Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kas ir Lemberga oponenti?

Tā sauktie Lemberga oponenti ir četri Ventspils uzņēmēji, kuri bez Lemberga ģimenes ir Ventbunkera īpašnieki - Olafs Berķis, Oļegs Stepanovs, Igors Skoks, Genādijs Ševcovs. Viņu un Ventspils mēra ceļi sāka šķirties 2002. gada vasarā, kad no amatiem tolaik vēl valstij daļēji piederošajā Ventspils naftas valdē aizgāja O. Berķis un I. Skoks.

Nesaprašanās iemesls bija atšķirīgi viedokļi par Ventspils naftas tālāko biznesa darbību un nepatika pret aso A. Lemberga vadības stilu. Pāris gadu vēlāk ar A. Lembergu saķildojās arī O. Stepanovs, neapmierināto pusei pievienojās G. Ševcovs. Šo uzņēmēju cīņa ar A. Lembergu vērienu ieguva 2004. gada nogalē, kad uzņēmēju pusē pārgāja centrālā figūra - ilgas gadus A. Lembergam uzticīgais Šveices advokāts R. Meroni, kurš pārvaldīja lielāko daļu ārzonu firmu, aiz kurām ilgus gadus tika slēpti Ventspils tranzītuzņēmumu patiesie īpašnieki, viņu vidū, iespējams, arī Ventspils mērs.

Pēc R. Meroni pāriešanas uzņēmēju pusē sākās cīņa par ietekmi lielākajos tranzītuzņēmumos. Vienā pusē bija A. Lembergs un uzņēmēji, kas palika viņam uzticīgi, otrā - Ventspils uzņēmēju četrinieks kopā ar R. Meroni. A. Lembergs oponentus mēdz dēvēt par Ventspils šakāļiem.

Šķelšanās Ventspils uzņēmēju vidū, no kuras izauga Ventspils karš, var uzskatīt par vienu no galvenajiem faktoriem, kas veicināja izmeklēšanu arī tā sauktajā Ventspils amatpersonu lietā, kas atklāja A. Lemberga iespējamo būtisko ietekmi Ventspils uzņēmumos, iespējamo saistību ar naudas legalizēšanu un iespējamo politisko partiju un politiķu kukuļošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

I. Skoks un G. Ševcovs distancējas no politikas. Sev piederošo Ventbunkera akciju pārvaldei (pieder Yelvertons Investments) nodibinājuši kompānijas Streropes (I. Skoks) un Gyges
(G. Ševcovs). Ja abiem no
R. Meroni izdosies pārņemt uz Yelvertons Investments vārda reģistrētās akcijas, tā saukto Lemberga oponentu kontrolē būs 55,73% uzņēmuma.
Olafs Berķis saistīts ar atbalstu Jaunajam laikam un Pilsoniskajai savienībai (PS). Finanšu saiknes ar abām partijām viņš noliedz un Dienai uzsvēris, ka abas politiskās partijas atbalsta tikai morāli. O. Berķis jau kopš deviņdesmito sākuma pazīstams ar PS līderi Valdi Ģirtu Kristovski, ar kuru vēl nesen tikās kādā kafejnīcā Rīgā. Laikā, kad valdība lēma par noteikumiem vēja enerģijas attīstībai, kurā iesaistījusies arī O. Berķim piederoša firma, Ventspils miljonārs pusdienoja ar ekonomikas ministru Arti Kamparu (JL), kurš ir atbildīgais par šo jomu.
O. Stepanovs neformāli saistīts gan ar atbalstu partiju apvienībai Vienotība, gan ciešām saiknēm ar partiju Saskaņas centrs, tās līderi Jāni Urbanoviču. O. Stepanovu var uzskatīt par ietekmīgāko no visiem četriem Lemberga oponentiem, viņam īpašumi ir ne tikai ar naftas un naftas produktu tranzītu saistītajā Ventspils ostas biznesā, bet arī ostas uzņēmumos, kas nodarbojas ar sauskravu - graudi, akmeņogles, kālija sāls - tranzītu. O. Stepanovam pieder aptuveni puse kapitāla uzņēmumos Kālija parks, Ventspils Coal terminal, Ventspils Grain terminal. Otrs šo tranzītuzņēmumu īpašnieks, iespējams, ir Ventspils mērs
A. Lembergs un viņa ģimenes locekļi. Ar O. Stepanova finansējumu tiek saistīts laikraksts Telegraf.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?