Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Katru gadu šķēpi tiek lauzti

Pērn 9. maijā man gadījās būt Pārdaugavā Akmens tilta tuvumā. Milzīgas ļaužu masas, automašīnu sastrēgums. Tramvajā kāpa saposušies ļaudis ar Georga lentītēm, sasārtuši, pacilāti, svinīgi. Vakarā pa TV redzēju, kā tiek godināti vecie sarkanarmieši - rūpīgi izgludinātas formas ar neskaitāmām uzspodrinātām medaļām un ordeņiem, bērni un jaunieši trīcošajās rokās ieliek sarkanas neļķes.

Aizkustinoši. Tikai man ir grūti izskaidrot savai Amerikas māsīcai, kā tas var būt - brīvā Latvijā liela tautas daļa svin Latvijas okupācijas gadadienu, vienlaicīgi neatsakoties no brīvības un demokrātijas labumiem.

Vārgi taisnojamies

Mana paaudze labi var iedomāties, kas padomju laikā notiktu ar cilvēku, kas publiski parādītos ar buržuāziskās Latvijas atribūtiem. Toreiz bija jāapdomā katrs vārds, katra rīcība jāapsver. 9. maijs vairs nav tikai padomju armijas uzvaras svētki, tā ir krievvalodīgo kopienas solidaritātes, vienotības, kopības diena. Otrajā pasaules karā viens pret otru cīnījās divi briesmoņi - boļševisms, staļinisms un vācu fašisms. Uzvarēja pirmais. Kurš bija ļaunāks, grūti izsvērt, abi līdzvērtīgi. Sarkanās armijas karavīri, kurus tagad godina pie monumenta Pārdaugavā, cīņā devās ar saukli: «Par dzimteni, par Staļinu!» Tikai sava uzvaras gājiena skurbulī viņi nepamanīja robežas un atnesa Latvijai padomju teroru. Bet katru gadu šķēpi tiek lauzti un virmo kaislības, kad latviešu vīri, kuri cīnījās pret jau izbaudīto boļševistisko okupāciju savā (savā!) zemē, bez trokšņainām demonstrācijām piemin kritušos biedrus. Mēs vārgi taisnojamies, bikli iebilstam. Vai zemnieku kārtas pazemība ir mūsu gēnos?

Par maz skaidrojumu

Nevienas tautas spēks nav tikai skaitļos mērojams. Laiks mūs strauji nesis uz priekšu, pa ceļam izvētot notikumus, cilvēkus. Latvijā joprojām dzīvo pamatnācija un okupantu (skan slikti, bet, piedodiet, okupācija ir atzīts fakts) pēcteči. Pēc gandrīz 25 brīvības gadiem jāatzīst, ka par maz esam komunicējuši ar ļaudīm, kuriem ir stipra austrumu mentalitāte. Par maz bijis diskusiju, par maz vēstures skaidrojumu, ļaudis joprojām neizprot vai negrib izprast vēsturisko patiesību. Vecākā bijušo iekarotāju paaudze paliks pie savas pārliecības līdz mūža beigām, un lai tā arī būtu. Bet ir vidējā un jaunākā paaudze. Ir zēniņi, kuri pie Brīvības pieminekļa dzelžainiem ģīmjiem cenšas izbrēkt savu notikumu izpratni un, ja būtu ļauts, parādītu arī rīcībā.

Vizma Belševica ir teikusi: «Pārejošam vajag kliegt. Taisnoties. Pierādīt. Mūžīgais var klusēt.» Taču mūsdienu ģeopolitiskajā situācijā, kad miers, stabilitāte ir nosacīti jēdzieni, svarīgi, lai sabiedrība nebūtu šķelta. Ja mēs paši nebūsim aktīvi, lielā kaimiņvalsts var mūs apsteigt, nākot palīgā «normalizēt sabiedriski politisko stāvokli».

Vienota pagātnes izpratne

Man nav skaidrs, ko nozīmē kādas partijas piedāvātais nacionālais izlīgums. Ja jau izlīgums, pirms tam būtu jābūt bijušām oficiāli karojošām attiecībām. Sabiedrības vienotība iespējama tikai tad, ja ir vienota pagātnes izpratne.

Un vēl Kārļa Ulmaņa citāts: «Nevar būt valsts, nevar būt zemes vēstures, kura galvenām kārtām vērību piegriež tiem, kas ir nākuši un gājuši, - citi no tiem ir jau aizgājuši, citi nav vēl aizgājuši, un daudz mums ir tādu, kas ir šo zemi caurstaigājuši. Vēsturei vajag būt tās tautas vēsturei, kas ar šo zemi ir bijusi saistīta pagātnē, kas ar to saistās tagadnē un kas mūžu mūžos nākotnē saistīsies.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?