Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Ķepiņa - pūdera slotiņa

Atceros, bērnībā mamma bieži cēla galdā truša gaļas ēdienus un gatavoja tos pavisam vienkārši, jo nekādu garšvielu, izņemot piparus un sāli, nevarēja dabūt. Mamma truša gabaliņus kopā ar sagrieztiem burkāniem un sīpoliem apcepa sviestā brūnus. Pēc tam trusi lika «pīlē», pielēja ūdeni un lēni sautēja aptuveni 40 minūtes.

Beigās uztumēja atlikušo šķidrumu ar miltiem un skābo vai saldo krējumu, pasniedza ar miltainiem kartupeļiem. Neliela un garšīga bērnības atmiņu lauska. Trusi arī tagad dažkārt gatavoju pēc mammas receptes, tikai sautējot pieleju nedaudz baltvīna. Vēl atceros, ka padomju laikā aktrises teātrī pūderi uz sejas lika ar truša ķepiņu.

Esam kļuvuši lielāki gardēži, bet trusi gatavojam reti, kaut gan, kā atzīst viesnīcas Gutenbergs šefpavārs Rolands Rudzāts, truša gaļa ir veselīga, mīksta un garšīga. Savai deviņus mēnešus vecajai meitiņai Nikolai viņš jau gatavo maigu truša gaļiņu, un mazulītei tā garšo tikpat labi kā mammas piens desertā. Rolands uzsver, ka truša gaļai nav vajadzīgas nekādas īpašās garšvielas, truša gaļa ir vērtība pati par sevi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Truša gaļas zupa ar lēcām

DIVĀM PERSONĀM VAJADZĒS: 50 g (Rolands visus produktus liek pēc izjūtas, bet minētais daudzums ir aptuveni 3 ēd. k.) lēcu, tikpat daudz burkānu un pastinaka. Buljonam - puskilogramu truša gaļas,
200 g burkānu, 200 g selerijas saknes, ķiploku, pētersīli, dilles, timiānu, lauru lapu, sāli un piparus pēc garšas.
No truša gaļas un dārzeņiem vismaz divas stundas uz lēnas uguns vāra buljonu, lai tas būtu koncentrēts un ar spēcīgu garšu. Buljonu nokāš. Novāra lēcas, sagriež mazos kubiciņos burkānu, pastinaku un buljonā novārīto trusi. Visu pievieno buljonam, arī sāli un piparus, vāra 5 min. Lej šķīvī un pārkaisa ar dillēm. Šefpavārs neiesaka dārzeņus buljonam vārīt, kamēr tie jūk laukā. Dārzeņiem jābūt tādiem, «lai jūt uz zoba».

Truša aknu pastēte ar ābolu un brūkleņu mērci

DIVĀM PERSONĀM VAJADZĒS: truša aknas, burkānus, sīpolus, 10 g ķiploka,
1 timiāna zariņu, sviestu,
10 g ruma, sāli un piparus. Mērcei: 50 g ābolu, 50 g brūkleņu, 4 ēd. k. cukura.
Visas sastāvdaļas apcep, pārlej ar ūdeni un vāra aptuveni 20 min, pievieno sviestu un rumu un sablendē viendabīgā masā. Pastēti liek ledusskapī atdzesēties. Ābolus nomizo un kopā ar brūklenēm un cukuru vāra, kamēr produkti sāk sadalīties, sablendē. Pastēti pasniedz ar mērci un svaigu baltmaizi.

Truša konfits ar sakņaugu biezeni

DIVĀM PERSONĀM VAJADZĒS: 2 truša stilbus, olīveļļu, kanēļa standziņu, 2 gab. zvaigžņu anīsa, piparus un lauru lapu. Biezenim - kartupeļus, kāļus, selerijas sakni, sviestu, sāli, piparus un dilles. Mērcei - 1 ēd. k. miltu, sviestu, pienu, dažas svaigas bietes šķēlītes.

Konfits - savos taukos vai eļļā uz mazas uguns ilgu laiku vārīts produkts.
Truša stilbus ar garšvielām liek olīveļļā un uz vismazākās uguns maigi karsē divas trīs stundas. Sakņaugus nomizo un liek vārīties. Kad dārzeņi mīksti, tos nokāš, pieliek sviestu un sastrādā viendabīgā biezenī. Mērcei izkausē sviestu, pieber miltus un pamazām lej klāt pienu, kamēr mērce sabiezē, pieliek garšvielas un pāris svaigu biešu šķēlīšu, apmaisa, līdz mērce iegūst viegli rozā nokrāsu. Bietes šķēlītes izņem.
Biezeni kārto uz šķīvja skaistā formā, pārkaisa ar sakapātām dillēm, virsū liek trusi (nosusinātu, lai nebūtu liekas eļļas) un pārlej ar mērci, dekorē ar kanēļa standziņu, anīsa zvaigzni un ķirštomātu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?