Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kaut kur ne šeit

Filmu Sliktais leitnants kopš tās pirmizrādes pērnajā Venēcijas kinofestivālā pavada dīvainības. Vispirms tās režisors Verners Hercogs atzīstas - festivāla preses konferencē apzvēr, ka oriģinālo šī ekstrēmā stāsta (par policistu, kas pilnībā pazaudējis kontroli pār sevi un, dienesta uzdevumus pildot, pats kļuvis par zvēram līdzīgu noziedznieku) kinoversiju - Abela Feraras 1992.

gada filmu _Sliktais policists_ ar Harviju Keitelu titullomā - nemaz nav redzējis. Kaut gan ir skaidrs, ka vismaz autortiesību speciālisti zina, ar ko viņiem patiesībā iznāks darīšana pēc tam, kad Bad lieutenant: Port of Call New Orleans/Sliktais leitnants - izsaukums Ņūorleānā (tāds ir Hercoga darba pilns nosaukums) iznāks uz ekrāniem, proti, ar diviem pasaules autorkino spilgtākajiem «trakajiem». Hercogs no Feraras stāsta, kurš kinovēsturē kopā ar Martina Skorsēzes _Ļaunajām ielām_ un arī _Taksistu_ ierakstīts kā lielpilsētas iemītnieku cilvēciskā izmisuma un varas cinisma demonstrācija, atstājis vien kaulus un ādu - ideju par personāžu, kam «aizbraucis jumts». Un Keitelu (nominācija _Oskaram_) sliktā «poliča» lomā nomainījis pret _stāru_ Nikolasu Keidžu, uz kura aktieriskajiem dotumiem (neskaitot dubultlomu izcilajā _Adaptācijā_) bez līdzjūtīgas bimbāšanas nav iespējams lūkoties. Taču ir divi «bet», kas attaisno Hercoga izvēli.

Pirmais. Keidžs reāli atbilst tāda veča tēlam, kurš varētu būt tuvu pazīstams ar kokaīnu, marihuānu, vikodīnu un citiem realitāti «atvieglojošiem» līdzekļiem. Aktiera nekurienē klīstošais acu skatiens, idiotiskais smaids - akurāt tas, kas nepieciešams, lai Keidžs pārtaptu par Ņūorleānas policistu Makdonu, kurš, glābjot kāda kriminālnoziedznieka dzīvību, iemantojis muguras traumu un to ārstē ar vikodīnu, bet ar šo medikamentu izrādās par maz... Iesākumā mierinājumam no fiziskām un morālām sāpēm Makdonam noder meksikāņu izcelsmes prostitūta (kārtējā Evas Mendesas kritušās labās sirds loma), bet tad puisis sāk zagt «sniedziņu» (kokaīnu), jo darbā to, saprotams, bez maksas veselīgā piena vietā neizsniedz.

Galvenā filmas intriga ir tās masu slepkavības izmeklēšana, kura notikusi Senegālas imigrantu saimē uzreiz pēc viesuļvētras Katrīna. Viens no šīs kompānijas vadoņiem ir narkodīleris ar iesauku Likteņa lielā iespēja. Keidža varonis nepalaiž garām šo Lielo iespēju noķert - ne burtiskā nozīmē. Kas notiek, kad narkotiku apdullinātam policistam «aizkrīt šīberis» un viņam darbā sāk rādīties «gļuki», to der redzēt. Tritons vai iguāna pistoles vietā ir tas nevainīgākais. Otrs «bet», ko godam attaisno Hercogs (iepretim radošai sacensībai ar Feraru), ir tas, ka Keidžs Hercoga rokās ir tāds pats tritons - izmēģinājuma «varde» kā visa holivudiskā mašinērija, kuru «trakais» vācu režisors izmanto tikai merkantilos nolūkos. Hercogs neslēpj - viņš piekritis taisīt filmu Holivudā ar zvaigzni tikai tādēļ, lai izsistu naudu savam dokumentālajam projektam par akmens laikmeta alu zīmējumiem. Un tā būs 3D formātā!#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Filma

Sliktais leitnants.
Rež. V.Hercogs. Lomās N.Keidžs, E.Mendesa. Parex Plaza

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?