Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kastaņu akcija

Freiburgā jau sākuši ziedēt kastaņi. Tāpat kā Latvijā to ziedēšanas laikā, arī te tas rada pacilātu noskaņojumu. Taču jau apmēram desmit gadus, priecājoties par ziedošajiem kastaņiem, freiburgieši vienlaikus arī skumst, jo viss kastaņu skaistums jau jūlija vidū būs pārvērties brūnās, sačervelējušās lapās, kas lēnām noklās alejas. Vaininiece ir zirgkastaņu raibkode, kas pēdējos gados ir ieviesusies arī Latvijā. Katru gadu es ar apbrīnu skatos, kā Freiburgas pilsēta sadarbībā ar tās iedzīvotajiem aktīvi cīnās pret šo sērgu.

Zirgkastaņu raibkode Dienvideiropā tika atklāta astoņdesmito gadu vidū. Klimatam sasilstot, tā pamazam izplatās aizvien tālāk uz ziemeļiem. Freiburgas kastaņos tā sāka dzīvot deviņdesmito gadu beigās. Tās kāpuri ēd kastaņu lapas, tā rezultātā tās jau vasaras vidū kļūst brūnas un nokrīt. Kaut šīs kodes pašiem kastaņkokiem nekaitē, netiek izslēgts, ka ilgstošā laika periodā koki tādējādi tiks novārdzināti.

Efektīvākais veids, kā cīnīties pret zirgkastaņu raibkodēm, ir rudeņos čakli grābt kastaņu lapas, kurās pārziemo kaitēkļu kūniņas. Savāktās lapas pat neiesaka pārstrādāt kompostā, bet gan sadedzināt, jo tas ir visdrošākais veids, kā tikt vaļā no nākošajām kaitēkļa paaudzēm.

Freiburgā kopā ir ap 1800 kastaņkoku, veseli pilsētas rajoni lepojas ar lielām un vecām kastaņu alejām. Cīņa pret zirgastaņu raibkodi ir viena no pilsētas prioritātēm. Jau jūlija sākumā plakāti uz pilsētas reklāmas stabiem aicina pilsētniekus iesaistīties kastaņu lapu grābšanas akcijās. Katru rudeni pilsēta bez maksas iedzīvotājiem izsniedz speciālus maisus bojāto kastaņu lapu vākšanai un arī par saviem līdzekļiem organizē to izvešanu un iznīcināšanu. Brīvprātīgie ik nedēļu tiek aicināti grābt lapas dažādos objektos, piemēram, pilsētas Vecajos kapos. Čakla kastaņu lapu vākšana atmaksājas - tad nākamajā gadā zirgkastaņu raibkodes populācija samazinās par 80%!

Pagājušajā pavasarī Freiburgas pilsētas Dārzu un dziļbūves departaments sāka jaunu akciju cīņā pret šo kaitēkli. Proti, pilsētā tika uzstādīti 250 putnu būrīši lielajām zīlītēm un zilzīlītem. Līdz tam uzskatīja, ka dabā neeksistē neviens zirgkastaņu raibkožu dabiskais ienaidnieks. Taču 2009. gadā ornitologi Dienvidvācijā novēroja, ka tieši zīlītes ir pielāgojušās jaunajai situācijai un uzņēmušas zirgkastaņu raibkožu kūniņas un kāpurus savā ēdienkartē. Zīlītes no agra rīta līdz vēlam vakaram baro ar tiem savus putnēnus, dienā apēdot līdz pat 500 kāpuriem.

Tāpat kā kastaņu lapu vākšana, arī zīlīšu būrīšu akcija bija pilsētas iedzīvotāju apvienoto pūļu rezultāts. Pilsētas pašvaldība nāca ar iniciatīvu, bet Freiburgas Jauniešu cietuma iemītnieki nagloja būrīšus. Savukārt rūpes par būrīšu uzstādīšanu, tīrīšanu un novērošanu ir uzņēmusies kāda vietējā dabas draugu biedrība. Katru gadu apbrīnojot Freiburgas iedzīvotāju spēju organizēties kopīgam mērķim, domāju - vācu valodā nav jēdziena «talka», bet viņiem tas lieti noderētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?