Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Krauze: par visu varam vienoties

Vai ZZS īstenotajā politikā gaidāmas kādas pārmaiņas līdz ar jūsu nonākšanu šīs organizācijas vadībā?

Nē, es nekādas pārmaiņas neplānoju. Dalība ZZS ir komandas darbs, un tas, kā mēs tagad esam kopā strādājuši, sabiedrībā ir labi novērtēts, tas atspoguļojas vēlētāju atbalstā.

ZZS vadības groži tradicionāli pārmaiņus tiek uzticēti Latvijas Zemnieku savienības (LZS) un Latvijas Zaļās partijas (LZP) pārstāvim. Tagad divreiz pēc kārtas būs LZS. Kā to skaidrojat?

Šī nav pirmā reize, kad organizāciju ilgāku laiku vada vienas vai otras partijas pārstāvis. Tas ir atkarīgs no tā brīža vienošanās.

Izskanējis viedoklis, ka zaļajiem šoreiz nav bijis kandidāta, jo spilgtākie līderi nav pārstāvēti parlamentā...

(Smejas.) Kandidāti jau vienmēr ir. Nē, nē, nē, par to nav runa, patiešām. Mēs, kopīgi diskutējot, pie šāda risinājuma nonācām. Manas vadības periods nebūs tikai pusgads, tas būs nedaudz aiz pašvaldību vēlēšanām. Jāstrādā būs nopietni.

Jā, jūsu kandidatūra tiek saistīta arī ar LZS ambīcijām pašvaldību vēlēšanās, un šis amats ir kā tribīne, tām gatavojoties.

Mēs, protams, rīkosimies tāpat kā līdz šim - vēlēšanās pamatā startējam kā ZZS, esam vienots politisks spēks. Atsevišķi saraksti ir tikai dažos novados, izejot no politiskās situācijas.

Saistībā ar ZZS pārstāvja ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā daudz runāts par iespējamu valdības maiņu. Vai jūs atbalstītu Solvitas Āboltiņas kļūšanu par premjeri?

Pašlaik mēs par to neesam runājuši, tas nav dienas kārtības jautājums. Kā ZZS mēs uz situāciju valstī skatāmies pragmatiski, vēlamies stabilitāti tāpat kā iedzīvotāji, tāpēc mēs šinī brīdī neko par kādām izmaiņām neesam runājuši un nedomājam. Ja gadījumā kaut kas tāds parādīsies darba kārtībā, par to būs saruna no jauna.

Kāda ir jūsu personiskā attieksme?

Es tomēr pārstāvu ZZS kopumā, ir vairākas partijas, kas veido ZZS, esmu tikai valdes priekšsēdētājs, kurš ir viens no komandas, un šajā gadījumā es negribētu paust kaut kādu personīgo viedokli. Un jau teicu: ir jābūt stabilitātei, lai cilvēki var rēķināties ar esošo valsts politiku.

Cik lielā mērā valdošo koalīciju, tās veidoto valdību uzskatāt par komandu?

Mēs esam komanda, strādājam. Protams, ir atšķirīgi viedokļi, bet mēs visus jautājumus izdiskutējam un beigās, kā jūs redzat, lēmumi tiek pieņemti vienojoties.

Viens no lielajiem jautājumiem, kur partijām vismaz publiski nav viegli atrast kopīgu pozīciju, ir par bēgļu uzņemšanu. Lasīju ziņu, ka ZZS un Vienotība atbalsta, ka Latvija uzņem 250 bēgļu, bet Nacionālā apvienība tam iebilst.

Šajā jautājumā mums faktiski nākas uzticēties premjerei, jo viņa piedalās visaugstākā līmeņa sarunās Eiropas Savienībā, viņai zināmi politiskie aspekti. Nekad neesam teikuši, ka esam gatavi uzņemt kaut kādu skaitu bēgļu, nē, tāda nav bijusi ZZS pozīcija, mēs par to neesam runājuši. Bet mums šajā jautājumā ir jāuzticas premjerei un viņas komandai. Jo tādā gadījumā mums jāzina tā informācija, kas ir premjeres rīcībā. Tātad šajā jautājumā uzticamies premjerei un arī Iekšlietu ministrijai, kas par šo jautājumu būs atbildīga. Jāsaprot, ka nevaram pateikt arī kategorisku «nē» - jābūt solidāriem. Mums jāiesaistās robežas stiprināšanā, iespējams, jāiesaistās arī kopīgās operācijās Vidusjūrā, sūtot turp savus speciālistus.

Esat Saeimas deputāts un arī parlamentārais sekretārs Zemkopības ministrijā. Viens no nopietnākajiem jautājumiem, kas skars gan parlamentu, gan valdību, ir nākamā gada budžets. Jau apzinātas vajadzības, to ir ārkārtīgi daudz, jau tagad skaidrs, ka naudas visam nepietiks. Kā risināt šo dilemmu?

Attiecībā uz šo jautājumu mums ir pilnīgi visa informācija, varam runāt, diskutēt, iepazīties ar visiem budžeta skaitļiem līdz pēdējai niansei. Protams, ka arī Zemkopības ministrijai būs savs pieprasījums, mums ir savas prioritātes.

Prioritātes un neatliekami risināmas vajadzības ir arī veselības, izglītības, valsts iekšējās un ārējās drošības un citās jomās...

Es pat teiktu, ka pārtikas drošums ir vissvarīgākais. Jo, ēdot drošu pārtiku, nenokļūsiet veselības aprūpes jomā strādājošo rokās, un tieši pretēji - ēdot nedrošus vai kaitīgus pārtikas produktus, sekas var būt saistītas ar palīdzības meklēšanu veselības aprūpes jomā. Līdz ar to domāju, ka pārtikas nekaitīguma jautājumi ir ļoti būtiski.

Tātad budžeta dalīšanā būs zināmas prioritātes, bet līdz lielām domstarpībām nenonāksiet?

Mēs strādājam. Tas, ko es redzu, ZZS vienmēr bijis konstruktīvs un uzticams partneris, izdiskutējam mūs interesējošus jautājumus, un beigās lēmumi, kuri tiek pieņemti, ir iedzīvotājiem, attiecīgām nozarēm izdevīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?