Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Ko teiktu Haralds fon Bose?

Rīgas biržas ēka - celta XIX gadsimta vidū kā renesanses palaco atdarinājums - reiz bija bagātības iemiesojums, taču šodien tā vēstīs par kultūras un garīguma varenību. Tādu pārliecību pauda kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, kad 7. jūnijā ar Biržas pulksteņa simbolisku atgriešanos Rietumu galerijā tika aizsākta Ārzemju mākslas muzeja pārcelšanās uz jauno mājvietu - pilnībā restaurēto arhitektūras pieminekli - Rīgas biržu Doma laukumā 6. Ar jaunu nosaukumu - Mākslas muzejs Rīgas birža - ēka savas durvis svinīgi vērs 20. augustā Rīgas pilsētas svētkos.

Marmors un zelts

Rīgas biržas ēkas atjaunošanas projekts kopumā izmaksājis vairāk nekā 16 miljonus latu. Rekonstrukciju darbu pasūtītājs valsts akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) par galveno būvdarbu veicēju bija izraudzījusies uzņēmumu RBSSKALS & RBSSKALS, savukārt galvenā restauratora pienākumus veica SIA Re & Re, piesaistot meistarus no Itālijas, Polijas, Vācijas un Čehijas. Atjaunošanas darbi ilga trīs gadus, un to laikā kopumā restaurēti 1500 kvadrātmetri mākslīgā marmora, kas ir nebijis apjoms Baltijas valstīs, kā arī zeltījumi ar lapiņu zeltu 250 kvadrātmetru apjomā. Ēkas atjaunošana visam smagākajam krīzes periodam ir bijusi darbavieta daudziem izciliem būvniecības un restaurācijas speciālistiem, nodrošinot darbu 1659 cilvēkiem.

Projekta galvenā arhitekte Liesma Markova uzskata, ka ir izdarīta pareizā izvēle, Ārzemju mākslas muzeju no telpām Rīgas pilī pārceļot uz Rīgas biržu, jo tur interjera noformējums ir tuvs mākslas muzejos esošajiem. «Man ļoti gribētos zināt, vai Biržas nama autors - Haralds fon Bose - būtu apmierināts, ieraugot ēku šādi pārbūvētu,» pārdomās dalās L. Markova. Viņasprāt, modernie elementi - eksponātu apgaismojums, audio iekārtas, ventilācijas sistēma, norādes un citi - ir pietiekami ažūri, lai nenomāktu ēkas vēsturisko interjeru. Arhitekte ir pārliecināta, ka daudzi cilvēki pirmajās apmeklējuma reizēs lielāku uzmanību pievērsīs tieši neticami greznajam Biržas ēkas interjeram un tikai pēc tam koncentrēsies uz ekspozīcijām.

Būtiskākais - izcilība

Gan VNĪ valdes priekšsēdētājs Jānis Komisars, gan arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja paspārnē esošā Ārzemju mākslas muzeja departamenta vadītāja Daiga Upeniece preses konferencē izteica atzinību būvdarbu un restaurācijas darbu veicējiem, jo desmit gadus pamatīgi pārdomāto un izstrādāto ieceri ir izdevies realizēt pilnībā. «Drīz savas durvis Latvijas iedzīvotājiem un tās viesiem vērs jauns mākslas muzejs, kurā daudz modernākā un krāšņākā versijā varēs atpazīt bijušā Ārzemju mākslas muzeja kolekcijas,» saka D. Upeniece. Jaunajās telpās būs iespējams apskatīt arī tos eksponātus, ko salīdzinoši šaurajās telpās Rīgas pilī publiski izstādīt nebija iespējams. Izziņa un atpūta jaunajās muzeja telpās ies roku rokā, nojaucot robežas starp dažādām kultūras formām. Rīgas biržas sešos stāvos būs izvietotas moderni aprīkotas izstāžu zāles, dažādas ekspozīcijas, bērniem domāta Mazā skola, semināru un konferenču telpas, kafejnīcas, muzeja suvenīru, mākslas katalogu veikals un lasītava. Jaunums muzejā būs speciāli veidotās atpūtas zonas un moderno tehnoloģiju lietojums, arī audio gidi vietējiem un ārvalstu viesiem. Muzejs savā darbībā realizēs mūžizglītības un izglītības programmas, kā arī interešu klubus, diskusijas, koncertus un pat teātra izrādes.

D. Upeniece uzsver, ka turpmāk muzejs būs kultūras apmaiņas vieta, kurā būtiskāka par nacionālo piederību ir izcilība. Muzejs būs saskarsmes punkts starp Austrumiem un Rietumiem, kā arī dialogs klasikai un laikmetīgajam, ar to domājot gan ekspozīcijas, gan uztveres formu.

«Visi apstākļi, kas ir šajā ēkā, - mikroklimats, temperatūras režīmu regulācija un citi - ļaus šeit uzņemt tik tiešām nozīmīgas izstādes no ārpuses,» saka LNMM direktore Māra Lāce. No 20. augusta līdz decembrim muzejā ārvalstu izstāžu sēriju atklās laikmetīgās mākslas izstāde Venēcijas stikls, tādējādi veidojot tiltu starp Venēcijas biennāli un Rīgu. Savukārt otrā izstādē Austrumu porcelāns un Nīderlande publika varēs apskatīt unikālus porcelāna priekšmetus, kas stāstīs par Austrumu un Rietumu mijiedarbību keramikas nozarē XVII gadsimtā.

Kultūras ministre ir pārliecināta, ka Rīgas birža sniegs nozīmīgu ieguldījumu tautsaimniecības attīstībā un kultūrtūristu piesaistē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?