Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kas izdarīts, tas izdarīts

Ja diplomātiskos manevrus ap Uzvaras dienas svinībām Maskavā salīdzinātu ar hokeja spēli, kurā spēlē Valsts prezidenta Valda Zatlera un Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites komandas, tad šajā spēlē Lietuvas prezidente savu kolēģi pagaidām apspēlē vienos vārtos. Tā varētu vērtēt abu prezidentu diplomātisko taktiku, izejot no Latvijas Ārpolitikas insitūta vadītāja Andra Sprūda teiktā.

Kopumā visi _Dienas_ uzrunātie eksperti pat atbalsta V. Zatlera vizīti Maskavā, kurā viņš, visticamāk, būs vienīgais Baltijas valstu prezidents, bet kritizē diplomātiskās aukstasinības trūkumu, ar kādu pieņemts Krievijas premjera Vladimira Putina mutvārdos izteiktais ielūgums apmeklēt 9. maija svinības.

Eksperti ir vienisprātis, ka būtiski stiprināt starpvalstu attiecības un, no šī skatupunkta raugoties, V. Zatlera vizīte Maskavā ir atbalstāma, arī no pēctecības viedokļa šis lēmums ir pareizs, jo V. Zatlers dosies priekšgājējas Vairas Vīķes-Freibergas pēdās. Tomēr daži eksperti vērš uzmanību uz to, ka vienīgais ielūgums ir bijis izteikts mutvārdos, turklāt to V. Zatleram ir izteicis lielās kaimiņvalsts premjers, nevis prezidents. Tas gan vismaz ir solis uz priekšu, ņemot vērā, ka sākotnēji Krievija radīja neveiklu situāciju, neizsakot nekādu ielūgumu, jo oficiālus ielūgumus tā sūtot tikai dažām NVS valstīm. «Dīvaini,» veidu, kā V. Zatlers ielūgts uz Uzvaras dienas svinībām, vērtē eksprezidents Guntis Ulmanis. Viņš norāda, ka šādā formā izteikts ielūgums «nav valstisku attiecību cienīgs žests», taču svarīgi esot saprast Krievijas rīcības zemtekstus, kas esot mūsu ārlietu resora jautājums. Par V. Zatlera straujo jāvārdu G. Ulmanis diplomātiski saka: «Kas izdarīts, tas izdarīts.» Politoloģe Ilga Kreituse uzskata, ka par ielūgumu vajadzēja pateikties un ieturēt pauzi, lai abu valstu ārlietu resori arī nokārto, ka V. Zatleru ielūdz korektākā formā.

Pēc A. Sprūda domām, prezidentam ir jāspēlē vairākos līmeņos: pirmais ir attiecības ar Krieviju, otrais - attiecības ar sabiedrotajiem, trešais - attiecības ar reģionālajiem partneriem, ceturtais - iekšpolitika. V. Zatlera darbība abos pēdējos līmeņos esot vērtējama ar mīnusa zīmi. Vaira Vīķe-Freiberga prata sabiedrību pārliecināt, ka dosies uz Maskavu, lai izmantotu to kā platformu vēstures skaidrošanai, toties V. Zatleram neesot izdevies iekšēji leģitimēt vizīti, jo lielu daļu sabiedrības pagaidām neesot izdevies pārliecināt, ka viņam jādodas uz Maskavu. Arī V. Zatlera paziņojums par nepieciešamību atteikties no revanša vēstures jautājumos, drīzāk cilvēkus var padarīt piesardzīgus. A. Sprūds pieļauj, ka V. Zatleram, iespējams, bija jārīkojas līdzīgi kā D. Grībauskaitei, kura esot izvēlējusies krietni veiklāku diplomātisko taktiku. Lietuvas prezidente Uzvaras dienas svinības neapmeklēs, taču viņai ir izdevies izskaidrot sabiedrībai nebraukšanas iemeslus, turklāt viņa Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu uzaicinājusi uz Lietuvas neatkarības atjaunošanas 20. gadadienas svinībām un saņēmusi oficiālu D. Medvedeva uzaicinājumu ierasties vizītē Krievijā viņai izdevīgā laikā.

V. Zatleram vēstījumā Maskavā, paturot prātā Latvijas principus un to, ka Latvijai ir cita izpratne par Otrā pasaules kara beigām, tomēr jāietver kas tāds, ko parasti aizmirst pateikt, - ir labi, ka nacisms tika sagrauts, uzskata LU Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks. Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) pieļauj, ka nevajadzētu vēlreiz kāpt tajā pašā upē, kur jau iekāpa V. Vīķe-Freiberga, jo viņa akcentus attiecībā uz vēsturi esot salikusi. Ja notiks divpusēja tikšanās ar D. Medvedevu, tās laikā gan vēstures jautājumam apiet nevarēšot. A. Sprūds uzskata - pastāv zināms risks, ka Latvijas un Krievijas attiecības V. Zatlera vizīte var pasliktināt, nevis uzlabot, jo, lai leģitimētu vizīti un nezaudētu popularitāti, V. Zatlers var nākt klajā ar gana asiem paziņojumiem, taču, pēc A. Sprūda domām, radīts fons starpvalstu attiecību uzlabošanai un to nevajadzētu graut.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?