labā skolā strādā labi skolotāji un mācās labi bērni, kuriem ir labi vecāki. Labs skolotājs - ieinteresēts savā darbā, bērnos, harmonisks, līdzsvarots, gudrs, zinātkārs, radošs, iejūtīgs, disciplinēts, atklāts, pietiekami stingrs, atbildīgs, gatavs sadarbībai ar vecākiem. Labs skolotājs spēj saredzēt katru bērnu. Skolotājam ir jābūt kā paraugam saviem skolēniem. Labs bērns - ieinteresēts, zinātkārs, disciplinēts, draudzīgs, atbildīgs. Labi vecāki - atvērti sadarbībai ar skolu, ieinteresēti, atbildīgi, arī paraugs savam bērnam. Kā galveno skolas uzdevumu es liktu harmoniskas personības attīstīšanu un zināšanu bagāžas iedošanu.

Aija Baibusa

Divu bērnu mamma

Labas skolas/izglītības mērķim jābūt palīdzēt bērnam/izglītojamajam atklāt savus talantus, apzināties savus vājos punktus, mācīties pašam atrast informāciju un veidot savu personību, lai kļūtu par līdzsvarotu, patstāvīgu, mīlošu un idejām atvērtu cilvēku, kas zina, kā īstenot savus sapņus un dzīvot saskaņā ar dabu un sabiedrību. Skolai jābūt centram, kur satiekas zināšanas, kur uzdot jautājumus, kopā meklēt atbildes, risināt debates un radīt. Labā skolā bērnu vada vēlme izzināt un piedzīvot, nevis bailes vai centieni izpatikt. Skolai jābūt tuvāk dvēselei un tuvāk mājām; mācot atsevišķo, jānorāda uz vienojošo. Un labā skolā skolotājs ir gids brīnumzemē, cienīts un atdarināšanas vērts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?