Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ķermenis runā par polārlāci

Ar dabai tik tuvās mākslas - laikmetīgās dejas - jauniestudējumu Ursus maritimus, kura pirmizrāde notiks 16. decembra vakarā Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē, Olgas Žitluhinas dejas kompānija pievērsusies globālās sasilšanas tēmai. Vai izrādē varēs satikt Ursus maritimus jeb polārlāci, kas ir viens no apdraudētākajiem dzīvniekiem pasaulē, nav zināms, taču ledus patiešām kusīs, sniegs snigs un stāsts par cilvēka un vides attiecībām tiks izdejots. Izrādes tapšanā ar savu režisorisko skatījumu klāt bija Elmārs Seņkovs.

«Jau apmēram gadu domāju, ka ir pienācis laiks veidot šādu izrādi,» Dienai stāsta Olga Žitluhina. «Izrādē mēģinām saprast, kāda loma tajā visā ir cilvēkam. Vai viņš ir vainojams klimata izmaiņās, vai tā evolūcijas gaitā vienkārši notiek? Mēs esam vērotāji vai tomēr darītāji? Ja darītāji - vai tādi, kas patiešām kaut ko grib izdarīt vai rīkojas tikai ķeksīša pēc?»

Olga Žitluhina vērš uzmanību arī uz to, ka pasaulē tiek pamanīts un novērtēts tikai viss lielais, piemēram, baltie, pūkainie polārlāči, kuriem tiešām ir fiziski neiespējami tikt klāt kārotajam medījumam ūdenī, jo ledus ar katru gadu sāk kust arvien ātrāk un sasalt lēnāk. «Tajā pašā laikā mūsu Latvijas dižā bezzobe (gliemeņu suga - L. K.) arī tuvojas izmiršanai, bet par to lielākoties neviens nezina,» viņa skaidro.

Runāt par dabu dejā ir dabiski. Olga Žitluhina atgādina, ka piedzimstot cilvēki ir ārkārtīgi tuvu dabai - kustas un domā dabiski. Tomēr kādā brīdī «sākas rāmīši», kas parasti izskan no vecāku puses pavēļu un aizrādījumu izteiksmē: «Ko tu dari? Neēd šo! Nelien tur!», - soli pa solim mēs aizejam no dabas un kļūstam par vērotājiem, secina horeogrāfe. «Laikmetīgā deja ir būvēta nevis uz «es domāju, es daru», bet «es dejoju un tikai tad saprotu, ka mans ķermenis domā». Ja vien mēs ķermenim ļausim, tas pateiks mums priekšā īsto atbildi.»

Režisora Elmāra Seņkova uzdevums bija dejā radīto apcerējuma tēmu par dabu sakārtot vienotā asociāciju virknē. Olga Žitluhina ir pārliecināta, ka tas skatītājiem palīdzēs labāk izprast uz skatuves notiekošo. Elmārs Seņkovs Dienai stāsta, ka viņam šis ir eksperiments - mēģināt saprast, kāda ir režisora loma dejas izrādē, kur iniciatīva lielā mērā pieder horeogrāfam. Ar dejas žanru jaunais režisors iepazinies jau sadarbojoties ar horeogrāfi Lieni Gravu izrādē Mūsu miesa. Viņaprāt, par sociāli aktuālām tēmām mākslā ir jārunā, taču bez audzināšanas un neuzbrūkot. Laikmetīgā deja ir daudznozīmīgs un pietiekami pacilājošs mākslas veids, lai to darītu.

Pirmizrādē dejos Olga Žitluhina, Ilze Zīriņa, Santa Grīnfelde, Ramona Galkina, Andris Kačanovskis un Dmitrijs Gaitjukevičs. Līdzās Ursus maritimus, kas pārstāv balto krāsu, skatītāji vēlreiz varēs noskatīties melno krāsu pārstāvošo izrādi Quick Time Player. Tā vēsta par to, ka šodien viss notiek ātri, taču vienmēr ir laiks redzēt, dzirdēt un sajust. Quick Time Player pirmizrāde notika 2008. gadā.

Laikmetīgā deja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kur, kad: 16. decembrī plkst. 18.30 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?