Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Koalīcija pierāda disciplinētību balsojumā par NEPLP kandidātiem

Tā kā pašreizējais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sastāvs kopumā bijis vājš, teju jebkāds jaunais NEPLP «piecnieks» būs labāks. Tā, vērtējot atbildīgās Saeimas komisijas izvirzītos NEPLP kandidātus, atzīst Vidzemes Augstskolas lektors Jānis Juzefovičs. Gan koalīcijas, gan opozīcijas deputāti ceturtdien pierādīja disciplinētību balsojumā par NEPLP kandidātiem, tiesa, katra grupa par saviem. Koalīcijai atbildīgajā komisijā ir balsu pārsvars, tāpēc balsojumam Saeimā tiks virzīti tikai pieci koalīcijas atbalstu ieguvušie kandidāti.

Jau teju divas nedēļas cirkulējušās ziņas ceturtdien oficiāli apstiprinājās - komisijas atbalstītajā kandidātu piecniekā iekļuva Biznesa augstskolas Turība asociētais profesors Ainārs Dimants, žurnāliste Aija Dulevska-Cālīte, studijas Mistrus Media vadītājs Gints Grūbe, mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Dainis Mjartāns, kā arī producents, operators un režisors Ivars Zviedris. Deputāti vēl pagājušajā nedēļā, kad medijos jau figurēja šāds saraksts, centās radīt iespaidu, ka viņiem ir vairāk kandidātu, starp kuriem viņi mēģina izšķirties, taču ceturtdien balsojums bija vienots. Pirmie pieci kandidāti ieguva septiņas koalīcijas deputātu balsis. Tuvākie konkurenti ar četrām opozīcijas deputātu balsīm bija pašreizējie NEPLP locekļi Dace Buceniece un Sergejs Kārītis, kā arī Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas lektors Aleksandrs Mirlins un Latvijas Radioteātra vadītāja Māra Eglīte.

Balsojums par pieciem kandidātiem Saeimas sēdē būs atklāts, tāpēc Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdis Dzintars Zaķis neprognozē pārsteigumus. Atbildīgajā Saeimas komisijā nav neviena deputāta no neatkarīgās deputātu grupas, taču tās pārstāvis Klāvs Olšteins apliecina, ka arī šie deputāti balsos par komisijas izvirzītajiem kandidātiem.

NEPLP kandidātu atlases procesā sperts solis uz priekšu, salīdzinot ar laiku, kad padomes locekļus izraudzījās slēgtā balsojumā no partiju virzītu kandidātu vidus. Tomēr arī šoreiz atlases procedūra izpelnījusies asu kritiku. Savu devu tai piemet arī J. Juzefovičs, norādot - rodas iespaids, ka kandidātu atlasē ievēroti kādi neformāli principi. Proti, vismaz publiski zināmās kandidātu uzklausīšanas iespējas komisijai bijušas visai ierobežotas, jo kandidātu bija tik daudz, ka par skaidru viņu rīcības plānu pārliecināties nevarēja. Diskusijās izskanējis daudz deklaratīvu frāžu, piemēram, «vajag stiprināt sabiedriskos medijus». Tam var piekrist, bet svarīgi bija uzzināt, kā kandidāti plāno to izdarīt, saka J. Juzefovičs. Arī Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka ir kritiska pret kandidātu atlases procesu un norāda, ka «principi ir vecie».

Vai komisijas virzītie kandidāti varētu izveidot labāku NEPLP nekā iepriekšējā? Tas, pēc G. Līdakas domām, būs atkarīgs no priekšsēža izvēles, no tā, vai NEPLP locekļi strādās pilnu darba laiku, no NEPLP locekļu izpratnes par nepieciešamību sakārtot kopējo informatīvo telpu, arī no viņu spējas tikt galā ar politisko ietekmi. Piemēram, D. Mjartāns vēl pēdējās Saeimas vēlēšanās kandidēja no Zatlera Reformu partijas saraksta, atgādina G. Līdaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?