Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kredītu zemnieki gaida vidējām platībām

Vieni zemes kreditēšanas programmu uzskata par lielisku atbalstu zemniekiem, citi rūc, ka tā līdz ar citiem aspektiem ir vainojama pie zemes cenu kāpuma. Tomēr, lai arī par saviem reālajiem plāniem Hipotēku banku informējuši tikai aptuveni simts zemnieku, jau viņu pieteikumi kopā veido gandrīz pusi no pagaidām programmā pieejamajiem 10 miljoniem latu, taču kopā pieteikumu ir piecas reizes vairāk.

Līdz 31. jūlijam Hipotēku bankas filiālēs par zemes kreditēšanas programmu konsultēti un reģistrēti 523 interesenti, informēja bankas pārstāve Sanda Kaijaka. Aptuveni piektā daļa bankai arī atklājuši savus reālos plānus, apkopojot šos datus, secināts, ka šie aptuveni simts zemnieki vēlas iegādāties 3,5 tūkstošus hektārus zemes par 4,5 miljoniem latu kopā. Piešķirts jau pirmais aizdevums - 20 tūkstoši latu lauksaimniecības zemes iegādei saņēmusi kāda zemnieku saimniecība, kas Tukuma novadā nodarbojas ar lopkopību. Par aizdevuma piešķiršanu nolēmis Lauku attīstības fonds, šobrīd notiekot līguma sagatavošana parakstīšanai par aizdevuma saņemšanu zemes iegādei. S. Kaijaka arī atklāja, ka pieprasītākā zemes platība no viena potenciālā aizņēmēja ir 20-25 hektāri. Pieteikumus Hipotēku banka par kredīta piešķiršanu saņem kopš 2. jūlija.

«Mazajai saimniecībai 20 hektāri ir gana pietiekama summa,» saka Latvijas Zemnieku federācijas vadītāja Agita Hauka, kad viņu lūdz nosaukt, kas ir tās lauksaimniecības nodarbes, kurām šāda zemes platība būtu pati atbilstošākā. «Vidzemes pakalnos var audzēt gaļas liellopus, Zemgales līdzenumos - sēt graudus, savukārt tuvāk dažādiem tirgiem atmaksāsies audzēt dārzeņus,» skaidro A. Hauka. Tiesa, valsts garantētais aizdevums zemes iegādei tiek piešķirts tikai jau saimniekojošiem zemniekiem, kā arī jaunajiem uzņēmējiem. A. Hauka norāda - saimniecība virs 20 ha ir jau vidējā izmēra, kur iespējams kombinēt visdažādākās saimniekošanas metodes.

Diena jau vēstīja - lai arī pagaidām valsts zemes kreditēšanai atvēlējusi 10 miljonus latus, kuru apgūšana zemniekiem tiktu piedāvāta ar 4% kredītlikmi, kopumā saņemti pieteikumi par kopējo aizdevumiem nepieciešamo summu virs 15 miljoniem. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma iepriekš jau solījusi, ka programmai varētu tikt atrasts papildu finansējums no Valsts kases. Kā informē Zemkopības ministrija, zemes kreditēšanas rogramma paredz, ka aizdevuma termiņš būs līdz 20 gadiem un aizdevumus izsniegs līdz 2013. gada 31. decembrim. Kopējā lauksaimniekiem paredzētā kredītlīnija zemes iegādei lauksaimnieciskās ražošanas attīstīšanai ir 10 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?