Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kas pagraba krājumos?

Barbara Kingsolvere jau kā pazīstama rakstniece kopā ar vīru un meitām pārcēlās uz Ziemeļamerikas vidienes laukiem un izlēma pārtikt tikai no produktiem, ko izaudzēs paši un kaimiņi. Savu pirmo gadu viņa aprakstīja grāmatā, mēnesi pa mēnesim stāstot par darbiem saimniecībā. Par februāri viņa teic, ka tas ir bada mēnesis, taču vēl trakāk esot martā, kad krājumi ejot uz beigām, bet laukā vēl nekas ēdams nezaļo, tikai vistas un tītarienes sāk dēt olas, taču tās jākrāj perēšanai.

Rakstniece uzskata, ka mūsos visos ģenētiski ieprogrammētas bailes no bada. Viņas pavalstī valdība iedzīvotājiem ieteic mājās turēt pārtikas rezerves vismaz diviem mēnešiem, taču tieši laukos topot skaidrs, cik svarīgi ir krājumi. Kingsolveres ģimenei tie esot ieteiktajā apjomā.

Ņemot vērā, ka šoziem arī Latvijā sniegs daudzviet aizputināja ceļus uz ilgāku laiku, bez krājumiem tiešām nevajadzētu palikt. Tie ir nepieciešamība.

Man patīk apskatīties žurnālītī Dienas Ēdieni, ko ļaudis atbild uz jautājumu par trim produktiem, kas viņiem vienmēr ir mājās. Pēc tiem var iztēloties, kā dzīvo šie cilvēki. Saprotams, tas, kuram vienmēr ir vīns, olīvas un siers, ir citāds nekā tas, kuram ir maize, sviests un desa. Tomēr līdz šim visi atbildētāji bijuši rīdzinieki un, iespējams, arī tie, kas dzīvo dzīvokļos, nevis privātmājās ar pagrabiem. Atbildes rāda, ka visi paļaujas uz tuvāko lielveikalu. Neviens nav pateicis, ka krājumā ir ievārījumi vai kartupeļu maiss.

Atceros sava krusttēva pirms 40 gadiem stāstīto, kā Latvijas zvejnieki devās pieredzes apmaiņā pie Donas zvejniekiem. Tur zem mājām pagrabos, ar kuriem saimnieces ļoti lepojās, bija graudu, putraimu un miltu maisi, apcirkņi ar kartupeļiem, burkāniem un bietēm, burkas ar ilgvārītu gaļu, mucas ar speķi, zivīm un sieriem sālījumā, podiņi ar ievārījumiem. Šie ļaudis dzīvoja naturālajās saimniecībās, rēķinoties tikai ar pašu gādātu pārtiku.

Mana draudzene Nele Daugavpilī dzīvo savā mājā ar lielu pagrabu apmēram desmit minūšu gājiena attālumā līdz veikalam ar labu produktu izvēli. Tomēr pagrabs viņai piepildīts ar pašgatavotiem gurķiem - viena gada rekords bija vairāk nekā 80 trīslitreņu, ābolu sulas rekords - 400 litru -, vīriešu zaptēm, grilētu papriku eļļā, pašu kartupeļiem. Mājā izlikti ķirbji, trešajā stāvā - kārbas ar sīpoliem, ķiplokiem, kaltētām pupām, pie sijām - tēju un garšzāļu slotiņas. Lielajā saldētavā - baziliks, jēra gaļa no zemniekiem, kas dzīvo otrā Daugavas krastā. Nele gatavo krājumā to, kas ģimenei garšo, un tā, kā garšo.

Iespēja kaut vai Ziemassvētku maltītei ko pagatavot jau vasarā ir stimuls krājumu veidošanai. Tad man prātā gan henomeļu jeb cidoniju sīrups, pīlādžogu želeja, citronliānas cukurā, sālītas vīnogulāju lapas dolmām vai skābētas lielās ērkšķogas ar ķiplokiem. Tas, ko tik viegli nenopirkt, bet bezgala gards gan. Un kas jums ir krājumā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?