Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Kipra pamet strīdus ābolu, piedāvā daudzgadu budžeta samazināšanu

Arvien tuvāk nāk brīdis, kad eiropiešiem beidzot būs jāvienojas, cik lielas naudas summas tiks tērētas nākamajam finanšu periodam. Nule kā Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts Kipra prezentējusi «sarunu rāmi» septiņu gadu budžetam, taču apmierināta ar šo piedāvājumu nav faktiski neviena valsts - vieni uzskata, ka budžetu samazināt nedrīkst ne par eirocentu, un pieprasa tā palielinājumu, otri uzstāj, ka «griešanai» jābūt vēl dramatiskākai, pretējā gadījumā draudot ar veto tiesībām.

Kipras prezidentūras piedāvājums paredz budžeta samazināšanu par aptuveni 50 miljardiem. Eiropas Komisija (EK) jau paziņojusi, ka Kipras piedāvājumu neatbalsta, un joprojām pastāv uz jau jūnijā izteikto priekšlikumu budžetam - tas paredzēja, ka kopējam ES budžetam 2014.-2020. gadam jābūt ap triljonu, kas būtu par 5% procentiem vairāk nekā aktuālajā finanšu plānošanas periodā (2007.-2013.), EK arī jau norādījusi - budžeta palielinājums ir paredzēts uz inflācijas rēķina, līdz ar to reāli apjoms nemainītos. Tiesa, atšķirībā no dalībvalstīm, t. i., Eiropadomes, kā arī Eiropas Parlamenta (EP) EK nav veto tiesību, līdz ar to šis paziņojums ir uzskatāms par nostājas paušanu. Taču arī EP atšķirībā no dalībvalstīm nebūt nav sajūsmā par ideju budžetu vēl apcirpt, vēl pagājušonedēļ eiroparlamentārieši izsūtīja rezolūciju, kurā norādīja - budžeta kopējais apjoms nevar būt mazāks kā aktuālajā plānošanas periodā.

Plānotais budžeta samazinājums visvairāk skars Kopējās lauksaimniecības politikas finansējumu, ko piedāvāts samazināt par aptuveni 7,5 miljardiem eiro jeb apmēram 2%, savukārt Kohēzijas politikas finansējumam paredzēts par aptuveni 53 miljardiem eiro jeb apmēram 14% mazāk, salīdzinot ar EK iesniegto budžeta priekšlikumu. Eiroparlamentāriete Sandra Kalniete (Vienotība) norāda, ka šāds samazinājums ir nepieļaujams, jo tas ierobežos iespējas nodrošināt taisnīgāku tiešmaksājumu sadali un it īpaši pienācīgus Kohēzijas fondu līdzekļus jaunajām dalībvalstīm. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma jau norādījusi - Kipras priekšlikums nav pieņemams, jo nav panākts progress tiešo maksājumu lauksaimniekiem izlīdzināšanā dalībvalstu starpā. Diena jau vairākkārt ziņojusi, ka Latvijas pozīcija attiecībā uz daudzgadu budžetu ir stingra un nepiekāpīga - tiešmaksājumiem jābūt izlīdzinātiem vismaz 80% apmērā no vidējā līmeņa, savukārt Kohēzijas aploksni samazināt nedrīkst. Tiesa, pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, lauksaimniekiem zināmā mērā ir paveicies - sākotnēji bijis plānots «nogriezt» pat 40 miljardus eiro.

Būtībā Kipras piedāvātais «sarunu rāmis» tikai iezīmē virzienus, kuros ES dalībvalstu vadītājiem būtu jāspriež par kopējo budžetu, taču jau tagad ir skaidrs, ka vienprātību panākt būs sarežģīts uzdevums. Ar budžeta samazinājumu 50 miljardu apmērā visneapmierinātākās būs trīspadsmit valstis, kas saņem lielāko kohēzijas atbalstu. Taču arī tie, kuri pastāv uz budžeta apcirpšanas nepieciešamību, ar Kipras piedāvājumu mierā nav. Vācija, Dānija, Somija un Francija pastāv, ka «jānogriež» vismaz 100 miljardi. Vēl lielāku samazinājumu - par vismaz 115 miljardiem, bet vēlamajā gadījumā par 130 miljardiem eiro, - pieprasa Zviedrija, Nīderlande un Lielbritānija, divas pēdējās jau draudējušas izmantot savas veto tiesības, ja nepanāks cerēto. Ar veto draud arī dāņi, kuri vēlas saņemt atlaidi iemaksām ES budžetā.

Nozīmīgākais sarunu raunds, kurā jau konkrēti varētu iezīmēties budžeta reālās aprises, paredzēts novembra beigās Eiropadomes samitā. Lai budžets varētu stāties spēkā 2014. gada 1. janvārī, par to jāvienojas tuvākajos mēnešos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?