Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ķīlis solītās reformas sāks, pagarinot mācību gadu

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis ir atvēzējies solītajām reformām: «Ja mēs kā valdība nodzīvojam līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, mums divas rīcības mēnesī ir jāizdara.» Viņš lēš, ka kopumā valdība ieplānojusi aptuveni 60 rīcību, lai īstenotu pārmaiņas izglītības nozarē. Pirmos veikumus izglītības sistēmā iesaistītie varētu izjust jau nākamajā mācību gadā, kura noslēgumu ministrs cer izstiept līdz Jāņiem.

Skolotāju arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško šo ierosinājumu uzskata par pēkšņu un neskaidru. Līdzīgu viedokli pauž arī biedrības Vecāki par izglītību pārstāve Silvija Titova, kura ministra ieceri sauc par tautas tracināšanu un personīgu ideju paušanu.

Pirms lēmuma pieņemšanas par mācību gada ilgumu Izglītības un zinātnes ministrija līdz nākamā gada martam plāno izvērtēt skolēnu noslodzi. Ieplānota diskusija ar iesaistītajām pusēm. Ja sarunas noslēgsies veiksmīgi, tad mācīties mēnesi ilgāk skolēni varētu sākt no 2012./2013. mācību gada. Savukārt aiznākamais mācību gads (2013./2014.) būtu vēl garāks, jo tā pirmo dienu R. Ķīlis ir ieplānojis augustā. Ministrs norāda, ka mācību gada garuma ziņā no kaimiņvalstīm mēs atpaliekam par vismaz 10 dienām.

«Tas ir jautājums, par kuru ir jādiskutē, jo šobrīd nav pateikts, kāpēc tas ir vajadzīgs. Ja vienkārši gribam panākt, lai ir kā citās Eiropas valstīs, tad sorry [atvainojiet - angļu val.],» par ministra ierosinājumu saka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja I. Mikiško. Viņa norāda, ka īpaši svarīgs šajā jautājumā arī ir finansiālais aspekts, jo mācību gada pagarināšana pašvaldībām prasītu papildus līdzekļus. «Tad man rodas jautājums, kāpēc mēs tā vietā nerunājām par pedagogu algu palielināšanu,» saka I. Mikiško. «Tā vienkārši ir tautas tracināšana - bērnu, vecāku un skolotāju. Tikko beidzās Krājbanka, un sākas kaut kas cits,» sašutusi ir vecāku pārstāve S. Titova.

Vēl viens no ministra plāniem ir skolu autonomijas vairošana. «Kontrole, pārbaudes, revīzijas un inspekcijas pazūd no dienas kārtības kā ikdienišķas lietas,» nākotni iezīmē R. Ķīlis. Līdz ar autonomijas īstenošanu skolās tiktu ieviests visaptverošs izglītības kvalitātes monitorings. «Būs jānāk ar vecākiem, skolotājiem dialogā līdz noteiktam kritēriju kopumam, uz kā pamata vērtēt skolas, kur būtu arī veselības apsvērumi, sadarbība ar kopienu un vairāk,» par monitoringa būtību stāsta ministrs. Viņš piebilst, ka plānots samazināt arī izglītības standartu, tajā nosakot tikai vispārējās prasības, kas jāzina konkrētā vecumā. «Šeit vienmēr ir šis faktors - jo lielāka decentralizācija, jo lielāka atbildība no vecākiem, skolotājiem. Pagaidām skolotāji nav pierādījuši, ka viņi ir tādi anarhisti,» pauž R. Ķīlis.

Tāpat ministrs uzskata, ka skolu autonomiju veicinās viņa iniciētā valsts un pašvaldību galvojumu sistēma, kura vecākiem sniegs iespēju savam bērnam no 1,5 gada vecuma izvēlēties izglītības iestādi, kurā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas nonāks izglītībai paredzētie līdzekļi. Viena galvojuma summa varētu svārstīties no 1500-1600 latiem gadā. Arī plāns skolu direktorus iecelt uz noteiktu termiņu ejot kopsolī ar autonomiju. Ministrs norāda, ka autonomām skolām būs nepieciešami labi menedžeri. Vaicāts, vai pašreizējiem skolu direktoriem, kas šajā amatā varbūt pavadījuši padsmit gadu, šādas prasmes trūkst, R. Ķīlis atbild: «Es atvainojos visiem profesionālo skolu direktoriem, bet es domāju, ka tas ir viens no pierādījumiem,» ar to domājot nesen izskanējušo informāciju par profesionālo skolu nespēju apgūt Eiropas fondu līdzekļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?