Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kļūdas atkārto

Kad ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts paziņoja, ka valsts uzņēmumos atjaunos padomes, nenoticēju. Šis ministra lēmums ir vai nu muļķība, vai kāda pasūtījums. Izskanēja informācija, ka tiks norīkoti 10 cilvēki, kuri darbosies valsts uzņēmumu pārvaldē, turklāt tiek apgalvots, ka tie būs speciālisti. Grūti iedomāties, kā 10 cilvēki var vadīt dažādas nozares.

Ko darīs tie, kas šodien vada šos uzņēmumus? Minētie lēmumi parāda, ka valsts nezina, kā rīkoties. Ja jūs nezināt, un tā tas arī ir, pasūtiet valsts pārvaldes modeli valstīs, kurās tas sekmīgi strādā. Neizskatās, ka ministra darbība saskan ar pirmsvēlēšanu solījumiem. Dieva dēļ, neizputiniet valsti! Ne velti saka, ka cilvēks ir drošsirdīgs divas reizes: kad zina un kad nezina, ko dara. Jums ir otrais gadījums.

Mūsu ministru nekompetence ir pārsteidzoša. Pretēji veselajam saprātam finanšu un veselības ministri pieņem lēmumu par maksas medicīnu, nedomājot par lēmuma sekām. Ja atskaita bērnus, pensionārus, invalīdus, nestrādājošos, bomžus, tad paliek tikai tie, kas strādā. Doma ir, lai tie, kas saņem aploksnēs, skrien un samaksā nodokļus. Jūsu zināšanai, ministru kungi, viņi gandrīz visi maksā nodokļus, tikai no ļoti mazas summas. Gaidām, kad piespiedīsiet visus maksāt nodokļus, tas jūsu pienākums. Daudzās valstīs, kā Čīlē, Vācijā u. c., izvairīšanās no nodokļu samaksas ir lielākais noziegums, ļoti stingri sodāms. ASV nereti soda nevis par nelegālu biznesu, bet par nesamaksātiem nodokļiem. Latvijā tas ir pats principiālākais jautājums, jo veido 400-500 milj. latu gadā. Ja iekasētu šos nodokļus, pietiktu valsts ekonomikas atdzīvināšanai: siltumenerģijas, elektronerģijas tarifu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa pazemināšanai, tādējādi padarītu ekonomiku konkurētspējīgu.

Vilka kungs nepiedāvā reālu darbību, bet tās imitāciju. Kas viņam un premjeram traucē veikt struktūrreformas, samazināt pārvaldes un administratīvos izdevumus. Mums virzība notiek pretējā virzienā. Saskaņā ar Valsts kontroles revīzijas datiem Finanšu ministrijā algas ir daudz lielākas par iepriekš minētajām, kas būtu jāvērtē kā dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana.

Vērsos Darba devēju konfederācijā, lai protestētu, bet ģenerāldirektore Menģelsones kundze tā nedomāja - īsteni sociālie partneri, tikai valdības.

Premjerministra kungs stāsta par neparastu ekonomikas izaugsmi, pat grāmatu sarakstījis. Acīmredzot tādēļ sākta algu palielināšana. Tāpat atļāva samazināt PVN par 1%, no grāmatvedības viedokļa cerot, ka par 0,5% samazināsies inflācija. Vai tas % nosaka inflāciju? Ja patiešām gribam pievienoties eirozonai, atbilst kritērijiem, būtu jāpazemina siltumenerģijas un elektronerģijas tarifi, kas dotu jūtamu rezultātu.

Francijas jaunais prezidents izziņoja algu samazināšanu par 30%. Vai Francijā stāvoklis sliktāks? Pagaidām Vācija un Francija, kam pieder liels procents reālās ekonomikas, atbalsta visas ES valstis. Kāds ir mūsu reālās ekonomikas procents? Skaidrs, ka valsts sasniegumi un labklājība ir atkarīgi no reālās ekonomikas, t. i., ražošanas. Lai to attīstītu, valstij nevis jādeklarē, bet jāveic virkne konkrētu pasākumu. Darāmais, kas netiek darīts, noved pie bēdīga rezultāta. Birokrātiskais aparāts palielinās, bet ķermenis dilst.

Aktīvā jaunatne aizbrauc, jo zaudē ticību valstij. Nepieciešami reformatori un profesionāļi. Pie tā nonāk daudzās valstīs. Ja Latvijas politiskā elite to nesaprot, drīz paliksim ļoti mazā valstī.

*A/s Dzintars valdes priekšsēdētājs, ekonomikas doktors, profesors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?