Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kas nogalināja Arsenālu?

Mēģinot tikt skaidrībā ar to, kas noticis ar Arsenālu, ir viegli kļūt emocionālam. Punkts pielikts vienam no populārākajiem pašmāju kultūras zīmoliem, kurš, aizsācies vēl padomijas izskaņā, ilgus gadus bija ne tikai viens no oriģinālākajiem kinofestivāliem bijušajā padomju telpā, bet arī viens no konsekventākajiem kultūras un kino izglītotības veicinātājiem Latvijā.

Ar Arsenālu Latvijā ienāca pasaules kinokultūras elpa - kinovēstures šedevri un aktuālā procesa oriģinālākie sasniegumi. Turklāt ar savām provokācijām/hepeningiem/performancēm Arsenāls jau pirms gadiem divdesmit komunicēja kino kā būtisku kultūras lauku, nevis masu izklaides lētās baudas. Viss tas bija. Kurā brīdī notika «lūzuma» punkts un Arsenāls zaudēja savu māksliniecisko unikalitāti, pazaudēdams savu potenciālu būt ne tikai Rīgai, bet arī Eiropai svarīgs festivāls (un ļāva šīs pozīcijas iekarot Tallinas festivālam Melnās naktis, kas patlaban ir sava veida Arsenāls «bez liktenīgām kļūdām»)? Iespējams tad, kad Arsenāls nevēlējās pāriet uz ikgadējo norises ciklu, likdamies nemanām, ka kardināli ir mainījusies mediju vide, kinoizplatīšanas kanāli un informācijas aprites dinamisms. Pirms pāris gadiem pieņemtais lēmums notikt ik gadu bija krietni nokavēts un, kā redzams, tuvināja festivāla galu. Vai tiešām tas ir gals?

Ja tā, tad uzskatu situācija par dramatisku - Arsenāla zīmols, par spīti kļūdām un pēdējo gadu sanīkumam, joprojām ir spēcīgs. Arsenāls tā ir laba kino garša vairākām paaudzēm skatītāju, galu galā tas joprojām ir zīmols, kurā var (varēja) iepūst dzīvu garu. Tālab bez emocijām neiztikt, tāpat kā bez personāliju piesaukšanas. Arsenāls ir Augusts Sukuts, tā dibinātājs, ilggadējais vadītājs, «tēva figūra», kurš pēdējos gadus dzīvo Spānijā, tomēr viņa ietekme Arsenālā ir nepārprotama, par spīti tam, ka pēc Sukuta Arsenālam ir bijuši vēl vairāki direktori, kurus Sukuts arī ir iecēlis un pēcāk atcēlis. Tagad, kā zināms, Sukuts ir atcēlis arī pašu festivālu, līdzinādamies klasisko traģēdiju varoņiem - tādai kā Mēdejai, kura nogalinājusi pati savus bērnus. Kas ir noticis pirms liktenīgās slepkavības - formāli tas ir nenoslēgtais līgums starp KM un Rīgas domi, kas paredz Arsenālam finansējuma ziņā ekskluzīvu vietu citu kultūrpasākumu kontekstā. Varbūt ir vēl citi iemesli (sponsoru zaudējums?), taču neviens no tiem nav tāds, kura vārdā vajadzēja nogalināt Arsenālu.

Teiksiet, bez naudas festivālu neuztaisīt. Jā, protams. Pati esmu rakstījusi, ka Tallinas Melnās naktis, ietekmīgākais Baltijas kinofestivāls, pērn izmaksāja 1 miljonu eiro (!), kur bija arī krietns valsts finansējums. Taču, tāpat kā arsenālieši, Tallinas festivāla vadītāji ik gadu meklē šo naudu - no nulles (no sarunas ar festivāla direktori Tīnu Loku). Naudas meklēšana ir netīkams process, tas prasa arī īpašas dotības un «korporatīvā flirta» māku, kāda piemita gan Sukutam, gan ar festivālu saistītajam Mārim Gailim. Nedomāju, ka naudas pieticība bija vienīgā Arsenāla pēdējo gadu problēma, problēma nebija arī filmu atlase. Festivāla drāma bija «attālinātajā» vadības stilā, festivāla dibinātājs tā arī nav varējis pieņemt domu, ka Arsenālu veidotu cita komanda, citi cilvēki, kas ļauj ienākt citām idejām. Izdziestošā Arsenāla skumjais tēls manās acīs ir pērnā festivāla noslēguma ceremonija, kurā mokoši tika izspēlētas atrakcijas ar klāt neesošā «mitoloģiskā» festivāla direktora Sukuta manekenu/uzvalku. Skumji un stindzinoši.

Diemžēl Latvijā festivāli parasti ir sabiedriskas organizācijas (Arsenālu rīko biedrība) un valstij nav nekādas teikšanas to virzības vai vadītāju izvēlē. Tā nav pasaules prakse. Teiksim, Venēcijas festivāla vadītājus Itālijas kultūras ministrija maina regulāri, tāpat kā Vācijas kultūrinstitūcijām ir teikšana tajā, kas būs Berlīnes festivāla direktors. Tie ir ļoti ietekmīgi posteņi pasākumos ar desmitos miljonu mērāmu budžetu un lielu starptautisku ietekmi.

Arsenāls nebija pelnījis tādu galu - bojāeju no sava radītāja rokas. Savukārt mēs neesam pelnījuši to, ka izzūd viens no vērtīgākajiem Latvijas kultūras zīmoliem, kura potenciāls pat nebija līdz galam realizēts. Pat par spīti tam, ka plūkšanās starp Arsenālu un «konkurentu» Baltijas pērli, nespējot pat saskaņot norises datumus, arī ir spītā un mentalitātē bāzēts paradokss, tas, ka Latvijā ir palikusi tikai vēl lokālākā, tikai uz filmu izrādīšanu orientētā Baltijas pērle - festivāls, kuram nerūp Baltijas filmu skates, semināri u. c. būtiskas norises, - , ir skumja ziņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?